Klatreverkets nye buldreanlegg på Grünerløkka er åpnet, og gründer Dag Cappelen Papazian er ikke i tvil om at det er nok klatrere i Oslo til å fylle senteret: – Jeg har jo sett etter lokaler lenge, sikkert i ti år, sier han.
SOPPEN: Erik Grandelius klatrer på soppen ved inngangspartiet. Foto: Kyrre Buxrud
Lesetid: 4 minutter
Splitter nye Klatreverket Løkka ligger i gamle lagerlokaler ved Akerselva, like i nærheten av Hønse-Lovisas hus.
Senteret er åpent på kveldstid, mens det fortsatt jobbes intenst med ruteskruing og alt annet av finish på dagtid.
Eier Dag Cappelen Papazian forteller at han lenge har ønsket å utvide tilbudet til klatrere sentralt i hovedstaden.
– Jeg har jo sett etter lokaler lenge, sikkert i ti år. Det er så lenge mellom hver gang noen aktuelle lokaler blir ledige, så man må være på konstant utkikk. Nå i vinter hadde jeg en kompis som hadde vært syk ikke og kunnet jobbe på noen år, sier Cappelen Papazian til Klatring.
– Han var hypp på at jeg skulle finne på noe å gjøre til han, så da satt jeg han til å lete etter lokaler. Han fant vel det lokalet på løkka rundt mai i fjor. Vi hadde egentlig tenkt til å investere i noen kjempelokaler på Ulven først, men vi psyka litt ut på det fordi vi fikk ganske dårlig leietider.
STORE PLANER: I dette området foregår det fortsatt mye snekring. Her kommer det sitteplasser og bord. Hvis Dag får det som han vil kan man også i fremtiden nyte en kald øl her. Foto: Kyrre Buxrud
Inne på det nye senteret forteller daglig leder Ilya Serpinsky om stor interesse.
– Det er fullbooket tre-fire dager i forveien. Det er mange som er veldig gira på å teste senteret. Nå har vi bare åpent på kveldstid i hverdagene slik at vi kan jobbe med byggingen uforstyrret, samtidig som at det blir hyggeligere for de som klatrer at vi ikke snekrer samtidig. Det eneste som egentlig gjenstår før vi kan åpne for fullt er resepsjonen, forteller Serpinsky, mens han viser oss rundt.
Når man kommer inn blir man møtt med det som skal bli resepsjonen og et område med bord og stoler til venstre. Rett frem er en «sopp» med ferske buldre på.
Veggene strekker seg rundt garderobebygget som er kronet med et område for vekter og annen trening. Innerst er det montert et MoonBoard ved siden av et stort ubrukt veggareal.
I umiddelbar nærhet av det nye senteret finnes både det originale Klatreverket på Torshov og Kolsås klatreklubbs anlegg på Vulkan. Lengre øst finnes buldresenteret Klatreverket Bryn og ikke minst det meget populære Oslo klatresenter på Skullerud.
Dag Cappelen Papazian tror Klatreverkets egne kunder blir de første som tar det nye senteret i bruk.
– Ja, det blir jo litt sånn kannibalisering som de sier. Vi vil jo merke det mest selv, sånn i første omgang, men så vil det jo også generere nye besøkende. Også vil det jo generelt bli litt lettere for folk å få trent da. Det var sikkert mange som ikke orket å komme hit i «prime time», hvor man nesten må sloss om plassen, sier han.
FINESSE: Erik Grandelius får et av de svarte problemene til å se lett ut. Foto: Kyrre Buxrud
– Også har vi jo på en måte ikke tatt så mye hensyn til nybegynnere her siden det har vært så mye folk. Vi har liksom ikke hatt behovet for å rekruttere nye. Vi har heller fokusert på å ha et godt tilbud for de som allerede er her, men nå vil vi kunne rette fokuset litt mer mot nybegynnere og mot barne- og ungdomsgruppene. Og det er jo spesielt buldringen som har vært tightest her, fordi senteret ble bygget da buldring ikke var så populært liksom. Det var mer forbeholdt noen få særinger. Hvis vi skulle bygget dette senteret i dag, ville vi jo ikke utnyttet arealene slik de er nå, legger han til.
Klatreverket-sjefen kan se tilbake på en rekke ned- og oppturer med stengte og gjenåpnede klatresentre under covid-pandemien. Det siste snaue året har det vært svært hektisk.
– Ved andre gjenåpning åpnet det opp for alle med én gang. Dette var i slutten av mai og da hadde noen ansatte sluttet på grunn av flytting og slikt uten at vi hadde ansatt noen nye. Vi fikk ordnet en slags turnus med de som var tilgjengelig og deretter ansatt noen nye. Det var en ganske masete tid for meg, så det ble ikke store sommerferien, kan du si. For min del har det gått litt i ett fra slutten av mai og til nå i februar, men det er jo delvis også på grunn av det nye lokalet på Løkka, sier Dag Papazian Cappelen.
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.