For snart 30 år siden døde en sherpa på ekspedisjonen Jon Gangdal ledet. Ulykken som aldri slapp taket, er utgangspunktet for Himalaya-veteranens nye bok.
FORFATTER: Jon Gangdal har skrevet boka I gudenes rike om sherpafolket. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 6 minutter
I boken I Gudenes rike skildrer han sjokket da et snøskred løsnet og tok livet av den unge tobarnsfaren Mingma Norbu Sherpa, og timene og dagene etterpå, da den omkomne ble båret ned fra fjellet og begravet ved at liket ble brent på bål i 5000 meters høyde i Tibet.
Ritualene måtte følges, etter sherpaenes tro om at dette ville lette overgangen til det neste livet.
– Fjellet drepte en fattig
– Det var definitivt mitt ansvar som ekspedisjonsleder at vi ikke hadde lært oss å kommunisere likeverdig med sherpaene etter et snøfall som skapte de farlige forholdene. Men i tillegg har jeg i alle år følt mye skyld, fordi fjellet drepte en fattig som var der oppe for å tjene penger til den den lille familien sin, og for at barna skulle kunne gå på skole, og ikke en av oss – om det det først skulle være noen; vi som gjør dette av mer eller mindre egoistiske motiver, sier Jon Gangdal til Fri Flyt.
Da han nylig talte over stempler i passene sine, fant forfatteren, journalisten og klatreren ut at han har vært hele 39 ganger i Nepal. Tragedien for snart 30 år siden førte til at han fikk en ny familie i fjellandet i Himalaya.
TRAGEDIEN: Ekspedisjonsleder Jon Gangdal fant den den døde Mingma Norbu Sherpa ved foten av Vestryggen på Everest i 1994, og opplevde brødrenes og kameratenes fortvilelse. Den døde ble fraktet i sovepose ned fra fjellet.
OMKOM: Mingma Norbu Sherpa fotografert noen dager før han ble drept i et snøskred på Everest i 1994. Foto: Jon Gangdal
MOTGANG: For Jon Gangdal var Everest 1994 en ilddåp som ekspedisjonsleder, før den tragiske ulykken var det mye intern misnøye i laget.
– Da Mingma Norbu Sherpa døde på den første ekspedisjonen jeg ledet til Mount Everest høsten 1994, bestemte vi oss for å forsørge de etterlatte: gravide Ang Sona og hennes to døtre Pasang Diki og Mingma Diki, sier han.
Siden den gang har han og familien min hatt tett kontakt med dem. Enken Ang Sona har vært i Norge og jobbet på Leirvassbu hver sommer i mange år, og Jon Gangdal har særlig hatt mye kontakt med den eldste datteren Pasang Diki.
– Da hun giftet seg i januar i år, dro både fru Bodil, barna våre Anna og Jens og samboerne deres til Kathmandu for delta i bryllupet. Der ble Anna utpekt som forlover. Like før vielsen hvisket bruden til meg: «Thank you so much for coming, now my family is complete!», forteller forfatteren, journalisten og klatreveteranen.
Våre eksperter har testet 1000 par ski gjennom 20 år. Søk og filtrer blant skityper, merker og testvinnere her.
Menneskenes og gudenes rike
I utgangspunktet fikk Gangdal stipend for å skrive bok om sine egne turer i verdens høyeste fjell. Men først da han snudde prosjektet til å handle mer om sherpafolket, ble det fart på skrivingen.
– Boken handler mye om hvordan sherpaenes liv og virke har endret seg fra tidligere klatreekspedisjoner hvor de stilltiende godtok våre ofte dårlige forslag og beslutninger, mens de nå tar mye mer av kommandoen på fjellet – basert på sine egne erfaringer og kunnskaper. De fleste klatresherpaene har nå fått utdanning som instruktører og guider. Likevel er deres religiøse holdning til fjellet den samme, sier han og forklarer:
– For sherpaene som er buddhister, representerer snøgrensen skillet mellom menneskenes og Gudenes rike, og derfor er de ikke bare redde for å miste dette, men også det neste livet – hvis de dør høyt på fjellet. Det er bakgrunnen for alle pujaene (bønneseremoniene, red.anm.) som de setter i gang før ekspedisjonene, og ofte underveis. De ber rett og slett om forhåndstilgivelse for å gjøre noe så provoserende som å bevege seg opp på hellig grunn med verdslige motiver, sier han.
