LAGER FILM: Matias Myklebust hadde ekstra ting å konsentrere seg om da han gikk opp Shishapangma og Cho Oyu. Foto: Kristin Harila
Lesetid: 4 minutter
– Det er et helt unikt prosjekt å jobbe med som ingen av oss i Field Productions har vært borti tidligere. Det er uforutsigbart og ambisiøst, sier Matias Myklebust som har vært med på Harilas reise bak kamera.
Kristin Harila sikret seg verdensrekorden ved å klatre alle verdens fjorten 8000-meters fjelltopper på tre måneder. Her får du full oversikt over alle fjellene hun har besteget.
– Jeg har vært med på 70 dager av turen. Det ble bestemt i midten av januar at jeg skulle være med, så jeg hadde en superintensiv treningsperiode frem til avreise med to økter daglig og bodde i høydetelt.
– Treningen var nok veldig avgjørende for at jeg klarte å bli med til toppen med alt av kamerautstyr. Man skal ikke bare klatre å få i seg næring, men dokumentere med kamera og fly drone.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Før ekspedisjonen hadde Myklebust aldri klatret over 4000 meter og fikk dermed doblet høyderekorden sin på turen.
Og for å forklare hvor hardt det faktisk var, forteller Myklebust at han gikk ned 15 kilo i løpet av perioden i Tibet og Nepal.
Mye å passe på
– Det er kaldt og det er masse utstyr, hver natt lå det masse kamera- og dronebatterier i dundressen inni soveposen min. Det er mye å passe på og turen er ikke akkurat superkomfortabel, man skrur ned standardene sine, forteller Myklebust.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Hva hadde du med deg utenom kamerautstyr og hvordan fikk du med deg alt dette?
– I Basecamp har jeg nok hatt utstyr og ekstrautstyr til over 100kg, mens når vi klatret prøvde vi å gå så lett som mulig. Da veier nok sekken mellom 10 og 30kg. I høyden går vi stort sett i dundress og har ikke med så mye ekstra utenom litt næring og vann og litt ekstra klær. Jeg bar det meste av kamerautstyret selv, men fikk også uvurderlig hjelp av Lama til å bære ekstra batterier osv opp til toppen.
– Opplevde du noe skummelt eller dramatisk på turen?
– Det er jo mye motgang gjennom hele turen, hadde det ikke vært det så hadde det ikke blitt noe bra film. Det vil vi forsøke å vise i filmen også, for å gi et mest mulig troverdig bilde av ekspedisjonen. Men selve turopplevelsen gikk veldig bra, man tenker seg kanskje om én gang ekstra når man er så langt fra sivilisasjonen - konsekvensene er jo veldig store.
Enorme mengder opptak
Å lage skikkelig dokumentarfilm tar lang tid og Myklebust forteller at de tar det i et litt roligere tempo enn Harila selv.
– Vi sitter på veldig mye materiale og har fortsatt igjen ting å filme, så må jo alt klippes sammen. Den kommer ikke ut neste måned liksom, sier Matias Myklebust.
– Det er jo helt sinnsykt det hun og Lama gjør. Det er inspirerende at de holder så god motivasjon i dårlig vær i tillegg til å skulle navigere med både logistikk og økonomi. Man får nederlag etter nederlag, men så klarer de bare å legge det bort og fortsette, sier Matias Myklebust.
Hans kollega og sjef i Field Productions, Filip Christensen, skryter av fotografen.
– Det at Matias dokumenterte Kristin og Lama helt til toppen på det første fjellet, Shishapangma (8027m), er en bragd i seg selv. Dette ble helt utrolige scener og er kjempeviktige for filmprosjektet. I tillegg fløy Matias drone over 8000 meter som ga helt unike bilder som jeg aldri har sett maken til tidligere.
Prosjektet er fortsatt i en tidlig fase og hvor og når filmen skal vises er ikke bestemt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.