OPPDALS FINESTE? Magnus Midtbø i øverste del av den råflotte og temmelig eksponerte ruta El Corazon på feltet Amazonas. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 4 minutter
– Den tida var ordentlig artig. Jeg synes det var kulere å lage nye ruter enn å klatre selv. Det har heldigvis snudd nå - i dag synes jeg det er artigere å klatre. Heldigvis kanskje?
Det forteller Rune Kvalsnes, som har vært svært sentral i å oppdage og etablere klatreruter i Oppdal. Tidlig på 2000-tallet fant han feltet Amazonas - hvor Magnus Midtbø klatrer på hovedbildet i denne artikkelen - og sektoren Øvre på klarefeltet Ishoel. Ishoel er kjent som et av Norges mest idylliske klatrefelt.
– Jeg jobber på kontor, men syns det er fint å lage noe håndfast. Det var veldig motiverende å børste fram og finne ruter på fritida. Det er kanskje ikke et håndtverk, men mer konkret enn det jeg jobber med til daglig, sier Kvalsnes, som er en av gründerne bak en ikke helt ukjent sportsbutikk i Oppdal.
– Hva er du mest fornøyd med av rutene du har etablert i Oppdal?
– El Corazon (7) på Amazonas-feltet. Den er lang, jevn, luftig og veldig fin.
– Hva med motsatt, har du laga noen dritruter?
Markert med en bæsj
– Massevis! Det er jo litt sånn at når du er så ivrig på å lage nye ruter, da borrer du jo opp alt du ser, selv om det kanskje ikke er en linje der. Det fins noen grelle eksempler rundt omkring.
I den litt tilårskomne klatreføreren for Oppdal, som for lengst er utsolgt, er flere av rutene markert med en bæsj. Men enda flere med et knippe stjerner.
Primus motor Rune Kvalsnes sin favorittkreasjon får et solid stempel fra Norges beste og mest kjente klatrer. Etter at Magnus Midtbø besøkte Oppdal sist sommer trekker han fram El Corazon som et av høydepunktene.
Hva er det feteste med klatringa i Oppdal?
Trine Bakke - Eks-landslagsalpinist med medalje fra VM i slalåm og ihuga klatrer
– Jeg koser meg veldig på Ishoel!
Atmosfæren nede ved elva en solrik vår-ettermiddag sammen med gode venner er uslåelig. Og på Øvre er det trivsel for hele familien, både store og små. Det er mange fine ruter på 6-7-nivå, så det finnes alltid et prosjekt for meg.
Favoritten min er Malaria (7-) på Øvre, prosjektet mitt jeg nesten gikk i fjor - men det er skummelt på 2. bolt! Variert og med mange fine flytt. Får satse på at jeg tør å gå den nå i vår!
Halvor Bjerke Bekken - Lokal sterking med stort sammen-ligningsgrunnlag og medlem i Peckford-gjengen som herjer i Oppdal og på instagram
– Det beste med klatringa i Oppdal er at det er så variert, slik at uansett hvilke sære preferanser man har så kan en finne noe kult å klatre på. Man finner også alle stilartene i bygda, med alt fra luftig sportsklatring, buldring, trad og isklatring for de som liker det. Det er også et bra miljø med gira folk som blir med ut - eller inne på Krux. På godt og vondt har man ofte også cragget for seg selv.
Det er vanskelig å velge en favoritt, men ei rute som er verdt å gå flere ganger er kanskje Underinnbitt (7+) på Amazonas. Vedvarende og eksponert klatring på riss og krimper, samtidig som man har en fantastisk utsikt hele turen. En opplevelse jeg ikke glemmer!
Vi Peckford-gutta liker jo også å buldre litt, så jeg må nesten legge til bulderet Turboeggen på Svartøien - et krembulder og testpiece for 7A-folk. Tøffe flytt opp en egg på elveslipt gneiss, et lite stykke Sveits i Fegbøgda!
Tor Arne Løvoll - Sterk, lokal klatrer og sjef på Oppdals klatresenter Krux klatring
– Klatringa i Oppdal er variert på bra steinkvalitet og i veldig naturskjønne omgivelser. Mye klatring er lett til-gjengelig og generelt er de lettest til-gjengelig feltene de snilleste. Feltene i utkanten har noe lenger anmarsj, lenger ruter og krever litt mer. Jeg klarer ikke å si bare en favorittrute, men om jeg hopper over de opplagte klassikerne på Øvre og Mygghælvet på Ishoel, har disse rutene fine flytt og er noen av mine favoritter: Underinnbitt (7+) på Amazonas, Motorhavari på Engan (8 - denne er ikke oppdatert i føreren, men til høyre for På felgen) Bratislava (7-) Nerhoel, Husmannssommer (8-) og A lover for Susan (6+) på Hvitveggen, et nytt felt det ikke er laget fører for enda. Dette feltet har flere av de fineste rutene, men siden jeg har pusset og boltet en del selv her er jeg ikke helt objektiv.
