Noen dager etter at han vant VM i klatring i Sveits dro østerrikske Jakob Schubert til Flatanger for å jobbe på klatreprosjektet med navnet Project Big. På dette tidspunktet var det to ruter i verden med vanskelighetsgrad 9c - den ene av de er ruta Silence i Flatanger.
Da Schubert klarte å bestige prosjektet sitt 20. september valgte han å gi ruta samme grad.
– Jeg har aldri opplevd en like krevende mental utfordring. Ruta er så lang at det blir mye vanskeligere for hodet. Har aldri vært så nervøs på slutten av ei rute, og var utrolig lettet da jeg kom til toppen. Etterpå følte jeg bare på en enorm glede, sier Schubert til Fri Flyt.
Grad 9c er langt utenfor den norske vanskegradskalaen, som sjelden brukes når rutene blir hardere enn norsk grad 9+. Jo Nesbøs mye omtalte bestigning hadde til sammenligning graden 8a, som på norsk er 9-.
9c kan kanskje kalles 11+ oversatt til norsk. Ingen klatreruter i verden har noensinne fått høyere vanskelighetsgrad enn 9c.
Schubert brukte to sesonger på å klare ruta. Han jobbet med den et par uker i fjor sommer, og var i Flatanger i tre uker i september for å prøve. Da han hadde fem dager igjen av oppholdet kom han til topps, og det hele ble sendt direkte på YouTube.
– Jeg vet på millimeteren hvor hver eneste finger og fot skal plasseres til enhver tid. Noe av mest krevende, og som kjennetegner ruta, er mulighetene man har for å henge etter beina og hvile armene. Men dette er slitsomt for beina, så man må bruke tiden smart, sier Schubert.
Av de tre rutene med grad 9c i verden ligger to i Flatanger. Da tsjekkiske Adam Ondra klatret Silence i Flatanger i 2017 var det første gang denne graden ble satt på en klatrerute. Ingen av de tre rutene har blitt klatret av andre, og dermed er ikke gradene bekreftet.
– Hvorfor er Flatanger så spesielt?
– Tenker du på hvis man ser bort fra den nydelige og uberørte naturen med fjordene, storhavet lenger ut, lyset, solnedgangene og de vakre fjellene? Uavhengig av klatringen er Flatanger et av de vakreste stedene jeg har besøkt. I tillegg er klatringen helt unik i verdenssammenheng. Ingen steder finner du så mange harde ruter som er helt naturlige. Kvaliteten på steinen er helt utrolig - fast, bratt, god friksjon og veldig kule formasjoner. Å finne så mange og så harde ruter med så god steinkvalitet er helt utrolig, sier Jakob Schubert.
Østerrikeren, som har bronsemedalje fra OL, er fersk verdensmester og har flere verdenscupseire enn noen annen klatrer, setter bestigningen i Trøndelag som et av høydepunktene i karrieren.
– Følelsen da jeg greide det var ikke nødvendigvis bedre enn da jeg gikk min første 9b, OL-bronsen eller en av VM-titlene mine. Men å klare prosjektet var selvsagt også et av de fineste øyeblikkene i karrieren og noe jeg aldri glemmer. Det er ei fantastisk linje som mange flere klatrere vil kose seg med.
Verdens vanskeligste klatreruter
Tre ruter har fått vanskegraden 9c, som - foreløpig - er det vanligste som er klatret. Ingen av rutene er repetert, slik at graden er satt av første og eneste bestiger.
Ruten Bibliographie i Frankrike ble satt i 9c av førstebestiger Alex Megos, men ruta ble senere nedgradert til 9b+ etter bestigning av italienske Stefano Ghisolfi.
Silence, Flatanger, Norge
Første og eneste bestigning av Adam Ondra, 3. september 2017 (bildet viser italienske Stefano Ghisolfi som øver på Silence)
B.I.G, Flatanger, Norge
Første og eneste bestigning av Jakob Schubert, 20. september 2023
DNA, Verdon, Frankrike
Første og eneste bestigning av Sébastien Bouin, 29. april 2022