Verdens nest høyeste fjell tar flere liv enn Mount Everest
Hvorfor er ikke «verdens farligste fjell» verdens farligste lenger? Her er historien om K2 - den siste toppen Kristin Harila klatret da hun satte sin suverene verdensrekord.
K2 (8 611 moh) er verdens nest høyeste fjell. Det ligger på grensen mellom Pakistan og Tibet og er mest kjent for sine tragedier. Fjellet har i mange år blitt kalt dødsfjellet, på grunn av høy dødsrate.
Men i senere tid har det skjedd en utvikling som har endret premisset. Og det er som følger:
Per august 2022 hadde 706 mennesker nådd toppen av K2, og 96 av disse mistet livet. Det gir en dødsrate på omtrent 13 prosent - et tall som har sunket betraktelig de siste årene på grunn av svært mange bestigninger. Hele 190 mennesker sto på toppen i 2022 - tre ganger så mange som forrige rekord; 62 i 2018.
– K2 er litt som det nye Everest. Mange blir tiltrukket av at K2 er mer krevende og fortsatt mindre kommersiell enn Everest. Det er åpenbart at toppen vil bli mer og mer populær. Men slik er det på alle 8000-meterne - det blir mer folk på alle, sier Kristin Harila til Fri Flyt.
Hun opplevde K2 som et av de enklere fjellene å bestige da hun var der for første gang i 2022, mye fordi det var så mye folk og mange som etablerte faste tau langs ruten opp.
Denne saken er hentet fra arkivet.
Mener K2 er ganske enkelt fjell
– Jeg opplevde K2 som ganske enkel. En bestigning blir betydelig lettere med mye folk på fjellet. Jeg syns både Broad Peak og Nanga Parbat var vanskeligere, sier Harila.
Etter at verdensrekorden ble satt har hun sagt at den andre bestigningen av fjellet av K2 var langt mer krevende, siden værforhold og betraktelig mer snø skapte utfordringer.
NATTLIG BESTIGNING: Kristin Harila nådde toppen av K2 om natten 22. juli 2022.
Til sammenligning har 6 098 mennesker nådd toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest (per juli 2022). Dødsraten blant de som når toppen er rundt 4 prosent, og blant alle som prøver 1 prosent.
Før rekordsesongen 2022 hadde K2 en dødsrate på nesten 25 prosent, noe som ga fjellet kallenavnet verdens farligste fjell. I dag er dødsraten høyere på Annapurna 1 (8 091 moh) og Nanga Parbat (8 126 moh).
De første nordmennene på K2
Lars Nessa og Cecilie Skog ble de første nordmenn på toppen av K2 i 2008. Men turen fikk først og fremst oppmerksomhet fordi Skogs ektemann Rolf Bae omkom på vei ned.
Han stanset like etter punktet som kalles The Bottleneck (Flaskehalsen), omtrent 200 høydemeter fra toppen. Da Nessa og Skog kom tilbake dit etter å ha vært på toppen, ble Bae med de to andre på turen ned. Da kalvet hengebreen i Flaskehalsen, og tok med seg Bae og to andre klatrere, men Nessa og Skog slapp fra raset uten å bli feid ned.
FLASKEHALSEN: Det mest krevende og farligste punktet på den vanligste ruta til topps på K2. Bildet er fra Klatreforbundets ulykkesrapport.
Rolf Bae mistet livet på K2
Nessa sier at Bae hadde maks uflaks. Fall og utgliding er den vanligste dødsårsaken.
– K2 er et lunefullt fjell som krever at du har litt flaks. Det er mye dårlig vær i området, og man må ha flaks for å få gode og trygge nok forhold. Noen sesonger blir det ikke forhold i det hele tatt. Fjellet er bratt og krevende, med klyveterreng fra foten og helt opp. Selv om du er i god form og godt akklimatisert, kreves det klatreferdigheter for å nå toppen - særlig hvis det skjer noe uforutsett, sa Nessa til Fri Flyt 2022.
PÅ VEI OPP: Cecilie Skog i en av campene på vei opp på K2.
– Rolf var ingen bajas som tok risiko. Han snudde 20 minutter under toppen på K2. Rolf var den som fokuserte mest på sikkerhet av alle. At hengebreen skulle rase, rett over Rolf, var helt tilfeldig. Det kunne vært meg som sto under, eller Lars, eller alle tre. Eller ingen av oss, sa Cecilie til UTE.
Etter ulykken i 2008 gikk det 14 år før nordmenn igjen sto på toppen av verdens nest høyeste fjell. Rekordåret 2022 sto både Kristin Harila, Frank Løke, Håkon Åsvang og Ane Færøvig på toppen. Hele 190 mennesker nådde toppen dette året, og ingen omkom. Det førte til stor nedgang i dødsraten, og K2 gikk fra å være verdens farligste til verdens tredje farligste fjell, etter Annapurna 1 og Nanga Parbat.
Harila nådde toppen nok en gang 27. juli 2023, og det var hennes siste topp i jakten på ny verdensrekord i å bestige alle verdens 8000-metere raskest. Hun regelrett knuste den gamle rekorden med sin bestigning.
FØRSTENEDKJØRING: Polske Andrzej Bargiel ble den første som kjørte ned fra K2 på ski.
– Det er flere årsaker til at K2 har blitt så populært. For det første var det et vanvittig værvindu 22. juli 2022, da ekstremt mange nådde toppen. Samtidig framstår K2 som en bedre utfordring enn den teknisk enklere, men overbefolkede normalruta på Everest. Det har også blitt enklere å få tillatelse, særlig etter at pakistanske myndigheter åpnet for sherpaer fra Nepal i 1996, sier Himalaya-veteran Jon Gangdal til Fri Flyt.
