Klatreparadiset i Romsdalen: En guide til de beste rutene
Det finnes få andre steder i landet som byr på så varierte klatremuligheter som Romsdalen: En dag buldring, neste dag lange lette kilesikrede ruter og sportsklatring, tredje dag tinderangling.
Alt mens du camper i det fineste landskapet du kan tenke deg.
– Møøøø... Du skvetter når et hårete hode titter rundt hjørnet på en stein. Hornene er store, men øyevippene like så. Farlig og fin? Du vet ikke helt hvordan du skal reagere, smile og si gossa, gossa, eller bare forholde deg rolig, evt rygge sakte bakover.
Dagen etter er du på vei til Store Trolltind og passerer det første eksponerte punktet mot Bruraskaret.
– Uæææ... Du kjenner en skrekkblandet fryd sitre i kroppen.
Slik er Romsdalen – herlig bondsk lavlandsnatur i skarp kontrast til store fjell og bratte vegger. Frykt og glede i samme opplevelse – mektige kontraster i farger, bratthet og høyde.
Det er også stedets store kvalitet, og grunnen til at folk reiser dit hver sommer – turister i biler, med campingvogner og på cruiseskip. Trollstigen-Geiranger ble av National Geographic Magazine kåret til verdens tredje vakreste destinasjon for noen år siden.
For den jevne besøkende, som ofte ikke er vant til barsk natur og luftig utsikt, kan noen dagers akklimatisering være på sin plass. Avhengig av om du er mest glad i buldring eller klippeklatring, og hvordan værgudene har valgt å legge opp ferien din, velger du ett av de mange feltene som ligger spredd opp dalen, helt opp til fylkesgrensen, ikke langt fra Bjorli.
At dalen er lang har faktisk sin store fordel, rett og slett fordi om været er dårlig på Åndalsnes, eller Næs som de innfødte sier, er det gjerne langt bedre øverst mot nevnte Bjorli. Og dårlig vær er jo vestlandets svøpe, men også velsignelse, fordi det blir så uendelig vakkert når solen først har bestemt seg for å skinne. Da finnes ikke noe annet sted i verden som er bedre.
Romsdalsnybegynneren besøker gjerne Skiri først for buldring. Dette er en vakker og rolig start, og byr på et knippe av landets fineste linjer. Gjermund Eggen (6C), Eggedosis (6C), Purkespranget (7B) og Oksespranget (8A) valfarter folk for å bestige.
Men disse er jo enten litt harde eller umulige å varme opp på. Rett bak brattsteinen ligger derfor et par moderate steiner. Apache (5-) er for eksempel fin. Når du så sliter med å komme av bakken på den, klatrer du aller først et par av de svært lette linjene. De er riktig fine, og lett å få øye på.
Nybegynneren finner mer nydelig buldring under Hornaksla, på feltet Fantebrauta, som det heter i føreren. Likeledes på Concordesteinen i Isterdalen (Fagerøyna). I Romsdalen er man oppdratt til å ta vare på tradisjoner, og mange av navnene er gravd frem fra glemsel og gjemsel.
De er så tradisjonelle at man av og til ikke helt skjønner hvorfor eller hvordan de oppsto. Men dette bidrar til å gjenopplive navn fra gamle dager, så hvorfor ikke?
Noen fjellområder har alt: Store vegger, små steiner, klassiske linjer, alpine utfordringer. Her er Fri Flyts guide til landets mest komplette klatresteder.
Concordesteinen har forresten et svabulder (Uten bremser, 5+) som byr på god underholdning om du er sliten i fingrene. Du vil skjønne hvilket jeg sikter til når du kommer til steinen, som ligger rett ved veien halvveis opp mot Trollstigen. Om fingrene fremdeles holder stand finnes det her nok av muligheter til å slite de ut.
For tauentusiasten er Mjelva ved Åndalsnes en fin start. Har du med noen riktige nybegynnere stikker du innom Mjelvasteinen på vei opp til klippen, for å lære de litt tauteknikk og knuter. Og kanskje for å bli litt varm i trøya selv og.
Siden bryter du deg på Seksuelt overførbar (7-), og sender de håpefulle etter på topptau. Har du med stæsj til å sikre naturlig går du siden for et onsightforsøk på Tarzan (7-/7), en gang Norges første 7-. Her er du nesten garantert en godpump, før du lander på ankeret langt der oppe. Fra dette kan du topptaue på flere fine linjer på 7-ertallet. Den veltrente eller mer enn normalt tøffe klatrer topptauer ikke, men leder Testosteron (7) og Slakt (7+).
