Kristin Harila besteg Nanga Parbat første gang i februar 2022. Da ble hun andre nordmann som nådde toppen, etter at Andreas Fredborg klatret til topps uten å bruke kunstig oksygen i 1990.
Harila beskriver sin første tur på Nanga Parbat slik i Alpinklatring - magasinet til Norsk Tindeklub:
– Bestigningen føltes krevende, og vi nådde ikke helt ned til basecamp på returen, på grunn av for mye steinsprang. Dagen etter ble jeg truffet av en stein i låret, og fordi forholdene for redning er veldig vanskelige på Nanga Parbat, valgte vi å gå 30 kilometer til bilveien, selv om jeg så vidt klarte å gå. Fra veien ble det 12 timer i bil før jeg kom på sykehus og fikk hjelp med foten, forteller Harila.
Første forsøk på bestigning ble gjort av et tysk/ amerikansk lag i 1932, under ledelse av Willy Merkl. De kom ikke spesielt høyt, og to år etter var de tilbake, denne gangen med støtte fra nazipartiet i hjemlandet. Ekspedisjonen nådde omtrent 7900 meter, men det hele endte med tragedie da de ble overrasket av uvær på returen. 10 mennesker mistet livet.
LES OGSÅ: Første fra Norge som vinner prisen
Tyske klatrere fortsatte forsøkene på å sikre seg førstebestigningen, men ble etter hvert stoppet av andre verdenskrig.
Første gang mennesker sto på toppen av Nanga Parbat var i 1953, i en tysk-østerriksk ekspedisjon leder av østerrikeren Hermann Buhl. De klatret Østryggen, og Buhl besteg toppen alene, uten kunstig oksygen. Dette er den eneste av 8 000-metersfjellene som ble førstegangsbesteget uten kunstig oksygen.
Basecamp ble utsatt for et terrorangrep i 2013, hvor 11 personer mistet livet. 10 var klatrere og en var lokal turistguide. Angrepet ble gjennomført av en lokal avdeling av Taliban.