3. mai nådde Kristin Harila toppen av Cho Oyu (8 188 moh.) i Tibet og ble dermed den første norske klatreren som har besteget alle verdens 8000-meters topper.
GODT I GANG: Etter å ha nådd toppen av Cho Oyu på grensen mellom Kina og Tibet er Kristin Harila foreløpig i rute til å slå verdensrekorden. Dette bildet er fra da hun var på toppen av Nanga Parbat under hennes forrige rekordforsøk.Arkivfoto: Osprey
Lesetid: 6 minutter
Etter at Harila besteg Shishapangma forrige onsdag, har hun dermed klart å nå toppen av de to fjellene hun ikke klatret da hun startet jakten på verdensrekorden i fjor.
Dagens tur gjør henne også til eneste nordmann som har nådd toppen av alle 8000-meters toppene i verden, og den fjerde kvinnen som har klart det.
– Etter å ha nådd toppen av 12 av fjellene i fjor, er det en lettelse for Kristin Harila og teamet rundt henne at de to fjellene hun ikke nådde i 2022 endelig er nådd, skriver Harilas pressetalskvinne Rigmor Berthier i en pressemelding til Fri Flyt.
Harila besteg Cho Oyu sammen med en gruppe sherpaer fra to forskjellige guideselskaper. I fjor brukte Harila to faste sherpaer fra et annet guideselskap på de fleste av bestigningene, men disse har i år kommet med skarp kritikk av den norske rekordjagende klatreren.
Det kommer ikke fram av pressemeldingen fra Harilas pr-byrå hvilke sherpaer hun hadde med seg på Cho Oyu, som er verdens sjette høyeste fjell, men det avsløres i en oppdatering fra pr-byrået onsdag ettermiddag at det var Ngima Rita Sherpa og Tenjen Sherpa.
Hylles av Himalaya-veteran
Randi Skaug (63) var første kvinne på verdens høyeste fjell Mount Everest i 2004. Hun kaller Harilas prestasjon rå, og mener finnmarkingen har et godt utgangspunkt for å lykkes med de neste 12 8000-meters toppene.
– Å bestige alle 14 er rått - bare noen få mennesker har klart det. Og det er en fordel å gjøre det såpass fort, for da slipper Kristin å starte akklimatiseringen på nytt. Det er nemlig veldig tøft for både kroppen og hue å være så lenge i dødssonen så høyt over havet. Der har ikke kroppen noe å gjøre, sier Skaug til Fri Flyt.
Hun har selv lang erfaring med å oppholde seg i store høyder. I 2007 fullførte hun Seven Summits, som altså betyr å bestige det høyeste fjellet på hvert kontinent. Det er en av de mest prestisjetunge fjell-listene man kan inneha. Men Skaug mener Harilas liste er tøffere.
– Ja, å ha besteget alle verdens 14 topper over 8000 meter er den sjefeste lista! Det er mange krevende og farlige fjell, som setter krav til kloke valg og et godt lag. Der syns jeg Kristin er god - hun er ei helt normal og kul dame som ikke fremhever seg sjøl. Et flott forbilde!
– Men det ble jo konflikt med sherpaene hun brukte under fjorårets rekordforsøk?
– Det kjenner ikke jeg noe til, så det kan jeg ikke kommentere.
– Hvordan er det å være kvinne i dette miljøet og disse høye fjellene?
– Det spiller liten rolle - det er ingen forskjell på det fysiske, ut over at det er en fordel å være liten i høye fjell. Jo mindre du er jo mindre oksygen, mat og vann trenger du. Men når man jakter sponsorer for å få gjennomført ekspedisjonene viser det seg at det er en fordel å være mann. Det ser man i idretten ellers også. Heldigvis er Kristin i ferd med å bevise at det er bare tull. Hun brøyter vei og viser at også kvinner fortjener sponsorer og økonomisk støtte.
Sammenlignes med Nansen, Amundsen og Scott
Også Tormod Granheim, som har kjørt ski fra Mount Everest, er imponert av Harilas prestasjon.
– Det er en milepæl! Kanskje har fokuset på verdensrekord vært så stort at hun ikke vet at hun er den første nordmannen som har klart det, men jeg håper hun gleder seg litt på veien, sier Granheim.
Selv har han vært på toppen av alle 4000-meterne i Europa og han har kjørt på ski ned fra store fjell som Everest, Cho Oyo og Mustagh Ata.
– Det henger høyt å gjøre de fjorten 8000-meterstoppene. Det er noe spesielt, sier han, og fortsetter:
– Jeg er fascinert av hvordan hun dytter sporten videre. Kanskje får hun litt kritikk. Det er litt tilbake til de store eventyrerne, med Nansen, Amundsen og Scott. Det er en blanding av det vaskeekte eventyret i naturen, men også at maskinene må tas i bruk for å få det til. Å reise med helikopter blir en naturlig del av utfordringen, sier Granheim.
