Klatresko blir mer og mer spesialisert. For litt lengre klatreruter til fjells er noen egenskaper viktigere enn andre - og ikke alltid så lette å kombinere. Her er test av seks par sko for fjellklatring.
TESTET: Seks par klatresko for fjell- og tradklatring er med i vår nye test. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter
Det er kanskje enklest å starte med hva klatresko for lange fjellruter ikke (nødvendigvis) er: Veldig aggressive - altså med ned- og innoverbøyd, myk såle.
I vår nye test har vi prøvd seks par klatresko for klatring til fjells. Fjellklatring betyr gjerne lang tid med klatreskoene på, i terreng som ikke alltid er bratt og vedvarende vanskelig.
Samtidig må skoene gi presisjon når det drar seg til og når du skal plassere egne sikringer med armene fulle av melkesyre. Eller leggene hvis du er på kjipe sva.
Noen relevante nøkkelord for fjellklatresko:
Komfort: Fjellklatring foregår over lang tid og stort sett flere taulengder - i hvert fall sammenlignet med klippeklatring på crag i lavlandet. Selv om du kan ta av skoene på standplass, må de likevel være såpass komfortable at du holder ut turen. I motsetning til sko for bratt klatring inne og ute kan fjellklatresko være større og dermed mer komfortable, men mindre presise. Ja - det er til og med greit å ha sokker i skoene for kalde dager i fjellet (sokker i klatresko er ellers sosialt selvmord).
Aggressive sko for bratt klatring og buldring - gjerne innendørs - har mer inn- og nedoverbøy. Det øker presisjonen, men går ut over komforten.
Sva: Klatring i terreng som er slakere enn 90 grader finner du mye av til fjells og mindre av på inneklatring. Svaklatring krever ofte at skosålene «smøres» ut over små eller ikke-eksisterende tak. Dette er enklest med flat såle som er relativt myk i lengderetningen, men samtidig stiv nok til å gi støtte slik at du ikke blir så sliten i beina.
Jamming: Å stikke tærne eller foten inn i sprekker for så å vri den slik at foten låses fast kalles å jamme (det samme gjøres med hendene). Fotjamming kan være smertefullt, men blir mindre vondt hvis klatreskoen gir beskyttelse.
Jamming er også enklest med lissesko - altså uten borrelås. Fem av seks sko i vår test er høye - dette er først og fremst for å beskytte ankelen når du jammer. Flat såle er også en fordel, og mener du alvor med jamminga beholder du sokkene på (!).
Lister: Å stå på lister er nesten like viktig som å smøre på sva - men krever litt motsatte egenskaper; sko som er stive (tykk såle) og presise (tynn såle) nok til at du kan stå avslappa på små lister - som det er mange av til fjells.
Her gjelder det for produsentene å finne riktig kompromiss slik at fjellklatreskoene er gode til å både stå på små lister men også smøre på sva eller større fottak.
Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka.
I denne testen har vi prøvd seks par fjellklatresko. Alle har nokså nokså stiv og flat såle, alle har lisser i stedet for borrelås og fem av seks er høye. De har ikke spesielt aggressiv form - de er altså ganske rette i formen, sett både ovenfra og fra siden.
Skoene er testet i forskjellige størrelser. Testeren bruker 42,5 i vanlige sko, og mottok testsko med det som utgangspunkt. Det ga litt forskjellige utslag i både oppgitt størrelse og reell passform. Dette er omtalt og tatt hensyn til i hver test.
Alle skoene er testet på innendørs klatring og buldring, utendørs klatring på crag (klatrefelt) og alle parene har vært med på minst en klatretur over flere taulengder.
Solid og rimelig sko med litt mer aggressiv form. Det gjør skoen godt egnet til mange typer klatring, men den er litt mindre spesialisert for lange fjellruter.
Ocún Jett Crack skiller seg litt fra de andre modellene i testen, men denne rimelige klatreskoen imponerer med allsidighet og passer godt til norske forhold.
Det er nok ingen overraskelse at den dyre referanseskoen i kategorien imponerer - det er lett å forstå at folk som Tommy Caldwell og Alex Honnold bruker denne skoa på ekstremt vanskelig klatring til fjells.
Stor test av klatresekker beregnet for alpin- og sportsklatring: Hver klatresekk vi har testet for alpinklatring har elementer som feste for ski, isøkser og annet klatreutstyr, mens sekkene vi har testet for sportsklatring er mer beregnet for å ha plass til tauet, sela og ekspresslynger.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.