Debatten raser etter en film som viser klatrere som passerer en døende klatrer på K2. Kristin Harila havnet midt i dramatikken, og har måttet tåle antydninger om at hun gikk over den døende pakistaneren i jakten på verdensrekord.
HAVNET MIDT I DRAMAET: Kristin Harila og Tenjen (Lama) Sherpa fikk høyst ufrivillig en sentral rolle da en pakistansk klatrer mistet livet på K2 27. juli. Arkivfoto.
Lesetid: 3 minutter
– Lama, meg selv og særlig min kameramann Gabriel gjorde alt vi kunne for Hassan (den pakistanske klatreren som til slutt omkom, journ. anm.). Dette skjedde på den absolutt farligste delen av K2, og man må huske at over 8 000 meter er det overlevelsesinstinktet som bestemmer hva man foretar seg.
Dette skriver Kristin Harila i en grundig redegjørelse for hendelsen på sin egen blogg.
Både Harila og en rekke andre klatrere får sterk kritikk i diverse sosiale medier og kommentarfelt etter en artikkel på explorersweb.com om saken. Filmen som er lastet opp på Twitter viser hvordan klatrere tråkker over og forbi den døende pakistaneren.
I Harilas versjon av historien forteller hun hvordan pakistaneren falt på The Bottleneck - krukset på normalruta på K2 - og ble hengende opp/ ned i tauet. Harila, hennes faste sherpa Tenjen (Lama) Sherpa og kameramannen Gabriel skal ha bistått med å hjelpe pakistaneren Hassan, som skal ha vært svært dårlig utstyrt.
– Han manglet både oksygenmaske, dundress og hansker, skriver Harila.
Pakistaneren, som altså til slutt omkom, skal ha fått både oksygen og utstyr fra Harilas kameramann, som skal ha sittet ved den døende klatreren i to og en halv time, helt til han måtte forlate pakistaneren for å hente mer oksygen til seg selv.
Hvorfor er ikke «verdens farligste fjell» verdens farligste lenger? Her er historien om K2 - den siste toppen Kristin Harila klatret da hun satte sin suverene verdensrekord.
Fallet skjedde mens det var mørkt, og ingen så fallet som startet dramatikken. Mens de tre hjalp den forulykkede klatreren, skjedde et snøskred foran gruppen, som førte til at Harila og Tenjen fortsatte for å hjelpe de som var foran dem i løypa. Heldigvis var alle i god behold.
– Tenjen Lama, Gabriel, en venn av Hassan og meg selv oppholdt oss halvannen time i The Bottleneck for å hjelpe Hassan før vi skredet som gjorde at vi måtte hjelpe de som var foran, skriver Harila.
Hun legger til at hun er skuffet over overilte reaksjoner og kritikk i sosiale medier og kommentarfelt som en følge av ulykken.
Ulykken på K2 da 11 klatrere mistet livet i 2008 ble fanget opp av medier over hele verden. To sherpaer spilte en avgjørende rolle i å lede klatringen og holde andre i live. Den prisbelønte boka Gravlagt i himmelen setter søkelys på hjelperne i bakgrunnen.
– Jeg blir sint av alle som skylder på andre for denne tragiske ulykken. Det var ingens feil, man kan ikke kommentere på noe man ikke forstår, og dødstrusler er aldri greit. Lama, meg selv og særlig Gabriel gjorde alt vi kunne for Hassan da ulykken skjedde, skriver Harila - og legger til at det krever seks mann for å flytte et menneske på denne høyden - i terreng hvor det bare er plass til en i bredden.
Oppblåsbart liggeunderlag isolerer mot kulden fra bakken og betyr mye for komforten. Les vår test av liggeunderlag fra merker som Exped, Sea to Summit, Thermarest og flere.
Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De avlaster anklene når du går med tung sekk, og de har godt grep på sleipt underlag. UTE tester klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.