Slik var Kristin Harilas utrolige reise

Kristin Harila sikret seg verdensrekorden ved å klatre alle verdens fjorten 8000-meters fjelltopper på tre måneder. Her får du full oversikt over alle fjellene hun har besteget.

Sist oppdatert: 26. mai 2023 kl 11.16
Kristin Harila om kostnadene på rekordprosjektet
VERDENSREKORD: Ingen har klatret de 14 fjellene over 8000 meter fortere enn Kristin Harila. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Kristin Harila ble for alvor kjent da hun i april 2022 besteg Annapurna I, og var i gang med verdensrekordforsøket om å nå alle verdens 14 8000-meterstopper.

I rekordforsøket gikk Kristin Harila altså for å slå Nirmal Purjas rekord, og var nødt til å stå på toppen innen starten av november for å kunne slå rekorden. Men den siste delen av forsøket var krevende på grunn av koronarestriksjoner i Kina, hvor hun trengte tillatelse for å kunne gjennomføre siste fase. 28. oktober i fjor ga hun opp rekordforsøket.

Våren 2023 startet hun på sitt andre rekordførsøk, og 27. juli besteg hun det siste fjellet. Sammen med sin faste bærer, Tenjen Lama Sherpa, knuste hun de gamle verdensrekorden, og brukte tre måneder og en dag.

Rekordjakten 2023

11. august: Publiseringen av en film som klatrere som passerer en døende pakistansk bærer K2 vekker oppsikt. Dette var samme dag som Kristin Harila besteg K2, og både hun og andre klatrere fikk sterk kritikk. Men Harila selv sier hun og turkameratene gjorde alt de kunne for å berge pakistaneren som omkom.

Situasjonen på K2 fikk også den erfarne klatreren og førsteamanuensis i filosofi, Gunnar Karlsen, til å stille spørsmål ved klatreres moralske ansvar og holdninger i dødsonen - altså over 8000 meter.

31. juli: Verdensrekordholderen landet på Gardermoen, hvor hun ble tatt imot av kjæresten Jens Kvernmo, venner og bekjente som hadde møtt opp med norske flagg. I et intervju med Fri Flyt sier hun at prislappen på verdensrekorden har vært på mer enn 15 millioner kroner.

27. juli: Kristin Harila står på toppen av K2 (8611 moh.) i Pakistan, sammen med Tenjen (Lama) Sherpa, som har vært med på samtlige av de 14 8000-meterne hun har klatret i 2023. De to har satt verdensrekord i å bestige alle verdens fjell over 8 000 meter på kortest mulig tid. De gjennomførte prosjektet på bare tre måneder og en dag, og slo dermed Nimsdai Purjas tidligere rekord med hele tre måneder og fem dager.

23. juli: Rekordklatrerne når Broad Peak (8051 m.o.h) klokken 4.30 lokal tid. Kristin Harila og Tenjen (Lama) Sherpa har bare ett fjell igjen før målet er nådd.

18. juli: Kristin Harila og Tenjen (Lama) Sherpa når toppen av Gasherbrum 1 (8080 moh.) klokken 5.10 om morgenen, etter 7,5 timer klatring fra camp 3. Nå gjenstår bare to topper, men én av dem er fryktede K2.

15. juli:
Kristin Harila står på toppen av Gasherbrum II (8035 moh.) i Pakistan, sammen med sin faste turkamerat Tenjen (Lama) Sherpa, som har vært med på alle 8000-meterne i år. Nå gjenstår tre topper.

11. juli: Redaktøren i Guinness rekordbok avslører at de underkjenner Nimsdai Purjas rekord, og dermed er Kristin Harila verdensrekordholder selv om fire fjell gjenstår i årets forsøk.

26. juni: Kristin Harila nådde toppen av verdens nest farligste fjell; Nanga Parbat. Dermed gjenstår fire topper i verdensrekordforsøket, blant annet verdens nest høyeste fjell; K2.

16. juni: Harila reiser til Pakistan for å gå løse på de siste fem fjellene i rekordforsøket. Disse er brattere enn fjellene i Nepal, og inkluderer K2 – fjellet som lenge ble kalt verdens farligste.

15. juni: Kristin Harila fikk hard kritikk for bruk av helikopter til sherpaene som klargjorde rutene ovenfra og ned på fjellene Manaslu og Annapurna 1. Himalayaveteranen Jon Gangdal mener dette ikke er i tråd med de etiske prinsippene for fjellklatring. Harila svarer på kritikken i denne artikkelen.

