Kristin Harila nådde det siste fjellet i rekordforsøket sitt da hun stod på toppen av K2 den 27. juli 2023. Nå har hun skrevet historie med sin rekordtid.
FERDIG: På bare tre måneder og én dag har Kristin Harila klatret alle verdens 8000-meter topper. Foto: Osprey
Lesetid: 3 minutter
Med dagens bestigning av K2 (8611 moh.) har Kristin Harila satt ny verdensrekord i å bestige alle verdens fjell over 8 000 meter på kortest mulig tid. Hun gjennomførte bragden på bare tre måneder og en dag, og slo dermed Nimsdai Purjas tidligere rekord med hele tre måneder og fem dager.
I en pressemelding til Fri Flyt opplyses det om at hun nådde toppen omtrent klokken 10:45 lokal tid, sammen med Tenjen Lama Sherpa — som har vært med på alle 8000-meterne i Harilas klatreprosjekt.
K2 (8 611 moh) er verdens nest høyeste fjell, det er kun Mount Everest som er høyere. K2 ligger på grensen mellom Pakistan og Tibet og er mest kjent for sine tragedier. Fjellet har i mange år blitt kalt dødsfjellet, på grunn av høy dødsrate. De siste årene har dette blitt motbevist da flere har tatt seg til toppen av fjellet og dermed senket denne raten.
Per august 2022 hadde 706 mennesker nådd toppen av K2, og 96 av disse mistet livet. Det gir en dødsrate på omtrent 13 prosent - et tall som har sunket betraktelig de siste årene på grunn av svært mange bestigninger. Hele 190 mennesker sto på toppen i 2022 - tre ganger så mange som forrige rekord; 62 personer i 2018.
– K2 er litt som det nye Everest. Mange blir tiltrukket av at K2 er mer krevende og fortsatt mindre kommersiell enn Everest. Det er åpenbart at toppen vil bli mer og mer populær. Men slik er det på alle 8000-meterne - det blir mer folk på alle, har Kristin Harila sagt til Fri Flyt tidligere.
– Jeg opplevde K2 som ganske enkel. En bestigning blir betydelig lettere med mye folk på fjellet. Jeg syns både Broad Peak og Nanga Parbat var vanskeligere, sa Harila den gang.
Første nordmenn på toppen var Cecilie Skog og Lars Nessa i 2008. På denne ekspedisjonen var også Skogs ektemann Rolf Bae med. Han snudde like under toppen, og omkom i den såkalte Flaskehalsen på vei ned. Også Øystein Stangeland var med på turen uten å nå toppen.
Men både Purjas og Harilas rekorder er omstridte. Nimsdai Purja var ikke på det klatrere kaller true summit - fjellets absolutte høyeste punkt - på fjellene Dhaulagiri og Manaslu. Hvis man regner tiden hans med fjellenes true summit, er Nimsdais rekordtid på godt over to år.
Men også Kristin Harilas rekord er omstridt. Da hun besteg fjellene Manaslu og Annapurna 1 fikk hun hjelp av sherpaer som bleflydd opp med helikopter for å etablere ruta ovenfra. Det er ikke i tråd med de etiske retningslinjene for fjellklatring.
Både Nimsdai og Harila brukte kunstig oksygen på sine bestigninger, og begge benyttet helikopter for rask transport mellom baseleirene på de forskjellige fjellene.
Dette underkjenner ikke bestigningene, men er noe omstridt i klatrekretser.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.