Nordmenn høyt på Trango

Stein Ivar Gravdal, Bjarte Bø, Sigurd Felde og Rolf Bae er akkurat nå i ferd med å gå de siste taulengdene opp den kjente Norskeruta på Great Trango Tower i Pakistan.

Sist oppdatert: 22. mai 2008 kl 10.02
Rolf Bae er nå i veggen på Great Trango Tower i Pakistan.
Rolf Bae er nå i veggen på Great Trango Tower i Pakistan.
Lesetid: 3 minutter

Pionerene og førstebestigerne av denne ruta i 1984 var Hans Christian Doseth, Finn Dæhlie, Stein P. Aasheim og Dag Kolsrud. Det er nå 24 år siden nordmenn klatret denne ruten for første gang og mange entusiaster har sikkert lest Aasheims bok fra turen - "Triumf og tragedie". Ulykken hvor to av Norges fremste klatreprofiler omkom under nedstigningen var en stor tragedie og har satt dype spor.

Allikevel ligger eventyret om Trango i enkeltes klatredrømmer, men få nordmenn har satt planene ut i live. Robert Caspersen med flere klatret Trango Pulpit i 1999, men ellers har disse voldsomme granittveggene stort sett fått fred for nordmenn de siste årene - fram til nå.

trango norskeruta Rolf bae Stein-Ivar Gravdal great trango tower
Les også

Nye utfordringer

Ekspedisjonen reiste av gårde i april, og tok fatt på selve veggen rett etter månedsskiftet, skriver nettstedet gamme.no.

For 24 år siden, da de første nordmenn besteg Norskeruta på Great Trango Tower, lå det en ganske stor isbre i bunnen av ruta. Denne isbreen er smeltet vekk og har avdekket en helt ny utfordring for kvartetten - et bratt fjellparti på ca 400 høydemeter. Derfor måtte de altså store deler utstyr fraktes opp dette klatrepartiet og videre over et bratt snøfelt, før ekspedisjonen kunne starte å klatre på den legendariske ruta. Det tunge arbeidet ble utført på natten når temperaturen er lav i området. På dagtid raser det snø og stein ned over store deler av fjellet..

Trango, Norskeruta
Les også

Bra fremdrift

Vær og forhold har selvfølgelig vært skiftende, og ekspedisjonen fikk flere hviledager enn planlagt i startfasen. Men endelig - den 8.mai var de klare ved bunn av pillaren. Etter dette har framdriften vært god, og arbeidsforholdene blitt svært så luftige. 13.mai meldte gjengen om at de campet 8-900 meter oppe i veggen, og hadde passert halvveis. Campen ble hengt opp ved siden av overhengende snøskavl, hvor de hadde gravd ut både kjøkken, sittegrop og toalett!

Siste oppdatering 15.mai forteller at Stein Ivar, Bjarte, Sigurd og Rolf befinner seg ytterligere 250 meter høyere i veggen, men at kulden skaper utfordringer med ising på tauene og kalde arbeidsforhold. De har med seg mat for å klare seg i veggen i ca 35 dager.

FOR TRAD- OG FJELLKLATRING: Vi har testet drøssevis av klatresko for alle typer klatring. Her fra test av fjellklatreskoen 5.10 Niad Lace på Julsundet ved Molde. Foto: Tore Meiri
Les også
 

Historiske linjer

Trango-massivet er en spektakulær gruppe fjell beliggende ved Baltoro-breen i fjellkjeden Karakoram nord-øst i Pakistan, og byr på noe av den vanskeligste og mest spektakulære storveggsklatringen i verden.

Massivet består av fire topper, atskilt av skarpe egger og bratte stup. De mest karakteristiske av disse er Trango Tower (også kalt «Nameless Tower»), en monumental, frittstående monolitt, og den høyeste toppen, Great Trango Tower (6286 moh.), hvis østvegg regnes som verdens høyeste vertikale stup.

Great Trango ble første gang besteget fra vestsiden i 1977 av en amerikansk ekspedisjon. Østveggen på Great Trango ble første gang klatret av nordmennene Hans Christian Doseth og Finn Dæhli i august 1984. Doseth og Dæhli fullførte det som har blitt stående som en av Himalaya-klatringens største bedrifter, men begge klatrerne omkom på returen ned den enorme veggen.

En norsk ekspedisjon med Robert Caspersen, Per Ludvig Skjerven, Gunnar Karlsen og Einar Wold klatret en ny, vanskelig rute i den bratte nordveggen på Trango Pulpit (6050 moh.) i 1999. Dette regnes også som en av norsk klatrehistories største bragder. (kilde wikipedia)

Publisert 22. mai 2008 kl 09.58
Sist oppdatert 22. mai 2008 kl 10.02
 

Relaterte artikler

SMALT OG LUFTIG: Det er en helt spesiell følelse å stå på toppen av en smal og spiss pinakkel Her fra superklassikeren Bladet i Molladalen på Sunnmøre. Foto: Håvard Myklebust
Luftige tindenåler

Norges fineste pinakler

VANSKELIG OG LITT FARLIG: Henning Eidsheim følger på cruxlengden på Luft, vind og ingenting i vestveggen på Store Skagastølstind i Jotunheimen. Foto: Tuva Stavø
Direktestarten på Luft, vind og ingenting (8)

Knallhard bestigning på Storen

En ferie med kiler, buldring og tinderangling

Klatreparadiset i Romsdalen: En guide til de beste rutene

PÅ KANTEN: Toppen av Nordre Trolltind er godt eigna for overnatting, men manglar rekkverk. Henning Svoren studerer ruta opp Nordaustegga på Store Trolltind i den siste kveldssola. Foto: Ståle Johan Aklestad
Nordaustegga på Store Trolltind

– Føler fjellet vil spytte meg ut i lufta

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
Komplette favoritter fra nord til sør

De beste stedene å klatre i Norge

 
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen