OPPVARMING: Camilla Gjørtz går Slopern venstre (6A+), Bølerveggen. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 7 minutter
Det er ikke lenge siden det eneste stedet vi fikk klatre uten tau var på 80-tallsfeltet Fjell, en halv time med bil fra Oslo. Her ble Blove (7C) en gang besteget av sinte briter og man kunne til nød kjøre utholdenhet på Übermensch-traversen (6C-7B) om alle sikringsvenner sviktet.
Siden sent 90-tall har interessen for buldring eksplodert, akkurat som stålbørstebruken hos en gruppe buldrefantaster. Intensiviteten har vært såpass stor at du nå har fantastiske muligheter til vertikal fingerbruk om du vegrer å knyte på deg tauet, eller ikke orker å ringe dine venner for en cragavtale.
Mange av problemene holder også svært høy klasse. Med sin fine beliggenhet og estetiske linjeføring, ville de vært klassikere på ethvert felt. Om du også tidvis tar til takke med noe mindre estetiske omgivelser, har du enorme muligheter og kan pakke ned tauet for godt i flere år fremover. Her er en oversikt over t-baneaktuelle urbane buldrefelter.
Østmarkssætra
Bølerveggen, 23 linjer og Futuramaveggen, 6 linjer
Ved Ulsrudvann rett ved Østmarsksætra ligger den flotte Bølerveggen. En varm sommerdag er dette et perfekt sted for en buldreøkt. Veggen ligger svalt i skyggen, og har virkelig nydelige linjer på alle nivåer. Trivelig beliggenhet og perfekt for bading etter endt økt. Naboveggen Futurama (The Project) har fem fine problemer av litt vanskeligere art og kan være vært et besøk om du har passert 7A-nivå.
Adkomst: T-bane til Ulsrud stasjon, gå over veien via gangsti og opp lia forbi boligblokker og opp mot skogkanten og Østmarkssætra. Følg veien ved Ulsrudvann og ta ned veien mot badeplassen. Fortsett forbi toaletter på og ta til venstre inn i skogen ca 50 meter etter disse.
Veggen ligger på venstre side etter 70-80 meter. Ca 20 minutters gange fra t-banen. Futuramaveggen ligger rett bak Østmarkssætra. Ta opp til venstre på veien rett etter første badeplass ved parkeringen. Gå ca 150 meter og ta rett inn i skogen til venstre.
Hellerud
Lia, Filmplaneten m.m. 576 linjer
Skogen øst for Hellerud, dvs Østmarka, er rett og slett proppet med småklipper, og potensialet for buldere er helt enormt. En del er utviklet og i føreren som Truls Larsen har sammenfattet, Oppsal to Hellerud Bouldering, er det listet opp ikke mindre enn 576 linjer. Området har stor utstrekning og litt tråkking må påregnes.
Men om du søker til de nære og mest utviklede klippene, i områdene Lia og Filmplaneten er det ikke mange minutters anmarsj. Ved Hellerud klatrefelt finner du Lia, med et knippe klassikere og testpieces som selv den beste møter motstand på. Filmplaneten kan også by på feltet med byens vakreste beliggenhet og et par ultrafine linjer, som Trinity (7B) og Silverado (6C).
Anbefalte buldere: Silverado, (6C), Stalker (7C) og Razorblade, (5+).
Adkomst Lia: Ta t-banen mot Ellingsrudsåsen og hopp av på Tveita. Gå under veien mot parken og følg vei på venstre side av parken opp til lyskryss. Ta til venstre opp Stordamveien og høyre på Hellerudveien. Videre venstre på Trolldalsveien og venstre når denne ender. Følg veien opp i skogen 100 meter til du skimter buldringen opp i høyden mot venstre. Ca et kvarters anmarsj.
Adkomst Filmplaneten: Ta banen mot Mortensrud og hopp av på Skøyenåsen stasjon. Kryss sporene og følg Haakon Tveters vei ned og ta til venstre på Skøyenåsveien.
Videre høyre på Løypeveien og Venstre på Vetlandsveien. Så høyre på Solbergliveien og gå over lyskryss og inn i skogen. Ved bom ta inn til venstre langs sti på åskam til du kommer til hovedklippen.
Tokerud
177 linjer
Dette er feltet som tok Oslo med storm for et ti år siden. Oppdaget av Mats Eriksen og ferdigstilt på rekordtid etter iherdig innsats fra et knippe ildsjeler. Hit drar du om du ønsker en kjapp økt og vil velge i snart 200 linjer med konsentrert beliggenhet.
