HAVNET I K2-DRAMA: Kristin Harilas siste fjelltopp i jakten på verdensrekorden var K2. Hun og turkameratene hennes havnet midt i dramaet da en pakistansk klatrer falt og etter hvert omkom på rutas farligste punkt. Her er Harila og Tenjen Lama Sherpa på toppen. Foto: Gabriel Tarso/ Field Productions
Lesetid: 4 minutter
– Før turen var Gabriel helt klar på at han ville forbi Flaskehalsen så fort som overhodet mulig. Det endte med at han tilbrakte to og en halv time på det farligste stedet på alle 8000-meterne i forsøket på å redde Hassan, sier Harila til Fri Flyt.
Gabriel Tarso er Harilas brasilianske kameramann på oppdrag for Field Productions, og Muhammed Hassan er den omkomne bæreren. Han falt da han skulle passere Flaskehalsen på K2, og ble hengende opp/ ned i tauet. Oksygenmasken hans ble ødelagt i fallet. Flere klatrere skal ha passert pakistaneren mens han fortsatt var i live.
– Når du er på Flaskehalsen er det eneste du tenker på er å komme deg vekk. Det er det farligste stedet på alle 8000-meterne. På K2 i fjor brukte jeg et kvarter på å passere. I år var Lama og jeg der halvannen time mens vi prøvde å bistå. Men vi måtte forlate Hassan for å hjelpe de foran oss da det gikk et snøskred lenger fram, sierKristin Harila.
Hun har selv skrevet en fyldig redegjørelse for hva som skjedde da den pakistanske bæreren døde på K2 27. juli. I etterkant av ulykken har hun og flere andre klatrere måttet tåle sterk kritikk, men Harila sier de gjorde alt de kunne for å hjelpe den forulykkede bæreren.
– Hassan blir liggende der oppe - det er ikke mulig å få han ned. På et tidspunkt vil tauet løsne og da faller han ned. Men det er ikke mulig å flytte ham nå. Det krever mange folk på et livsfarlig sted med plass til bare én i bredden, sier hun.
Hvorfor er ikke «verdens farligste fjell» verdens farligste lenger? Her er historien om K2 - den siste toppen Kristin Harila klatret da hun satte sin suverene verdensrekord.
– Du skriver at han hadde lite utstyr, og manglet votter da dere jobbet med han, og ikke hadde dundress. Hvorfor var han så dårlig utstyrt?
– Det vet jeg ikke, men jeg kan si at han ikke ville fått deltatt hos oss med slikt utstyr. Sherpaene og bærerne i selskapet jeg samarbeider med har øremerkede midler til skikkelig utstyr, sier Harila.
– Da det hele sto på trodde jeg han var en av klatrerne i en av de andre gruppene, men det viste seg etterpå at han var bærere. De pakistanske bærerne har ofte mindre erfaring enn sherpaene, og mange av de jobber lenger ned på fjellet.
– Everest er kjent for flere døde klatrere som ligger nær ruta opp. Hvordan er det på de andre fjellene?
Ulykken på K2 da 11 klatrere mistet livet i 2008 ble fanget opp av medier over hele verden. To sherpaer spilte en avgjørende rolle i å lede klatringen og holde andre i live. Den prisbelønte boka Gravlagt i himmelen setter søkelys på hjelperne i bakgrunnen.
– På veldig mange av fjellene passerer du døde klatrere på vei opp og ned, men hvor mange avhenger litt av forholdene. I år så vi bare en død klatrer på Everest, og før ulykken i år var det en på K2, et stykke lenger ned enn Flaskehalsen, forteller Harila.
Lakpa Sherpa er sjef i guideselskapet 8k Expeditions. Han var på K2 samtidig og bekrefter Kristin Harilas historie, men understreker også at klatrere fra hans eget selskap bidro i forsøkene på å redde Hassan.
– Vi så tidlig at han var dårlig utstyrt, med både lite og slitt utstyr. Alle klatrerne og flere av sherpaene ba han snu, men det ville han ikke. Da vi fant han etter fallet var oksygenmasken hans ødelagt og han var ikke bevisst. Det er svært kritisk på et sted som Flaskehalsen, sier Lakpa Sherpa til Fri Flyt.
Den erfarne ekspedisjonslederen syns lite om folk som kommer med kritiske kommentarer og anklager om den ekstremt krevende situasjonen.
– Dette er i dødssonen hvor alle må ta vare på seg selv, og det er umulig å bære noen ned. Selv om Hassan ikke omkom med en gang, så besvimte han mer eller mindre umiddelbart. Jeg tipper han var i live, men utenfor bevissthet, mellom 35 og 40 minutter. Å flytte et ubevisst menneske i denne situasjonen er ikke mulig. Vi gjorde alt vi kunne, sier han.
Lakpa så at Hassan falt, og tror han snublet i en annen klatrer.
– Dette er et krevende sted, og han hadde lite erfaring og lite tekniske ferdigheter. Sammen med dårlig utstyr er nok det grunnen til at det gikk galt.
En gravelsykkel er perfekt for allsidige norske syklister, fordi den er like god til landeveissykling og bikepacking som lange turer på grusveier i marka. Dette er nå blitt syklene "alle" vil ha. Les helt nye tester fra 2024, i tillegg til mer enn 40 andre sykler i vårt arkiv!
Vintersovepose? Tresesongs? Eller kanskje en superlett sovepose som tar minimalt med plass i sekken? Les tester av soveposer for ulike temperaturer, både dun og syntet.
Se våre tester av 60 hagler og patroner. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.