Den første snøen har falt mange steder allerede. Det betyr muligheter for nye sykkelopplevelser. Har du ikke prøvd å sykle på vinteren før er det på høy tid.
– Mitt inntrykk er at klatresherpaenes egen rekordjakt var begynnelsen på den nye selvbevisstheten og stoltheten som senere har smittet over på de fleste av dem. Fra å ha vært «tjenere» for andre, ville de vise at de faktisk var minst like gode, noe som også ble bevist under deres første vinterbestigning av K2. Samtidig er de fleste sherpaene jeg kjenner, ganske lekne og konkurranseglade av natur, også på andre områder.
Gangdal vil gjerne bidra til at nordmenn flest lærer mer om fjellfolket fra Nepal, som mange tror er en slags orientalsk fellesbetegnelse på en bærer eller en steinbygger.
På flukt fra krig
– Navnet sherpa kommer av shar og pa som betyr øst og folk. De fikk og tok det navnet fordi de innvandret fra det østlige Tibet for 400-500 år siden, på flukt fra mongolske stammekriger. Årsaken til at de er så sterke som høydebærere og høydeklatrere, er at de er født og oppvokst i 3500-4500 meters høyde, og derfor rent genetisk er tilpasset lavt lufttrykk med lite oksygeninnhold. Mange av dem som bygger steintrappene i Norge, tilhører andre folkeslag, forteller han.
Når han besøker Nepal, liker Gangdal å ha tid til å rusle rundt i Rolwaling, den lite turistutviklede dalen der de flertallet av sherpavennene kommer fra.
– Der kan jeg drikke chang og smørte, spise kokte poteter med tørket chili og grovt salt, delta i bønneseremonier i tempelet og kjenne den intense følelsen av fellesskap uten å behøve å bruke ord, sier klatreveteranen, som har stått på toppen av fem av de 14 høyeste fjellene i verden.
Tamara Lunger ville vinterbestige K2. Underveis omkom to klatrevenner. Sorgen og frykten som fulgte, var hun ikke forberedt på.
– Den største klatreopplevelsen, og det nærmeste jeg har «The Perfect Climb», var Kangchenjunga i 2009, der vi soloerte hele toppyramiden – med unntak av en liten kompakt passasje hvor vi måtte fire oss ned helt oppe under toppen, og klatre opp igjen på vei ned. Der brukte vi et 10 meter langt tau som vi hang rundt en liten pinakkel og tok med oss ned etterpå, forteller han.
Det var et stort øyeblikk da datteren til den omkomne utnevnte Gangdals datter til forlover i bryllupet og sa ordene om at nå var familien komplett. Skyldfølelsen har tynget. – Derfor var det både noe som lettet, og noe som traff dypere enn alt annet da Pasang Diki sa det hun sa, sier han.
Skal du sykle i mørket må du ha lys på sykkelen. Men det finnes gode og dårlige sykkellykter. Og hvor mye lumen trenger du egentlig?! Les vår guide og tester av 37 forskjellige lykter her.
Innehaveren av DNT-hytta Rauhelleren mener myndighetene opptrer uredelig når de tar drastiske grep i håp om å verne den utrydningstruede villreinen på Hardangervidda.
Test av ammunisjon til rifle i ulike kalibre: Dagens store utvalg kuler på markedet gjør at du enklere finner ammunisjon som passer din jaktform – og ikke minst rifla di. Så hvilket storviltkaliber bør man velge? Les våre anbefalinger her.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.