– No summit this time. Going for a new attempt on the 5th of August. Leaving base camp on the 2nd.
Twitter-beskjeden ble det siste Fredrik Ericsson selv fikk skrevet fra sin skiekspedisjon til K2. Ekspedisjonen skulle etter planen vært på toppen av K2 allerede i juli, men på grunn av dårlige værmeldinger ble de tvunget til å vente til nå. Ulykken skal ha inntruffet i morgentimene i dag.
Uten internett-tilgang, blogget Ericsson via satelittelefon til sin mediekontakt. I sitt siste blogginnlegg beskriver Ericsson intens varme i området, lite vind og mye bevegelser i fjellet, fra sin post i Camp 3.
– Skred og steinfall kan høres hele dagen, meddelte han.
På K2 var samtidig flere utenlandske klatrere, deriblant østerrikske Gerlinde Kaltenbrunner, som skulle bli den tredje kvinnen til å bestige K2.
Christian Stangel, som også var en del av Kaltenbrunners ekspedisjon, snudde i løpet av natten. Via satelittelefon rapporterte Stangel til den østerriske avisen Krone i morgentimene:
– Det snør, skredene går til høyre og venstre. Jeg snudde. Jeg kjente at min helse var viktigere enn å nå toppen. Det er relativt høye temperaturer og steiner løsner fra fjellsiden. Vi hadde ekstremt flaks at vi ikke ble truffet av steiner.
I fjor avbrøt Ericsson sitt forsøk på å kjøre ski ned K2 etter at turkameraten Michele Fait omkom på en av akklimatiseringsturene. Ericsson var imidlertid tilbake på K2 i midten av juli i år under et nytt forsøk på å nå toppen - for så å stå ski ned.
Fredrik Ericsson ble 35 år gammel. Den profesjonelle skibestiger og brattkjøreren hadde base i Chamonix. Han har kjørt på ski fra 8000-metertoppene Shisha Pangma (2004) og Gasherbrum II (2005) og har i tillegg hatt forsøk på Dhaulagiri. I 2008 var han på Kangchenjunga med norske Jørgen Åmodt.
8611 meter høye K2 er verdens nest høyeste fjell, og omtales ofte som verdens farligste. Den norske klatreren Rolf Bae omkom på en ekspedisjon på dette fjellet i 2008.