10. juni: Harila nådde toppen av Manaslu, og dermed er det kun 8000-meters fjellene i Pakistan som gjenstår før verdensrekorden er hennes.

5. juni: Med bestigningen av Annapurna 1 har Kristin gjort unna et av de farligste fjellene på listen.

29. mai: Kristin Harila nådde toppen av Dhaulagiri. Dette ble bestigning av 8000-meters topp nummer sju i 2023, og dermed har hun nådd halvparten toppene hun må bestige i forsøket på å slå rekorden.

26. mai: Etter å ha unnagjort seks av de 14 toppene avslører Kristin Harila at planen er å gjennomføre hele prosjektet på nær have tiden av Nimsdsai Purjas verdensrekord - og hun er i rute.

23. mai: Nok en gang klatret Kristin verdens høyeste fjell, Mount Everest, og Lhotse på samme dag, og nok en gang satte hun ny verdensrekord i å gjøre dette kjapt.

18. mai: Harila besteg verdens tredje høyeste fjell, Kanchenjunga (8 656 moh.) i Nepal, sammen med  Gelu Sherpa og Tenjen (Lama) Sherpa.

13. mai: Harila stod for andre gang på toppen av Makalu (8 463 moh) i Nepal.

1. mai:
Harila nådde toppen av Cho Oyu (8 188 moh.) i Tibet, og hun ble dermed den første norske klatreren som har besteget alle verdens 8000-meters topper.

26. april: Med bestigningen av Shishapangma (8 027 moh) gikk startskuddet for det andre forsøket på å slå den noe omstridte verdensrekorden til Nimsdai Purja.

Rekordforsøket i 2022

For å lese mer om hver enkelt topp Kristin Harila besteg i 2022, finner du full oversikt nedenfor, i tillegg til utfyllende om hvert enkelt fjell i rekordfordsøket.

28. oktober: Kristin Harila gir opp rekordforsøket for denne sommeren, men lover at hun akter å prøve igjen neste år - og da satser hun på å bli den første som bestiger alle verdens 8000-meters topper to ganger på to år.

10. oktober: Pasdawa Sherpa and Dawa Ongchu, som har vært med Kristin Harila på alle fjellene, dropper Cho Oyu, ifølge Explorers Web. De to sherpaene skulle etter planen være med på hele rekordforsøket, men står nå altså over den alternative ruten til fjellet.

Adriana Brownlee and Gelje Sherpa blir med på turen, i tillegg til to andre. Det er ukjent nøyaktig hvilken rute de skal klatre, men skal ifølge nettsiden ikke følge Gelje Sherpas rute fra i fjor.

29. september: Kristin Harila venter fortsatt på klatretillatelse, og er nå i ferd med å vurdere å bestige Cho Oyu fra Nepal.

22. september: Kristin Harila har besteget Manaslu, og mangler dermed to topper for å sikre seg alle 8000-meterne.

13. september: Kristin Harila har ankommet Nepal, og er klar for siste fase av rekordforsøket. Men hun har fortsatt ikke klatretillatelse.

Første fjell er Manaslu, som altså ligger i Nepal.

– Det er godt å komme i gang igjen. På Manaslu får jeg blant annet hjelp av teamet til Nimsdai Purja, som skal forberede tauene til toppen, sier Kristin Harila i en pressemelding.

– Etter to år med pandemi, er det mange som nå skal forsøke å klatre Manaslu. Det er meldt opp til 400 klatrere. Antallet klatrere og sherpaer kommer til å bli utfordrende, og det kan hende at vi må gå i forkant uten at tauene er fikset på forhånd, sier hun videre.

Hun forventer å være på toppen 20. september. Deretter venter altså Shishapangma og Cho Oyu. Sistnevnte kan bestiges fra Nepal, mens det altså er Shishapangma hun er nødt til å få klatretillatelse for å få besteget.

12. september: Kristin Harila har fremdeles ikke fått noen avklaring på klatretillatelsen for å fullføre de siste toppene, ifølge teamet rundt henne. De frykter at dette kan dra ut i tid. Harila er nødt til å stå på den siste toppen innen starten av november for å klare rekorden til Nirmal Purja.

6. september: Kristin Harila venter fortsatt på tillatelse fra Kina for å kunne klatre de siste fjellene. Det er ventet et svar i løpet av kort tid, men det er fremdeles koronarestriksjoner som gjør en tillatelse utfordrende.

