6 klatreturer for deg som klatrer på naturlige sikringer
Vil du klatre på egne sikringer? Her er seks fine klatreturer på naturlige sikringer. Dessuten får du tips til hvordan du kan ha fin progresjon. Her er det både lette, middels enkle og vanskelige turer.
LETT START: Mari Dahl Schlanbusch på Via Do- lorosa (4-) på Vardåsen ved Oslo. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 4 minutter
Du har kjøpt kiler, kanskje gått kurs, kanskje prøvd kilene på en kort rute på cragget der du bor. Men det du egentlig vil er å gå lengre turer med flere taulengder. Nå henger kilene i boden og venter på at du skal ta de med. De roper etter deg. Sjøl venter du kanskje på inspirasjon. Da er er dette saken for deg.
De færreste kan gi seg i kast med det som måtte finnes av ruter i ellet, og husk at selv de letteste rutene kan by på merkbar motstand. Her får du seks etablerte klassikere helt fra veldig lett og opp til ikke lett, men veldig fint.
Via Dolorosa
En veldig fin rute for sin grad. Kompakt, velsikret og morsom klatring, der selv de med grusom høydeskrekk kan finne roen. De slake svaene gjør at man hele tiden føler en slags bakkekontakt, samtidig som man har nydelig utsikt ut over dalen. Ruta er også ypperlig egnet til ferskingen som aldri har ledet flere taulengder.
Standplasser i trær, enkel sikring og lett klatring gjør at du føler deg velkommen.
Beliggenhet: Vardåsen mellom Oslo og Drammen.
Grad: 4-.
Lengde: 3-4 taulengder.
Tid: 2-3 timer.
Sesong: April - november.
Pass på: Rappell ned jungelstien, eller klatre helt opp og gå ned.
Via Lara
Nissedal, med sitt mektige Hægefjell er et mekka for overkommelige, lange risslinjer, og Via Lara er ruta som mang en klatrer har besteget som sin første fjellrute. Den er «snill» med sin slake vinkel, der man kan stå på bena og bruke god tid til å fundere på sikringstekniske problemstillinger – slik man ofte gjør i starten.
Og den er godt sikret, slik at risikoen for ikke å ha lagt tilstrek- kelig antall solide mellomforankringer er minimert.
Beliggenhet: Telemark, ved innsjøen Nisser.
Grad: 4+.
Lengde: 11 taulengder.
Tid: 5 -10 timer.
Sesong: Mai - oktober.
Pass på: Kødannelser – å være veldig tidlig eller sent kan være smart.
Vestveggen på Vengetind
Den lengste turen vi anbefaler i denne oversikten. Vengetind er en mektig topp med en solid anmarsj – regn med drøye tre timer opp til innsteget, og en hel del jobbing med veivalg. «Knortesvaet» er rosinen i pølsa.
Når du står der og titter på den mektige utsikten, med sele og tau, kan du tenke på at Arne Randers Heen for mer enn 50 år siden guidet vanlige folk opp ruta, kun med tau rundt livet og uten verken sikringer eller tau- brems. Følg ryggen mot toppen.
Beliggenhet: Ved Åndalsnes, opp fra Vengedalen.
Grad: 4.
Lengde: 8 taulengder.
Tid: 12-15 timer.
Sesong: Juni - september.
Pass på: Riktig veivalg på anmarsjen.
Mot sola
Like mye som Via Lara er nybegynnernes favoritt, er Mot sola fantastisk for de som vil bryne seg på litt vanskeligere klatring. Ruta følger en lang diederformasjon før dette stopper under et takoverheng, gradert 6-.
Her må man ta i, før man via et kaminaktig riss traverserer over en svaplate. Deretter en ny, kort litt cruxaktig traverserende taulengde. Senere litt mer bratt klatring før man kan paradere det siste strekket mot toppen. God sikret, delvis luftig og med nydelig utsikt.
Beliggenhet: Hægefjell ved innsjøen Nisser.
Grad: 6-.
Lengde: 400 meter, 7-8 taulengder.
Tid: 5-10 timer.
Sesong: Mai - november.
Pass på: Å sette sikring før og etter traversen, slik at den som følger er sikret mht pendel.
Næss uttalte at steinen og grepene på Stetind var som skapt for klatring. Sydpillaren er et must for enhver klatrer – en gang i karrieren. Men pass på veivalget – bruk føreren fra RockFax, den har et foto med ruta tegnet korrekt inn.
Beliggenhet: Sørvest for Narvik.
Grad: 6, 5+, om man går ut galleriet mot mysosten under toppveggen.
Lengde: 12 taulengder (9 om man går ut galleriet)
Tid: Ca 12-15 timer.
Sesong: Sommer.
Pass på: Å ikke klatre feil, noe som er kanskje er rutas største utfordring.
Vestpillaren på Presten
Noe av det flotteste som finnes når det kommer til tradklatring i Norge. Det er vanskelig å tenke seg hva som kunne gjort denne ruta enda finere. Alle taulengdene er fine og med sin egen karakter. Bombefast fjell, godt sikret, perfekt lengde og nydelig nedmarsj gjør hele turen til en fest. Bare pass på å ha nok leggpump – her står man nemlig mye på bena. Det lønner seg også ha grei margin på grad 6.
Beliggenhet: Ved Henningsvær, Lofoten.
Grad: 6.
Lengde: 12 taulengder.
Tid: 9-14 timer.
Sesong: Mai - oktober.
Pass på: Utklatringen i finest siste taulengde – etter traversen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.