Det er allerede klart at Kristin Harila også planlegger å sette rekord i å bestige alle 8000-meterstoppene to ganger på kort tid, noe som betyr to turer på Shishapangma i år. Den første med kunstig oksygen, den andre uten.
– Den største forskjellen med og uten kunstig oksygen er at man holder seg varmere med oksygen, og derfor kan bevege seg raskere. På de siste fjellene vi klatret i fjor startet vi ikke med o2 før fra omtrent 7 500 meter, og på de fleste fjellene har vi brukt mindre enn to flasker hver. Det er ikke så mye, og når vi allerede er akklimatisert er behovet mindre, sier Harila i podkasten.
LES OGSÅ: – Julegavene er allerede kjøpt og delt ut, for å si det sånn.
Hun var svært nær ved å lykkes i å klatre alle verdens 14 8000-meterstopper på rekordtid i fjor, men ble stoppet i siste sekund på grunn av manglende tillatelse til å klatre Shishapangma (8 013 moh) i Kina på grunn av covidpandemien.
Allerede i oktober kom det for en dag at hun vil prøve på nytt neste år, og at rekordholder Nimsdai sin rekord fra 2019 er omstridt; Han nådde ikke høyeste punkt på to av fjellene, og at den reelle verdensrekorden da er to år, fem måneder og 15 dager, og ikke seks måneder og seks dager.
I podkasten sier Harila at de akter å ta med ekstra oksygen på alle fjellene i 2023 som en ekstra sikkerhet, men altså at alle bestigningene skal skje uten ekstra oksygen.