GODKJENT? Kan du kalle deg fjelldronning eller fjellkonge hvis du bare nådde Vippesteinen? Det er sommerens store spørsmål for undertegnede. Her står Ingvild Farstad på den svært så betydningsfulle steinen i Romsdal. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter
Eller fjelldronning da, om du er dame.
Ifølge en instagramkjendis som ble konsultert, får man visst godkjent bestigning av Dronninga i Romsdal hvis man topper ut på Vippesteinen, som den heter.
Men dette er ikke fjellets høyeste punkt. Argh.
Skal du dit må du – ifølge informasjonen vi googla og spurte oss fram til – klatre noe som er enkelt og eksponert, og gå litt lenger. Turen fra Innfjorden via Karitind og opp på Dronninga er ganske lang uansett, og når romsdalinger skriver at klatringa er enkel, trenger det strengt tatt ikke bety at den er kjempeenkel. Særlig ikke å komme seg nedden enkle og livsfarlige klatringa behøver å være veldig trivelig. Men hvem vet? Ikke jeg dessverre.
Og hva betyr det å være fjellkonge- eller fjelldronning? Vel, det er noe turistnæringa i Romsdal har konstruert, som innebærer bestigning av de sju toppene Kongen, Dronninga, Store Trolltind, Romsdalshorn, Store Vengetind, Kvanndalstind og Juratind. Hvis bestigning av Dronninga blir godkjent ved å bare komme til den der Vippesteinen, så mangler jeg bare Kongen for å bli Konge, og selv om jeg later som om det ikke betyr noe som helst, så gjør det kanskje det likevel.
Da finværet kom til Romsdalen denne uka – perfekt taima med årets Fjellfestival i dalen – fikk turkompisen min Ingvild og jeg gjort et solid jafs i jakta på den der dronning- og kongestatusen (og vi fikk bada på kaia på Næs). Dronninga var den siste av toppene vi fikk gjort unna, og for en tur det er! Dronninga kan nås fra Trollstigen, men greiest er det nok fra Måndalen, selv om det er 500 høydemeter lengre. Turen går via den smellvakre Haugabotnen, hvor det er så idyllisk at det nesten er litt rart ingen av oss hadde hørt masse om dalen før. Kanskje fordi et kraftverk ødelegger litt av idyllen?
Fra botnen ser vi toppryggen av Dronninga, som, i typisk Romsdal-stil, består av masse spir og pinakler. Vippesteinen ligger på en av disse, men den høyeste toppen er et par pinakler lenger sør. Vi går opp nokså bratte og lange bakker, så ned fra Karitind, så opp og bort mot Dronninga. Her er spredt varding og nokså bratt, men med god sikt er det ganske greit å forstå hvor det lønner seg å gå. Vi fikk litt hjelp fra en festivalguide med samme mål som oss. Etter hvert fulgte vi ei renne opp mot Vippesteinen og på snøfeltet i renna var det kjekt med isøks – her kunne en utglidning blitt dramatisk.
Og så var vi der da, på den der berømte steinen som bryter med alt av fysiske lover og tyngdekraft, og titta bort på toppen av Dronninga, hundre meter lenger unna og et par meter høyere. Lenger kom vi ikke. Eller, jo; vi kom heldigvis ned.
Onsdag kommer historien fra turen til Store Vengetind, hvor folk spaserte ned rappellruta.
Dronninga (1 544 moh)
Ligger godt synlig fra Isterdalen i Romsdal, og er den nordlige naboen til fjellet Kongen – som er et knepp høyere
Toppryggen er spektakulær med flere spir og pinakler
Fra Vik i Innfjorden er turen opp på omtrent 1600 høydemeter
Turen til Vippesteinen krever kun enjel klyving, men isøks er kjekt ha hvis det er snø i topprenna
Skal du helt opp må du regne med litt mer klyving i eksponerte omgivelser
Turen kan også gås fra toppen av Trollstigen, men da trengs litt mer klyving og orienteringsevne
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.