Rundt hjørnet til venstre kan du siden slappe av på et par mer moderate ruter: Fritt liv (7-) og S-risset (6+). Tryner du tidlig på Tarzan, eller rett og slett tenker at «dette er for hardt», går du rundt hjørnet med en gang og loader opp med Outer Limits (5+), en av de første rutene som ble gått på Mjelva. Deretter kan du jo slå deg på topptaukjøret og safe opp de tidligere nevnte rutene uten å være redd for å falle langt.
Har du høyrt songen frå eit stup? Prøv å overnatte på Nordre Trolltind og klatre Nordaustegga på Store Trolltind.
Er det knallsol og varmt kan nok Mjelvahammeren bli i svetteste laget. Da er Slettafossen heller å anbefale. Skyggefullt, vakkert beliggende ved en av dalens attraksjoner ligger dette feltet. Og høyere i terrenget; nesten oppe ved Bjorli. Fossen og plasseringen borger for en kjøligere opplevelse enn nede i den solfylte dalen. Sentralt på veggen er flere enklere ruter. Men undervurder dem ikke. Du må gjerne ta i mer enn du tror. Uansett er fjellkvaliteten helmaks og utvalget av ruter bra.
Skulle værgudene slå seg helt vrange, og det gjør de jo både titt og ofte, er det en utvei: Bobleveggen. Overhenget medfører nesten alltid tørre nok forhold til klatring. I det minste kan du dingle litt i tauet og gjøre noen bevegelser på hardere ting, nok til å gjøre deg fortjent til en kald en på Låven om ditt besøk sammenfaller med Fjellfestivalen, eller på Grandkjelleren ellers i sesongen.
Vi har ikke tenkt å avslutte denne saken uten å nevne det kompakte svaet Boschveggen. Dette er nybegynnervegg nr 1, og en brilliant måte å introdusere unge håpefulle til klatring. Vagg opp Søvnløse netter, 5+, eller Blakk, 6-, med topptau til dine venner så har de nok å henge fingra, eller skal vi si tærne i resten av dagen. Begynner de å bli varme i trøya og høy på pæra så send de opp i Gummihysteriet, 7-, gjerne på led.
Da får du satt skapet på plass. Er du riktig heldig får du spedd på dagen med fin orkesterplass til et par solide ras i Trollveggmassivet på den andre siden av dalen. Du vil se steinstøvet sive ut nedenfor veggen etter at de voldsomme brakene er borte. Hovedveggen på Hornaksla kneiser for øvrig over deg, og gjør at du fører den indre samtalen med deg selv: Er du god nok? Tøff nok?
Resten av tiden bruker du til å nyte utsikten i fjellet. Store Trolltind, Bispen, Kongen og kanskje Romsdalshorn er turer du sent vil glemme. Sjekk som vanlig ut veivalget på forhånd. Spesielt Kongen kan være litt utfordrende slik sett. Bruk gjerne en av de lokale guidene.
Romsdalen er et bankers sommermål. Med litt innsats og godt vær får du en ferie som sitter i blodet i lang tid, og gjør høsten varm og full av gode tanker.
Romsdalen
Beliggenhet og klima
Midt i Norge. Meget variabelt vær, men om det er meldt sørvest eller søravær er det som regel ok. Regner det på Åndalsnes, kan det godt være oppholdsvær på Slettafossen eller Sletta. Det er sjelden man må stå over en klatredag pga dårlig vær.
Klatring
Romsdalen har det meste: Et knippe fantastiske buldere, nydelig sportsklatring, solrike flertaulengders fjellruter og veggen fremfor noen: Trollveggen.
Anbefalte buldere/ruter
Den gylne middelveg, 6C, Purkespranget, 7B, Gjermund Eggen, 6B+, Eggedosis, 6C (Skiri), Uten bremser, 5+, Propell, 6C, Pilot, 6C+ og Passasjér, 7B+ (Concordesteinen), Jeg fant en fant, 6C, Storegut, 6B (Fantebrauta).
Seksuelt overførbar, 7-/7, Tarzan, 7-/7, Outer Limits, 5+, Moments of Magic, 7+/8- på Mjelva. Ellers alle de harde rutene. På Slettafossen er de fleste lette ruter fine, men Best å være streit, 5, utmerker seg.
Adkomst, rundkomst og camping
Tog til Åndalsnes eller fly til Molde eller Ålesund. Det er best med bil, men du kan jo haike opp i dalen og bli der. Det er ikke populært å tjuvcampe, i selve Romsdalen er det meste innmark.
Camping er tillatt i Vengedalen. De fleste leier hytte på Mjelva camping, Trollveggen camping, Trollstigen camping eller Sogge camping. Normale priser, ca 5-600 kroner for en hytte til fire personer.