– Den sprekeste Himalaya-klatreren
Cho Oyo rangeres blant de enklere fjellene av verdens åttetusenmetere. En utfordring for mange er at det kan være slitsomt å bo i høyden over tid, ettersom basen ligger på 5400 meter.
Granheim lar seg imponere av både det sportslige, og hvordan Harila har utviklet seg gjennom prosjektet. Han mener det er lett å glemme for utenforstående, ettersom skillet mellom turisme og sport har lett for å bli visket ut og glemt.
– Det forundrer meg ikke om Harila er den sprekeste Himalaya-klatreren nå. Det sportslige i seg selv i tynn luft er krevende. De aller fleste stedene hun er, så er hun der for første gang. I tillegg er det alle de andre aspektene, med tillatelser og logistikk i en mindre utviklet verden, bostandard og det å holde seg frisk. Det er en helhetsprestasjon, sier Granheim.
– Det er klart at hun har hatt med seg noe akkllimatiseringsfordeler og det å være «current» har nok vært viktig. Hun har ikke holdt på med noe annet, hun vet hva hun driver med og hun har fått en helt annen tilstedeværelse enn folk som gjør slike prosjekter hvert tredje år, sier en tydelig imponert Granheim.
Harilas bestigninger av alle verdens fjell over 8000 meter
28. april 2022: Annapurna, 8091 moh. 8. mai 2022: Dhaulagiri, 8167 moh. 14. mai 2022: Kangchenjunga, 8586 moh. 22. mai 2022: Mount Everest, 8848 moh. 22. mai 2022: Lhotse, 8516 moh. 27. mai 2022: Makalu, 8481 moh. 1. juli 2022: Nanga Parbat, 8126 moh. 22. juli 2022: K2, 8611 moh. 28. juli 2022: Broad Peak, 8051 moh. 8. aug 2022: Gasherbrum II, 8035 moh. 11. aug 2022: Gasherbrum I, 8080 moh. 22. sept 2022: Manaslu, 8163 moh. 26. april 2023: Shishapangma, 8027 moh. 3. mai 2023: Cho Oyu, 8188 moh.
Dette er klatrerne som har nådd toppen av alle verdens 14 fjelltopper over 8000 meter:
Ifølge nettleksikonet Wikipedia har disse klatrerne klatret de 14 toppene:
Abele Blanc (Italia)
Òscar Cadiach (Spania)
Carlos Carsolio (Mexico - klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Ralf Dujmovits (Tyskland)
João Garcia (Portugal)
Azim Gheychisaz (Iran)
Veikka Gustafsson (Finland - klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Han Wang-yong (Sør-Korea)
Alan Hinkes (England)
Alberto Iñurrategi (Spania)
Radek Jaroš (Tsjekkia)
Gerlinde Kaltenbrunner (Østerrike, andre kvinne noensinne, og første kvinne som klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Kim Chang-ho (Sør-Korea)
Kim Hong-bin (Sør-Korea)
Sergey Kofanov (Russland)
Jerzy Kukuczka (Polen, andremann som nådde toppen av alle 14)
Ferran Latorre (Spania)
Andrew Lock (Australia)
Erhard Loretan (Sveits)
Sergio Martini (Italia)
Nives Meroi (Italia, andre kvinne som klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Reinhold Messner (Italia - legendarisk fjellklatrer og den første som nådde toppen av alle 14)
Silvio Mondinelli (Italia - klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Juanito Oiarzabal (Spania - klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Park Young-seok (Sør-Korea)
Edurne Pasaban (Spania - første kvinne som nådde de 14 fjelltoppene)
Nirmal Purja (Nepal/ Storbritannia - innehaver av verdensrekorden i å bestige de 14 fjellene raskest; 6 måneder og 6 dager)
Piotr Pustelnik (Polen)
Sanu Sherpa (Nepal)
Chhang Dawa Sherpa (Nepal - yngstemann som har klatret alle 14)
Mingma Sherpa (Nepal)
Mingma Gyabu Sherpa (Nepal)
Um Hong-gil (Sør-Korea)
Denis Urubko (Kazakhstan - klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Iván Vallejo (Ecuador - klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Ed Viesturs (USA- klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Krzysztof Wielicki (Polen)
Maxut Zhumayev (Kazakhstan - klatret alle fjellene uten kunstig oksygen)
Kristin Harila (Norge - første nordmann som klatret alle 14, og fjerde kvinne noensinne)
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.