Teamet til Harila er klare på at hun kan klatre Cho Oyu fra Nepal, men dette er både krevende og trolig aldri blitt gjort tidligere.

Kristin Harila reiser også denne uken tilbake til Nepal i påvente av tillatelser.

2. september: Den kinesiske ambassaden åpner opp om rekordforsøket til Harila, og er positive til å hjelpe til. Etter det Klatring kjenner til, har det også vært møter mellom teamet til Harila og ambassaden. Men det går frem at det er koronarestriksjoner som skaper store utfordringer.

16. august: Harila er hjemme i Norge før fase to, hvor hun venter på klatretillatelse fra Kina for å kunne fullføre rekordforsøket. Kristin Harila er fortsatt positiv til å kunne gjennomføre forsøket.

Kristin Harila under Arendalsuka
ARENDALSUKA: Kristin Harila tok turen til Sørlandet for å fortelle om rekordforsøket. Klatring møtte 36-åringen i Pollen sent tirsdag kveld. Foto: Anders Holtet

2. juni: Kristin Harila kom hjem til Norge igjen etter å ha fullført fase 1 av rekordforsøket.

Kristin Harila på gardermoen
HJEMME: Den neste tiden skal Harila pakke ut av leiligheten sin, kjøre flyttelass og forberede seg til turen til Pakistan. Utstyr må gjennomgås og vaskes, og noe må byttes. – Jeg tror ikke det blir så mye tid til å slappe av, sier hun. Foto: Knut Andreas Lone

Disse toppene har Kristin Harila vært på:

FASE 1: NEPAL

Annapurna I, 8091 m

Kristin Harila besteg Annapurna 28. april, og ble samtidig den første norske kvinnen til å nå toppen av fjellet som beskrives som verdens farligste.

Kristin Harila på toppen av Annapurna verdensrekordforsøk 2022 fase 1
STARTEN: Kristin Harila ligger godt an i jakten på verdensrekord. Dette bildet er fra toppen av første fjell i prosjektet; Annapurna. Arkivfoto: 8K Expedition.

Dhaulagiri, 8167 m

Kristin Harila besteg det andre fjellet i forsøket, Dhaulagiri, 8. mai i år, en drøy uke etter de andre fjellene.

Kanchenjunga, 8586 m

Kanchenjunga ble besteget 15. mai, i det som blir beskrevet som en lang og strabasiøs tur.

Mount Everest, 8849 m og Lhotse 8516 m

Kristin Harila besteg verdens høyeste fjell, Mount Everest og nabotoppen Lhotse 22. mai i år. Der slo hun samtidig verdensrekord som verdens raskeste kvinne mellom de to toppene.

Kristin Harila på Lhotse rekordforsøk 2022
MOTGANG FRA KINESISK BYRÅKRATI: Kristin Harila mangler nødvendige tillatelser for å klatre Shishapangma i Tibet, i jakten på verdensrekord. Her er hun vei opp Lhotse med Everest i bakgrunnen. Foto: 8K Expeditions

Makalu, 8463 m

Det siste fjellet i fase 1 av rekordforsøket, Makalu, ble besteget 27. mai. Kristin Harila lå da godt an til å slå rekorden, og var ferdig med fase 1 raskere enn noen andre.

FASE 2: PAKISTAN

Nanga Parbat, 8126 m

Det første fjellet i Pakistan, Naga Parbat, ble besteget 1. juli. Fjellet blir omtalt som «dødens fjell» av lokalbefolkningen.

K2, 8611 m

K2 har kun blitt besteget av to nordmenn tidligere, Cecilie Skog og Lars Nessa. Kristin Harila nådde toppen 22. juli, samtidig som Frank Løke, Håkon Åsvang og Ane Færøvig. K2 er et svært krevende fjell, og er verdens nest høyeste.

Broad Peak, 8051 m

Harila besteg Broad Peak 28. juli. Toppstøtet tok rundt 11 timer. Broad Peak er nabofjellet til K2.

Gasherbrum II, 8035

Kristin Harila besteg Gasherbrum II, det tiende fjellet i prosjektet, 8. august.

Gasherbrum I, 8070 moh.

Kun tre dager senere, 11. august, stod Kristin Harila på toppen av Gasherbrum I. Det 11. fjellet i prosjektet, og siste del av fase to..