1. Den skjulte kamin, 5+, nat, Tony Howard og Bill Tweedale, 1968 2. Hagens hotell, 8-, Dag Hagen, 1993 3. Balladen om Kåre og Cato, 7-, Dag Hagen 1993 4. Outer Limits, 5+, nat, Ragnhild Amundsen, Hans Chr. Doseth og Kjetil Svanemyr, 77 5. S-risset, 6+, nat, Hans Chr. Doseth og Børge Østigård 6. Fritt liv, 7-, Leif Håvar Kvande, 1991 7. Testosteron, 7, Grim Gjeldvik, 1987 8. Slakt, 7+, Halvor Hagen, 1988 9. Tarzan, 7-/7, nat, Hans Chr. Doseth, 1978 10. Psyckodrops, 8-/8, miks, Halvor Hagen, 1992 11. Stol på bolten, 7-/7, nat, Hans Chr. Doseth, 1978 (utstegsvariant til venstre, 7, Halvor Hagen, 1999) 12. Seksuelt overførbar, 7-/7, Leif Håvar Kvande, 1989 13. Antikristian, 7, Gløer Thoren, 1991 14. Hengende kamin, 5+, nat, Greenwood, Howard og Tweedale, 1968 15. navnløs, 7, nat, Sindre Sæther, 2003 16. Hull i bakken, 8+, Per Hustad, 1991 17. navnløs, 9-, Sindre Sæther, 2004 18. Moments of Magic, 7+/8-, Marius Morstad, 1987 19. Ultravold, 9-, Halvor Hagen, 1992 20. Skinn og bein, 9-, Halvor Hagen, 1990 21. Hull i himmelen, 8+, Halvor Hagen, 1988 22. Som ville hester over alle hauger, 8+/9-, Halvor Hagen, 1994 23. Nedenom og hjem, 9-/9, Halvor Hagen, 1992 24. Hardkokt speider, 8, Halvor Hagen, 1989 25. Vårkåt, 7+/8-, Grim Gjeldvik, 1987 26. Rauma 1000, 7/7+, Grim Gjeldvik, 1990 27. Erotika, 5-, nat, Grim Gjeldvik, 1987 28. Liv og død, 7+/8-, Skjalg Woldstad, 1992 29. Gummi er bare for pyser, 7+, Grim Gjeldvik, 1987 30. Tigerhalen, 7, miks, Masakazu Fujiwara og Masahiro Nakashima, 1986 31. Tigersvaet, 6, nat, Hans Christian Doseth og Frank Martinsen, 1978
SLETTAFOSSEN
1. Trollmor, 8-, Johan Luhr, 2002 2. Ljåbladet, 8-, nat, Halvor Hagen, 1999- 3. Ziggy Stardust, 8, Lars-Erik Roald, 1999 4. Dispril, 8-, Odd-Roar Wiik, 1999 5. Skallebank, 7-, Lars-Erik Roald, 1997 6. Space Oddity, 7-, Anne Grete Nebell, 2002. 7. Scary Monsters, 6, Anne Grete Nebell, 2002. 8. Best å være streit, 5, Lars-Erik Roald, 1997 9. Wet dreams, 6+, Dag Næss, 1998 10. Navnløs, 7+, Johan Luhr, 2002 11. En født forbryter, 6+, Lars-Erik Roald, 1998 12. Mossabjønn, 6+, Dag Næss, 1998 13. Rabaldrium, 7-, Odd-Roar Wiik, 1999 14. Lesjalauget, 5+, nat, Kai Ove Riise, 2000 15. Blind Date, 6, Mette Rye, 2000 16. Sumaren eg vog 50, 7+/8-, Lars-Erik Roald, 1997 17. Bjøro Hålands Memorial Pitch, 8-, Lars-Erik Roald, 1998 18. Ekspander eller Dø! 7-, miks, Lars-Erik Roald, 1997 19. Slik jeg liker det, 8/8+, Lars-Erik Roald, 1998 20. Nok et innbrudd, 9/9+, Kreatør: Lars-Erik Roald, FA: Sindre Sæther 21. Ta ti! 9-, Jon Anders Fredriksen, 2001 22. Kabang! 8, Lars-Erik Roald, 1997 23. Slettakraft, 9-/9, Lars-Erik Roald, 1999
BULDRING
1. Fagerøyna
2. Fantebrauta
3. Dørsteinan
4. Mongejura
5. Graceland
6. Klåmran
7. Skiri
Tauklatring
A. Mjelva B. Framhald C. Årstallssteinen D. Gravdehaug
E. Bobleveggen F. Sletta G. Forsamlingshuset H. Slettafossen I. Fragleberget
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.