Geir Plasssen - Frikjøringslegende fra 90-tallet - har utviklet mange ruter i Oppdal
– Det beste med klatring i Oppdal er at det er i Oppdal, man slipper å kjøre langt - blir bærekraftig da! Du har variert klatring med forskjellig bratthet og crag fra sju til 60-70 meter. Mange ruter samlet på Ishoel, og bra variasjon i grader utenom de aller vanskeligste kanskje. Det er veldig fint ved elva på Ishoel, der kan du spotte litt laks og sjøaure samtidig som man klatrer. Jeg har to favorittruter, og de går ved siden av hverandre i Gråura; Puberteten (6) og 6-årstrassen (6-). Puberteten med kiler som er vedvarende og veldig fin og eksponert. 6-årstrassen er boltet og en morsom rute med små krimper og lumske flytt.
Emily Bakker - Råsterk klatrer, småbarnsmamma, kanadier, allsidig råskalle og daglig leder i det lokale aktivitetsfirmaet Opplev Oppdal
– Oppdal har verken verdens beste klatring, skikjøring, elvepadling eller stisykling, men alle disse aktivitetene kan gjøres på et ganske høyt nivå ikke så langt fra Oppdal, og alt er lett tilgjengelig. Det beste er at det finnes flere typer klaring i, eller ikke så langt unna, Oppdal. Her er klippeklatring, isklatring, alpinklatring, og alt er lett til-
gjengelig. Favoritten min på klippe er El Corazon ved Amazonas: Jevn og artig rute i flotte omgivelser. Siden jeg er en gira isklatrer vil jeg også nevne isrutene i Gråura, som er undervurderte og vel verdt et besøk. Andy Cap, Superlangbein og Kaptein Vom er fete!
– Den var veldig jevn og fin, i fantastiske omgivelser, sier Midtbø til Fri Flyt.
– Hva var høydepunktet fra klatreturen til Oppdal?
– Å klatre over fossen på Nerhoel. Det var mye vann og ganske bråkete, men fjellet var slipt ned av elva, og derfor veldig kompakt og fast med fin klatring. Det var også bra boltet. De hardeste rutene var veldig fysiske og bratte.
De vanskeligste rutene i Oppdal finner du på sektoren Nerhoel, som er en del av feltet Ishoel. Rutene ligger like ved elva, og er temmelig bratte.
Magnus Midtbø hadde med seg den lokale klatreren Even Bretten som kjentmann og belaybunny.
– Det var veldig trivelig å klatre med Magnus - han hadde ingen stjernenykker eller noe sånt, selv om han er sinnsykt god. Jeg tror han brukte to-tre forsøk på å finne ut av flyttene på Trønderkraft (9-) før han gikk den. Det så kjempelett ut, og var ganske rått, sier Bretten.
20-åringen fra Oppdal har nytt godt av ruteetableringene til folk som Rune Kvalsnes, men Even og kompisene har selv bidratt til å finne mye av buldringen i Oppdal. Bulderne på Svartøien, noen kilometer oppstrøms for Ishoel, holder høy kvalitet.
– Steinene ligger spredd rundt et større område, og kvaliteten på bulderne er skikkelig bra, sier han.
– Kule moves
– Er buldringa i Oppdal bra nok til at folk bør ta turen uten tau?
– Njæ… Jeg ville tatt med tau, for sportsklatringa er best.
– Hva er favorittruten din?
– Blodappelsinhud (7+) på Øvre. Den er skikkelig bra med kule moves!
– Hvis du skal beskrive klatringa hjemme i Oppdal med en setning, hva sier du da?
– Idyllisk!
Øvre er en av mange ídylliske sektorer på Ishoel. Den ligger riktignok ikke like ved elva, men har noen fantastisk fine ruter også for klatrere som ikke er råsterke. Jørgens Hevn (5+) må være blant Norges fineste ruter på denne graden. Feltet ble - selvsagt - oppdaget av Rune Kvalsnes.
– Jeg hadde sett noe som kunne være toppen av en klippe fra veien på den andre siden av dalen. Jeg hadde egentlig hviledag, men løp en tur i skauen mens de andre klatra. Plutselig så jeg rett på en fantastisk fin vegg, og det var tidenes opptur. Den første ruta ble borra samma dag som vi fant veggen, forteller Kvalsnes.
Inkluderende miljø
– Hva er favoritten din på Øvre?
– Furubjønn (7) er skikkelig fin.
Rune trekker fram alle de lette og moderate rutene med høy kvalitet og idylliske omgivelser som det beste med klatringen i Oppdal.
– Ganske mange av rutene i Oppdal har kanskje vært pussa fram av en person, bolta av en annen og førstebesteget av en tredje. Det har vært lite kriging om førstebestigninger og den slags. Og så har vi veldig mange fine ruter på grad 5 og 6, sier han.
– Hva forteller det om klatremiljøet i Oppdal?
– Hehe, to ting: At det er inkluderende, men kanskje også lite ambisøst?
ISHOEL
Det mest brukte klatrefeltet i Oppdal er Ishoel. Her er feltets fineste ruter etter grad:
8: Lumbago 8-, More and more 8 , Tjukken 8, James Hook 8/ 8+ , Naboen til tjukken 8/ 8+
9: Trønderkraft 9-
Klatreføreren for Oppdal er utsolgt, men alle rutene er beskrevet på 27crags.com.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.