De tre foredragsholderne holdt de fremmøtte i ånde med en helaften i klatringens tegn. Blant de fremmøtte kunne man skimte en lekende Arne Næss, Odd Eliasen, Jon Gangdal med flere.?
Ralph Høibakk har en av Norges mest imponerende ekspedisjonsbakgrunner, med lange skiturer, og mange av verdens høyeste topper i sekken. Ralph var kveldens første foredragsholder, og snakket om lille og store Arnes likheter og forskjeller i det å lede og målsette sine ekspedisjoner fra store Arnes turer til Tirich Mir i 1950 og 64, og til lille Arnes ekspedisjon til Everest i 1985 og Dangnag Ri i 1995. De to har satt dype spor i Sherpamiljøene, og det er for eksempel vanskelig å åpne en bok om Everest uten å finne lille Arnes ekspedisjon i 1985 omtalt i positive ord. Dette gjenspeilet seg også under introduksjonen, da han snakket om lille Arne. Sjelden har det vært så stille i Universitetets aula. På mange måter har deres måter å målsette og lede ekspedisjoner på blitt en rettesnor for senere norske ekspedisjoner. Trivsel og lek er i sentrum.
Filosofen, klatreren, økologen og Næss-eleven Sigmund Kvaløy Sætereng har tilbrakt år av sitt liv sammen med sherpaene; levd som en sherpa, tenkt og følt som en sherpa. Han ble adoptert av et sherpasamfunn, og bærer som sherpa-navnet Tsering Dorji. Sammen med sine tre barn ble han innlemmet i 4 forskjellige sherpaklaner. Sigmund viste bilder fra sine år i Nepal og Buthan, og for dem som har besøkt disse områdene i senere tid er det svært interressant å se bilder som etter hvert er i ferd med å få et historisk sus, ettersom Nepal blir mer og mer preget av turisme. Vi kan lære mye av sherpakulturen, og Sigmund snakket spesielt om dette med barneoppdragelse, og hvordan de i tidlig alder klarer å bygge opp barns selvsikkerhet og trygghet. Et av Sigmunds mange engasjementer i Nepal har vært å engasjere ”anti ekspedisjoner” hvor målet har vært å kunne vise at man kan klatre fjell uten å måtte bestige selve fjellet og ødelegge de hellige sherpakulturen har knyttet til selve toppen.
?Pertemba Sherpa er en av de mest erfarne høydesherpaer i Nepal, og har bla, vært på Everest 3 ganger. Første gang som sherpaleder sammen med Doug Scott og Chris Bonnington på Everests krevende South West Face i 1975, og siden med Arne Næss i 1985. I gjennom flere ekspedisjoner sammen med norske team har han knyttet sterke bånd til Norge. Pertemba Sherpa viste bilder fra de to legendariske ekspedisjonene, samt fra sherpaenes eget samfunn og kultur. Pertemba Sherpa kommer fra landsbyen Khumjung som ligger kun et par timers gange fra sherpahovedstaden Namche Bazaar.
Alt i alt en meget interessant kveld med tre store foredragsholdere.
Overskuddet fra arrangementet gikk til Pertemba’s prosjekt med å etablere et sherpa-museum i Nepal.
Ord og bilde: Vigleik Sexe