Aslak Aastorp, som bare var 4 år da veggen ble besteget for første gang i 1965, tok utgangspunkt i sin første tur opp Trollveggen, i februar 1986. Sammen med Øystein Bårdsnes, Bernt Pedersen og klatreren som har flest bestigninger av Trollveggen, Øyvind Vadla (10 bestigninger), klatret han ruta "Død åt alla blonda vikingar" direkte opp til Bruraskaret.
Bilder, film og ord
Aslak Aastorp tok også et historisk tilbakeblikk på tidligere vinterbestigninger. Aller først ute med klatring i Trollveggen om vinteren var polakkene med Tadeusz Piotrovski i spissen med Franskeruta i 1974, mens de første norske vinterbestigerne var de lokale ungguttene Hans Christian Doseth og Kjetil Svanemyr sammen med Håvard Nesheim fra Tromsø. De gikk Svenskeruta 9. - 21. februar 1980. Så fortsatte Aslak Aastorp sin fortelling i bilder, film og ord gjennom sin egen personlige Trollvegg-historie. "Rasberry Dream" om vinteren sammen med Øyvind Vadla, og seinere samme rute i rein friklatring sammen med Øyvind Vadla og Kenneth Klemetzen. Til sammen har Aslak Aastorp klatret Trollveggen sju ganger. Hans avsluttet med den legendariske ruta "Arch Wall" sammen med amerikaneren Tomas Cosgriff i 1989.
Drømmene og dramatikken
Åndalsnesjenta Ragnhild Amundsen var første jente opp Trollveggen da hun klatret "Rimmonruta" sammen med Hans Christian Doseth i 1979. Det var samtidig første gang noen gikk Trollveggen i friklatring. Første reine jentelag opp Trollveggen var Berit Schevling og Anne Grete Nebel. Sistnevnte var også første kvinne som gikk Trollveggen solo. Første solobestigning av Trollveggen ble for øvrig gjort av en lokal klatrer, Børge Østigård, i 1982. Begge fulgte "Rimmonruta".
Men Aslak Aastorps foredrag var langt fra en oppramsing av egne og andres store bragder i Trollveggen. Han fikk fram eventyret, drømmene og gleden, men også tvilen, dramatikken, lidelsene og sorgen, skriver Budstikkas journalist Iver Gjelstenli.
– Dyrking av prestasjoner kan i en slik sammenheng bli helt meningsløs, men samtidig er det for meg et svik mot livet å ikke leve med vidåpne sanser, sa Aslak Aastorp.
Les hele saken ved å følge linken til høyre.