Nytt system skal forhindre køer på Mount Everest

For å unngå store ansamlinger og kø på Mount Everest har nepalske myndigheter nå lagd et kvotesystem for antall tillatelser for å klatre på Everest.

Sist oppdatert: 23. april 2021 kl 14.52
Nepal Mount Everest
Nepal har innført et kvotesystem på Mount Everest for å unngå trafikkork som dette. Foto: AP / Nirmal Purja
Lesetid: 2 minutter

På Mount Everest må du ha en klatretillatelse for å klatre der. Dette er en tillatelse som går rett til myndighetene og den kan koste opp mot 100 000 norske kroner. 

Til tross for pandemi er det nå allerede utstedt 377 tillatelser, og nepalske myndigheter frykter at tallet vil øke. Derfor har de lagd et kvotesystem. 

Det var The Kathmandu Post som først omtalte saken. 

Turistdepartementet i Nepal har valgt ut en andel fjellklatrere basert på antall klatretillatelser som kan få lov til å gå for toppen under det første værvinduet.

Det vil også bli valgt ut en andel til det andre værvinduet osv. Det står ingenting om hvordan utvelgelsen foregår, men hovedårsaken er å spre antall klatrere utover slik at man unngår en trafikkork på Mount Everest. Dette skjedde i 2018, og det resulterte i flere dødsfall på grunn av venting. 

Turistdepartementet sier at hvis ikke denne planen fungerer så må de respektive ekspedisjonene koordinere seg selv. 

Målet er uansett å unngå trafikkork som kan føre til mange ekstra dødsfall på verdens høyeste fjell. 

Til tross for en pandemi er det mange som vil klatre på Mount Everest. I fjor ble alle ekspedisjoner avlyst, men i år går ekspedisjonene som normalt. Det er for øvrig en del krav med tanke på koronarestriksjoner til deg som turist inn til Nepal, men flere melder om at disse restriksjonene ikke blir fulgt. 

Norske Erlend Ness ble alvorlig koronasyk i Everest Base Camp for en ukes tid siden, og han melder om at det er manglende smittevernsrutiner.

Det må understrekes at høydesyke og koronasykdom kan forveksles, og det kan være vanskelig å vurdere om du er koronasyk når du er over 5000 meter, da mange av høydesykesymptomene kan være like. 

The Kathmandu Post skriver også at at det er en jevn økning i antall smittetilfeller i Nepal nå. I tillegg poengteres det at selv om tilreisende utlendninger må fremvise negative koronatester, så må ikke nepalesere og lokale klatreguider fremvise dette. 

Publisert 23. april 2021 kl 14.52
Sist oppdatert 23. april 2021 kl 14.52
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen