Planen er å være ferdig med alle verdens 14 8000-meterstopper innen utgangen av juli. Klarer Harila det slår hun Nimsdai Purjas verdensrekord med nesten tre måneder (!).
– Hehe, ja, er vi heldige med vær, forhold og form, så klarer vi det! Men det er litt ekstra tidspress akkurat nå, siden vi må bli ferdige med de tre siste fjellene i Nepal før monsunen. Men vi ligger godt an, sier Harila.
Hun startet sitt andre forsøk på å slå Nirmal Purjas noe omstridte verdensrekord med å bestige Shishapangma (8 027 moh) 26. april. Etter bestigningene av Mount Everest og Lhotse 23. mai (på rekordtid nok en gang) er hun ferdig med seks av de 14 fjellene.
Når hun målet om å ha klatret alle innen utgangen av juli har hun brukt i overkant av tre måneder på å slå den eksisterende verdensrekorden som er på seks måneder og seks dager.
Harila forteller om en strabasiøs tur på Everest og Lhotse, men heldigvis uten de mye omtalte køene på verdens høyeste fjell.
– Vi passerte noen i starten, men var alene mesteparten av veien opp på Everest. Vi kom opp alt for tidlig, og sto på toppen i mørket. Det var litt surt fra Sørtoppen og opp, men ellers var været fint. På Lhotse var forholdene litt tøffere, men mer snø, men vi kom oss greit opp der og, forteller Kristin Harila.
– Hvordan er det for psyken å komme ned fra Everest til Sørskaret, og så starte en ny motbakke mot Lhotse, i stedet for å bare gå ned?
– Vel, jeg har gjort akkurat det tre ganger nå, så det er ikke noe stress så lenge man er forberedt. Jeg begynner å bli vant kan du si!
LES OGSÅ: – Får vi ikke positive nyheter før helga prøver vi på Cho Oyu
Harila har gjort alle årets turer med hjelp fra samme sherpa. Hun håper å kunne dele en eventuell verdensrekord med Tenjen Lama Sherpa.
– Vi har blitt et veldig godt team. Tenjen Lama er veldig sterk, veldig rask og veldig omsorgsfull, og det betyr mye at han og jeg fungerer godt som lag. Hvis det blir verdensrekord vil opplevelsen være mye større hvis jeg kan dele rekorden med han, sier Harila.
– I kjølvannet av kritikken fra sherpaene som var med deg i fjor kommer det en del negative kommentarer på sosiale medier. Hva tenker du om det?
– Tja - de som skriver slike kommentarer er nok ganske uvitende om hvordan dette faktisk foregår. Det vil alltid være kritiske røster, særlig når det er et rekordforsøk, så det får jeg bare leve med. Samtidig er det veldig hyggelig å få ros fra folk som Jon Gangdal, Randi Skaug og Tormod Granheim. De vet hva dette dreier seg om.
– Til slutt - hva bruker du dagene i Kathmandu på?
– Administrasjon! Skaffe penger, organisering, intervjuer og media. Jeg skulle gjerne hatt litt mer tid til hvile, men det går greit!