FASE 3: KINA/TIBET/NEPAL

Manaslu, 8156 m

Shishapangma, 8013 m

Cho Oyu, 8201 m

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

Kristin Harila om kostnadene på rekordprosjektet
Kristin Harila forteller om prisen på verdensrekorden

Kristin Harila: – Prosjektet har kostet over 15 millioner

Kristin Harila og Matias Myklebust
Lager dokumentar om Kristin Harila

– Mye motgang gjennom hele turen

ETTERLENGTET KLEM: Kristin Harila ble tatt i mot av kjæresten Jens Kvernmo da hun landet på Gardermoen like før midnatt 31. juli. Foto: Mattis Sandblad, VG
Kristin Harila tilbake i Norge

− Veldig deilig å være hjemme

Kristin Harila har verdensrekord
14 av 14 fjell i Harilas rekordprosjekt

Harila klatret seg til verdensrekord

Kristin Harila Broad Peak
Kristin Harila har nådd fjell 13 av 14 i verdensrekordforsøket

Kristin Harila har nådd ny topp - har bare et fjell igjen

Gasherbrum I Kristin Harila
Til topps på 12 av 14 fjell

Kristin Harila har nådd ny topp

Gasherbrum ii kristin harila
11 av 14 fjell på rekordtid

Kristin Harila har nådd ny topp

NY TOPP I BOKS: Kristin Harila og Tenjen (Lama) Sherpa fortsetter hardkjøret mot verdensrekord. I natt besteg de Nanga Parbat - verdens nest farligste fjell. Arkivfoto: Kristin Harila
Siste fase i Pakistan i gang

Klatret verdens nest farligste fjell

EFFEKTIVT LAG: Kristin Harila og Tenjen (Lama) Sherpa har vært ekstremt raske i bestigningen av de ni første fjellene i jakten på verdensrekorden. Her er de på Dhaulagiri. Foto: Privat
Fem fjell gjenstår

Nye farer venter i Pakistan

I HELIKOPTER: Kristin Harila på vei til Makalu basecamp. Foto: Kristin Harila
Sherpaer fikk helikopterhjelp på to fjell

Himalaya-veteran: – Ikke innafor etisk

kristin harila verdensrekord
Ligger an til å slå verdensrekorden med nesten tre måneder (!)

– Er vi heldige med vær, forhold og form, klarer vi det!

FØRSTE NORSKE KLATRER: Kristin Harila ble denne uka den første nordmannen noensinne som har besteget alle verdens 8000-meters topper. Men det betyr lite for finnmarkingen, som jakter en helt annen rekord. Arkivfoto: 8k Expeditions
Første norske på alle verdens 8000-meterstopper

– Ikke aktuelt å gå glipp av topper for å unngå kunstig oksygen

GODT I GANG: Etter å ha nådd toppen av Cho Oyu på grensen mellom Kina og Tibet er Kristin Harila foreløpig i rute til å slå verdensrekorden. Dette bildet er fra da hun var på toppen av Nanga Parbat under hennes forrige rekordforsøk.Arkivfoto: Osprey
Første norske med bestigning av alle 8000-meterne

Har nådd historisk milepæl

BRUDD: Her er Kristin Harila med de nepalske klatrerne Dawa Ongju Sherpa og Pasang Dawa Sherpa, som har kommet med knallhard kritikk mot Harila - noe den norske verdensrekordjegeren avviser i dette intervjuet med Fri Flyt. Arkivfoto: Kristin Harila
Knallhard kritikk fra eks-turkamerater

– Det var aldri sånn

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

cho oyu klatring kristin harila
Mangler tillatelse – må velge den vanskelige veien

– Cho Oyu fra Nepal blir veldig krevende for Harila

Kristin harila manaslu rekordforsøk
Trosset store nysnømengder

– 16 timers slit

Kristin Harila.
Tiden er knapp for Harila

– Jeg trenger all hjelp jeg kan få

Kristin Harila under Arendalsuka
Kristin Harila i Norge før siste fase av rekordforsøket

– Jeg er veldig trygg på at vi skal nå toppene

MOTGANG FRA KINESISK BYRÅKRATI: Kristin Harila mangler nødvendige tillatelser for å klatre Shishapangma i Tibet, i jakten på verdensrekord. Her er hun vei opp Lhotse med Everest i bakgrunnen. Foto: 8K Expeditions
Tre fjell gjenstår

Håper på hjelp fra Norge

Gasherbrum I Kristin Harila verdensrekord
Kristin Harila har besteget Gasherbaum I

Verdensrekordforsøket fortsetter

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen