Enten du skal klatre innendørs eller utendørs er du nødt til å ha en god klatresele. Her har vi testet en rekke klatreseler til både herre og dame. Du får også guide til hvordan du velger riktig klatresele.
Sist oppdatert: 15. april 2023 kl 06.00
KRIMSKRAMS: Skiturseler bør ha plass til en god del utstyr, og store og stive løkker er tyngre og enklere å bruke med hansker på – da må det inngås kompromisser. Foto: Martin Innerdal Dalen
Det er testet seler som passer for både damer og menn, til sportsklatring, fjellklatring og isklatring. I tillegg er det testet klatreseler som er godt egnet for skiturer.
For det er ikke alltid lett å velge riktig klatresele, men her kommer noen tips som kan hjelpe deg på veien:
Bruksområde. Skal du bruke den til sportsklatring, fjellklatring eller isklatring? Her kommer momenter som vekt, antall utstyrsløkker, justerbare lårløkker og komfort inn i overveielsen.
Pris. Hvor mye er du villig til å betale?
Barn eller voksen? Det finnes barneseler og seler for voksne. Dersom du er gravid finnes det kroppsseler.
Norge er full av fine skiturer, og med muligheten for å fire seg ned (rappellere), bevege seg over en isbre eller en skarp og luftig egg blir antallet fine skiturer i alpint terreng betydelig større.
Med isøks, stegjern, litt klatreutstyr og de nødvendige ferdighetene kan toppturen få en helt ny dimensjon, og forsterke både spenningen og naturopplevelsen.
Men da må du ha ei klatresele. Vi har testet flere seler for skiturer i bratt lende og på isbre. Det betyr at de er lette i vekt, ikke voldsomt komfortable å henge lenge i, og at de skal være lette å håndtere med både ski og votter på. Skiklatreseler bør ha minst to utstyrsløkker, noe alle i testen har.
Til forskjell fra vanlige klatreseler, som gjerne er tyngre, mer komfortable og ofte med færre justeringsmuligheter, er skiklatreselene mer mynta på korte nedfiringer, vandring uten at du belaster selen – typisk på bre eller langs rygger – og relativt enkel klatring.
Altså dager hvor selve klatringen ikke utgjør hoveddelen av dagens aktiviteter.
Alle selene i testen har lårløkker som kan kobles fri, slik at du enkelt kan ta selen av og på, og justere løkkene etter hva slags bukse du har på.
Alle har også muligheten til å løsne hoftebeltet slik at du kan ta på selen uten å ta av skiene, men dette er nesten uten unntak såpass omstendelig – særlig med hansker – at det i de fleste tilfellene er mer effektivt å ta av skiene for å få på selen
Klatreseler for damer
Mange lurer nok på hvorfor man lager egne dameseler. Det er faktisk en teknisk grunn bak det. En damesele har ofte større sentralløkke. Hoftebeltet og lårløkkene er også ofte bredere enn på unisex-seler.
Hvorfor det? Gjennom å ha en større sentralløkke er avstanden mellom hoftebeltet og lårløkkene større fordi damer har mer hofter og rompe enn menn.
Det er ofte mer polstring på hoftebeltet og lårløkkene er av samme grunn; damer har ofte mer lår og kroppsfett enn menn.
Her er årets høydepunkter fra testen av dameseler:
Her får du en sele som du kan bruke til alt. Den er også tilgivelig på pris. Den har fem utstyrsløkker med mye plass, god padding og komfort og justerbare lårløkker.
Denne selen overrasket begge testerne positivt, og den har alt en klatresele kan by på. Den passer til sportsklatring, fjellklatring og isklatring, og den er rett og slett veldig god å henge i. Den er litt liten i størrelsen, så gå gjerne opp en størrelse.
Vi har testet fem andre klatreseler for damer; les mer om de ulike testene på norsk-klatring.no.
Tidligere har Klatring testet kroppsseler, og det finnes mange seler på markedet for de som eventuelt venter et barn i løpet av de neste ni månedene. Her vant Ocun Bodyguard testen.
Klatreseler for sportsklatring
Klatring testet også klatreseler spesifikt for sportsklatring, der man tar hensyn til vekt på selen og ikke minst at den føles vektløs ut på deg som klatrer.
Dette var testens letteste sele. Den har god støtte, er komfortabel og er rett og slett en god sele for sportsklatring.
Superlette klatreseler for alpinklatring
Er du en gramjeger, og gira på å bære minst mulig i sekken? Klatring testet nylig ut to lette seler for alpinklatring.
Sjekk ut sela Blue Ice Choucas Pro, og Petzl Fly. Begge selene får gode skussmål, men Blue Ice vinner over Petzl i denne kategorien.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.