VETERAN: Jon Gangdal i aksjon på Ama Dablam i Himalaya høsten 2022. Foto: Tor Aaberg
– Den største ulykken rent tallmessig skjedde i 2008 da elleve klatrere omkom i løpet av et døgn etter fatale misforståelser mellom ekspedisjonene om legging av faste tau opp det siste, vanskelige partiet omkring The Bottleneck. Det var her den norske klatreren Rolf Bae mistet livet da isblokker løsnet fra den overhengende breen som gjør passasjen til det farligste stedet på ruta, skriver Himalaya-veteran Jon Gangdal i denne artikkelen.
KREVENDE: K2 er langt mer krevende og farlig enn det eneste fjellet på planeten som er høyere, Mt. Everest.
Klatrer i aksjon i bratt terreng på K2.
Navnet K2 ble etablert av britene; K står for Karakoram, og 2-tallet indikerer fjell nummer to i fjellkjeden. Men fjellet har flere navn- og ikke minst kallenavn:
– Det mest brukte lokale navnet på K2 fra pakistansk side er Chogori. Det stammer fra baltispråket og betyr rett og slett bare «stort fjell». Internasjonalt har fjellet ofte fått betegnelsen The Savage Mountain (det onde fjellet) som refererer seg til George Bell. Han deltok på den amerikanske ekspedisjonen til K2 i 1953, og sa etterpå: «It's a savage mountain that tries to kill you». Da hadde en av klatrerne forsvunnet og det var bokstavelig talt på hengende håret. Ett eneste tau viklet rundt en isøks var det eneste som hindret at de seks andre ekspedisjonsmedlemmene mistet livet på veien ned – uten å ha nådd toppen, skriver Gangdal.
Den første bestigningen ble gjort året etter av en stor italiensk ekspedisjon. I motsetning til amerikanerne som delvis klatret i alpin stil - altså raskt, med relativt lite utstyr - la italienerne faste tau opp hele ruta. To klatrere, Achille Compagnoni og Lino Lacedelli, nådde toppen 31. juli.
FØRST: Italienerne Achille Compagnoni (til venstre) og Lino Lacedelli med frostskader på hendene etter å ha førstebesteget K2 i 1954.
Ni før Andrzej Bargiel kjørte K2 på ski gjorde norgesvennen Fredrik Ericsson et forsøk på det samme. Han omkom i forsøket. Ericsson hadde vært mye i Norge og hadde kjørt fra flere andre 8000-metere sammen med blant andre Jørgen Aamot.
– Fredrik var veldig sterk i høyden og hadde et voldsomt pågangsmot når det ble krevende. Han var i i øvre skikt blant høydeklatrere jeg har møtt. Han hadde en evne til å yte der andre ble slitne. Fredrik er den som brøyter spor, tar tak og viser vei. Det er en faktor som gjør at han også eksponerer seg for mer fare. Det er en veldig forskjell på å gå og brøyte spor og å gå etter. Fredrik var den som brettet opp armene og gjorde jobben. Han bidro mer enn hans porsjon, slik jeg kjente han.
Klatring på K2
1902: Første, seriøse forsøk på bestigning endte på 6 525 moh. En italiensk gruppe forsøkte seg.
1938: En amerikansk ekspedisjon nådde en høyde på omtrent 8 000 meter. En ny ekspedisjon året etter snudde bare 200 meter under toppen, men fire ekspedisjonsmedlemmer omkom på vei ned.
1953: Ny amerikansk ekspedisjon, som også endte dramatisk med ett dødsfall.
1954: K2 ble førstebesteget av italienske Lino Lacedelli og Achille Compagnoni. De fulgte sørøstryggen (Abruzzi Spur).
TOPPARTIET: Fra ruta Abruzzi Spur, som ble klatret under førstebestigningen i 1954. Bildet er fra Klatreforbundets ulykkesrapport.
1977: K2 ble besteget for andre gang, denne gangen av et japansk lag som hadde med seg over 1500 bærere (!).
1978: Tredje bestigning, denne gangen av et amerikansk lag. De klatret en ny rute, langs nordøstryggen.
1982: Den krevende nordryggen klatret av et japansk lag.
1986: Polske Wanda Rutkiewicz ble første kvinne nådde toppen av K2 - 18 år etter at hun ble første kvinne som klatret Trollryggen i Romsdal; en av verdens lengste klatreruter.
Hele 13 klatrere omkom i forskjellige forsøk på å klatre K2 dette året.
FØRSTE KVINNE: Polske Wanda Rutkiewicz foran K2.
1995: Seks klatrere omkom på K2.
1996: Pakistanske myndigheter åpner for at utenlandske bærere kan klatre på K2, og dermed åpnes det for sherpaer fra Nepal. Tidligere fikk kun lokale bærere bistå klatrere.
2009: Amerikaneren Dave Watson kjører krukset på K2s normalrute på ski. The Bottleneck - Flaskehalsen - er et svært utsatt punkt hvor man må passere et bratt parti under en hengende isbre. Partiet er svært skredutsatt.
2021:Første vinterbestigning av en gruppe nepalske klatrere, inkludert verdensrekordholder Nirmal Purja
Nimsdai Purja like etter å ha besteget K2 for første gang om vinteren. Han brukte ikke kunstig oksygen.
2022: 22. juli nådde 145 personer toppen - dette er med god margin rekorden for flest mennesker på toppen samme dag. Norske Frank Løke, Kristin Harila, Håkon Åsvang og Ane Færøvig nådde toppen dagen etter.
Totalt 190 klatrere nådde toppen av K2 dette året, noe som knuste den gamle rekorden for antall bestigninger på en sesong.
2023: Kristin Harila nådde toppen 27. juli, og satte sin suverene verdensrekord.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.