– Lama var veldig, veldig snill og en veldig utålmodig type. Hvis det går for tregt får jeg høre det, men han er samtidig utrolig omsorgsfull.
Slik beskriver verdensrekordholder Kristin Harila sherpaen som ble hennes faste turkamerat gjennom hele verdensrekordprosjektet - og hun legger til:
– Jeg mener Lama er det sterkeste sherpaen i hele verden.
I starten av oktober 2023, noen måneder atter at han satte verdensrekord, mistet Tenjen Lama Sherpa livet i en snøskredulykke på Shishapangma (8 027 moh). Da var han guide for en kunde som var i ferd med å bli den første amerikanske kvinnen på alle verdens 8000-meters fjell. Fire mennesker døde og flere ble skadet da snøskredet traff normalruta på fjellet i Kina.
– Jeg kan ikke tro han er borte. Lama er den snilleste og sterkeste sherpaen jeg har møtt noensinne. Jeg har mistet en bror og en venn, medfølelsen min går til Lama, familien hans og de mange vennene hans i klatremiljøet, sier Kristin Harila, som reiste til Nepal for å bistå Tenjens familie og venner så fort hun hørte han var savnet.
Det ble aldri bestemt at Tenjen Lama Sherpa skulle bli med på alle toppene og dermed også bli innehaver av verdensrekorden. Men samarbeidet mellom han og Harila startet godt og ble stadig bedre underveis.
Slik beskrev Harila sin gode venn like etter at verdensrekorden var i boks:
– Lama var sherpaen jeg fikk tildelt av guideselskapet på Manaslu. Det var helt tilfeldig at det ble Lama, men vi fikk umiddelbart god kjemi, som er ekstremt viktig. I starten snakket han ikke et ord engelsk, men vi forsto hverandre godt likevel. Han er verdens mest utålmodige fyr, og ekstremt rask i alle deler av ekspedisjonen. Ikke bare går han fort, men han er kjapp og effektiv i alt fra opp- og nedrigging av leir, fiksing av tau, telt og alle slags rutiner som hører med på en slik tur. At han er rask er naturlig nok ganske viktig i et slikt opplegg, sier Harila.
Kristin Harila sikret seg verdensrekorden ved å klatre alle verdens fjorten 8000-meters fjelltopper på tre måneder. Her får du full oversikt over alle fjellene hun har besteget.
FJERDE FJELL: På vei opp på Kanchenjunga (8 586 moh) i Nepal.
EFFEKTIV FYR: Tenjen Lama Sherpa var Kristin Harilas høyre hånd under hele verdensrekordprosjektet, og han er også innehaver av verdensrekorden. Her er de i teltet under bestigningen av Gasherbrum 2. Foto: Gabriel Tarso
Tenjen Lama Sherpa vokste opp under fjellet Makalu (8 463 moh) i Nepal. Han var fast ansatt som guide i selskapet 7 Summits, og bodde i hovedstaden Kathmandu med kone og to sønner på 13 og 15 år.
Selv om han levde av å guide folk til høye fjell i Himalaya, hadde han ingen formell utdannelse innen guiding. Lama har - blant annet - totalt fire bestigninger av Everest, Lhotse og Manaslu, tre av Ama Dablam, Dhaulagiri ogMakalu, samt vinterbestigning av Manaslu og altså verdensrekorden i å bestige alle verdens 8000-metere raskest.
Samme dag som Kristin Harila og Tenjen Lama Sherpa sikret rekorden, døde en annen klatrer som var på vei mot toppen. Denne videoen viser hvordan klatrere passerer Muhammad Hassan mens de traverserer flaskehalspartien på vei opp mot toppen av K2:
Like etter at verdensrekorden ble satt i sommer, snakket Fri Flyt med Harila om hvordan det var å jobbe med den nå avdøde sherpaen:
– Han har holdt på med dette hele livet, og alle vennene hans driver med det samme. Men Lama er ikke utdannet tindevegleder. Det er ikke så mange sherpaer som er det, sier Harila.
– Hvor gammel er Lama?
– Hvis du spør han er han 33 år, men ifølge passet er han 36. Det er ganske vanlig i Nepal og særlig blant sherpaene, de vet ofte ikke når de har bursdag, og er ikke så opptatt av det heller.
SNART I MÅL: Lama og Kristin etter bestigningen av Broad Peak i Karakoram.
DHAULAGIRI: På toppen av 8 176 meter høye Dhaulagiri i Nepal.
Ifølge Harila er det et generasjonsskifte på gang blant sherpaene. Den nye generasjonen sherpaer flytter gjerne til Kathmandu for å sikre ungene sine skolegang. De får - etter nepalsk standard - nokså god inntekt fra guidejobben.
– Hva betyr det for Lama å ha verdensrekorden?
– Jeg tror det betyr mye, både personlig og profesjonelt, sier Harila.
– Når ble det klart at han kom til å bli med deg på alle fjellene, og dermed dele verdensrekorden med deg?
– Tja, det ble vel aldri formelt spikra, men allerede etter bestigningen av Cho Oyu i mai diskuterte vi det for første gang. Lama mistet broren sin, som også var guide, i en ulykke på Everest midt i mai. Da tydet det meste på at han måtte avbryte. Men han ville fortsette.
– Men ville det ikke vært bedre for deg og byttet sherpaer underveis, slik Nimsdai gjorde, for å sikre at du alltid hadde uthvilte sherpaer?
– Tja - det ville nok vært enklere for meg, men om det ville vært tryggere er jeg usikker på. Lama og jeg var et veldig bra lag sammen, og det er mye finere å dele verdensrekorden med han. Både følelsesmessig for min egen del, men også fordi han fortjener det. Tenjen Lama er verdens råeste sherpa.
En gravelsykkel er perfekt for allsidige norske syklister, fordi den er like god til landeveissykling og bikepacking som lange turer på grusveier i marka. Dette er nå blitt syklene "alle" vil ha. Les helt nye tester fra 2024, i tillegg til mer enn 40 andre sykler i vårt arkiv!
Se våre tester av 60 hagler og patroner. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.