Tokerud var en grøft som ble til gull og er nå sannsynligvis landets mest brukte buldrefelt. Grunnen er enkel: Svært konsentrert og variert klatring i alle vinkler, fasonger og høyder, i t-baneavstand fra byen. Samt et utvalg nydelige og klassiske testpieces.
Adkomst: Ta banen til Vestli. Følg veien tilbake mot byen og ta opp mot Tokerud skole og forbi tennisbanene på høyre side. Gå forbi skolen på venstre side og følg lysløypa mot venstre til du ser veggen. Ca et kvarters gange.
Puttjern
52 linjer
Dette var et av de første buldrestedene som ble utviklet etter at buldreæraen startet på slutten av 90-tallet. Tilsvarende buldring som i resten av Østmarka, men gjerne på noe høyere vegger (Rukkenveggen og Utah).
På grunn av lite beklatring er nok naturen i ferd med å omgjøre pussejobben som en gang ble gjort, og det er synd, for flere av problemene er, eller var, ganske fine. Om du er fingersterk finner du allikevel noe å dra i: Utah (7C+) er en aldri så liten testpiece med ultralav sitstart og avslutning midt i veggen.
På Søppelveggen finner vi Morten Gulliksens Bjønn, (7C/8A). Ikke så søplete, men du vil nok ikke finne beliggenheten svært vakker.
Anbefalte buldere: Utah og Bjønn, samt Nr. 11, (6C), som ligger på veien opp mot Barnehageveggen rett ved garasje nr 11.
Adkomst: Ta banen mot Ellingsrudsåsen og hopp av på Lindeberg. Følg veien tilbake mot sentrum og ta opp til venstre på Lindebergåsen. Følg denne hundre meter og ta til høyre på Ole Reisets vei. Litt opp i skogen fra parkeringen umiddelbart ved krysset ligger Rukkenveggen (temmelig gjengrodd) og Utah (litt lenger opp langs hovedstien). For Nr 11 og de andre veggene, følg Ole Reistads vei oppover.
Kolsås
Buldringen på Kolsås må nevnes selv om det nå ikke lenger er mulig å trikke dit. Her er det bil som gjelder. Lohengrin 6A+ betegnes ofte som Norges første bulder og må dermed bare gås. Den ligger på Gårdsplassen, der klatrerne for 60 år siden møttes for dagens økt. Ta med deg piknikkurven, slik Arne Næss Sr. gjorde, og gjerne din kjære. Nyt utsikten og historiens sus.
Anbefalte buldere: Lohengrin, 6A+, Baal, 8A, og nr 7, 6A.
Adkomst: Gårdsplassen ligger litt under toppen på Kolsås. Rett før du er oppe tar du til venstre på stien langs ny sti til Gårdsplassen.
Sjømannskolen
Vi kommer vel ikke utenom Sjømannskolen når buldringen i Oslo skal omtales. En gang var dette, ved siden av t-banestasjonen Montebello, det man hadde å henge fingrene i om man ikke hadde bil. Horer og kondomer er stikkord, og du må nok påregne å treffe begge deler.
Når det er sagt, må jeg få lov til å påstå at et par av linjene holder en viss klasse, og at det en varm sommerdag kan fungere helt utmerket med litt sporting i denne svale og skyggefulle lille underverden før eller etter et bad i fjorden. Ikke håp å få klatret her på dagtid, da landingen er en parkeringsplass.
Anbefalte buldere: De fleste problemene følger et nummersystem som Morten Gulliksen og Claus Sandvik har laget. Han merket alle takene med nummer og satt opp en liste med kombinasjoner og grader. Fører finner du på Betabanken på http://folk.uio.no/truml/.
Adkomst: Ta trikken fra sentrum mot Ljabru. Hopp av ved Sjømannskolen, som er den majestetiske bygningen som ser ut som en borg, når du ser mot øst fra sentrum. Gå ned veien på venstre side av bygget. Ca 2 minutters gange.
Buldring i Oslo
Ca 1000 problemer i t-baneavstand fra byen.
Mange buldere er av høy kvalitet, med grader fra svært lett til 8A+ i skrivende stund.
De beste feltene er Tokerud og Hellerud/Østmarka. I Østmarka er spesielt Lia, Filmplaneten og Bølerveggen bra. Tokerud har den største konsentrasjonen av linjer.
Potensialet for flere linjer er enormt og antallet vil nok dobles før stålbørstene kan stedes til hvile.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.