OVER JOSTEDALSBREEN: Lørdag kitet Nicolay Flaaten (t.h.) og Svein Willassen Jostedalsbreen på langs. Foto: Nicolay Flaaten
Lesetid: 6 minutter
Grytidlig på morgenen lørdag i forrige uke startet Flaaten og Willassen den 62 kilometer lange turen ved Bødalsseter i Stryn. Rundt klokken 16 kom de i mål ved Fjærland – og fikk endelig gjennomført målet om å kite Jostedalsbreen på langs.
– Det var nær sagt en perfekt dag! Sol, noen få minusgrader som gav gode snøforhold, i alle fall til vi kom ned mot Flatbrehytta hvor det var ganske bløtt og 5-8 m/s vind fra sørøst. Vinden er selvsagt det viktigste her, sier Svein Willassen til Fri Flyt.
Sammen med kameraten og kite-makker Flaaten gjennomførte han altså turen, som de også i fjor forsøkte seg på en litt annen variant av. Da skapte vinden trøbbel, og turen måtte avbryters.
– Vi har fulgt med over lengre tid på Yr og identifisert at sørøst trolig er den beste vindretningen på Jostedalsbreen med tanke på sikt. Onsdag kveld var jeg innom "Høgste Breakulen" på Yr for å sjekke og oppdaget til min store overraskelse at det var meldt sol og nær perfekt vind både på fredag og lørdag.
– Jeg hadde sjekket tidligere i uken, men da var det ikke meldt særlig vind i det hele tatt. Det ble derfor til at vi trommet sammen en tur på kort varsel og reiste hjemmefra fredag med tanke på tur lørdag. Vinden endte opp akkurat som meldt, og vi kunne krysse breen greit med 11 kvm kite.
– Hvor kom ideen fra?
– Jeg har selv bakgrunn fra bremiljøet og har gått Josten på langs tidligere. Etter jeg begynte med langtur-kiting har jeg mange ganger tenkt at Jostedalsbreen måtte være den perfekte turen med kite. Utfordringen er jo at det er en ganske lang opp/hned-stigning på begynnelse og slutt, som nødvendigvis må tas uten kite. På forsøket vårt i fjor forsøkte vi å omgå dette ved å starte på Grotli, uten at jeg kan si at det var spesielt vellykket.
– Et annet alternativ vi har sett på er å starte på Stryn Sommerskisenter. Dette mener jeg fortsatt er gjennomførbart. Men man må i så fall ha minst en overnatting, og da er det jo en god del mer utstyr som skal med. I tillegg er det flere steder mellom sommerskisenteret og Ståleskaret hvor det er usikkert med vind og hvor breutstyr er påkrevd. Vi fant derfor ut at det beste alternativet var å gå høydemeterne fra Bødalsseter opp Brattebakken til Ståleskaret og kite derfra.
– Hvordan opplevdes turen?
– Tross god værmelding var vi jo veldig spente hele veien opp om forholdene faktisk kom til å være så gode som de så ut på værmeldingen. Vi var også spente på om vi hadde valgt riktig kite. Dette valget var jo kun tatt ut fra vindmeldingen på Yr, uten at vi hadde noe annet grunnlag for å vurdere hva som var riktig. Og fasiten ville vi ikke få før 1000 høydemeter var unnagjort.
– Som det vel fremkommer på videoen så var vi nesten sjokkert over hvor gode forhold det var, og valget av kite var helt riktig. Fra dette punktet må jeg vel si at resten av turen oppleves som "smooth sailing".
– Vi var da helt sikre på at dette lot seg greit gjennomføre og kunne bare nyte turen gjennom det spektakulære landskapet. Vi hadde vinden fra venstre side hele veien. Kryssing var bare nødvendig noen få steder.
– Turen over Jostedalsbreen er helt unik - man seiler i et slakt bølgende snølandskap, med spisse tinder som stikker opp fra breen på alle sider. Samtidig er man veldig høyt oppe, nesten oppe i skybasen og det er hele tiden vid utsikt i alle retninger.
Forrige helg gjennomførte også duoen en tilsvarende tur på Folgefonna.
Etter at duoen la ut en turrapport på Facebook-siden Toppturer i Nordvest har det blitt diskutert om dette er en rekord over Jostedalsbreen på langs (uansett fremkomstmiddel) – eller om denne turen er gjennomført tidligere.
Det er noe vanskelig å finne et konkret svar, men Tom Stensaker og Kjetil Watne skal ha gått Josten på langs fra Slæom til Flatbrehytta på 10 timer og 30 minutter. Men det er en annerledes tur enn Willassen og Flaaten gjennomførte.
– Vi gjorde dette som en tur og holdt overhodet ikke konkurransetempo. Jeg er ikke i tvil om at det går fint å kite fra Slæom til Flatbrehytta på vesentlig mindre enn 10 timer. Men dette blir helt feil sammenligning. Kiting og langrenn er to helt forskjellige ting, sier Willassen.
Han er uansett sikker på at turen ikke er gjennomført med kite før.
– Jeg er 99,9% sikker på at dette er første gang noen har kitet Jostedalsbreen på langs. Det samme gjelder Folgefonna forrige helg. Grunnen til at jeg sier dette er at det nesten må ha vært gjort av noen i kitemiljøet. Dette miljøet er ikke så stort - vi har ikke hørt om noen som har gjort det og det er heller ikke noen som har kommentert det etter vi gjorde denne turen.
– Hvilke utfordringer hadde dere?
– Jeg må vil si at dette gikk veldig knirkefritt i forhold til alle de mulige utfordringene som kan oppstå på en sånn tur. Det vil jeg tilskrive to forhold: 1. Vi har gjort mange kiteturer før og har dermed erfaringer å trekke på og 2. Det var rett dag.Hvis jeg skal peke på ting som kan skje som ikke skjedde på denne turen så vil jeg trekke frem: Dårlig sikt med tilhørende navigeringsutfordringer, for lite vind / vinden gir seg, for mye vind / uvær og uegnet kiteutstyr og for lite/feil kiteerfaring.
Det innebærer også en risiko å kite over isbreer som Jostedalsbreen.
– Man bør være sikker på at man behersker sikker navigasjon under kiting, også når det er dårlig sikt, ellers er det gode mulighet for å bevege seg ut i sprekkområder som det finnes mange av på Jostedalsbreen, sier Willassen.
Turen ble gjennomført med følgende utstyr:
Brede randoski og støvler, hjelm
Feller, 3-delte sammenbrettbare staver (passer inni sekken og er dermed ikke i veien når man kiter)
Kite: Ozone Chrono Exp 11 kvm
Kitesele: Ozone Connect Pro
Sekk: Ozone
Bekledning som for topptur på ski
Mat for 48 timer
3l drikke
iPhone, ekstern batteripakke - telefonen festes på armen og brukes til navigasjon med kart/gps-app
Radio for kommunikasjon
Tykk dunjakke, vindsekk og spade i tilfelle ikke-planlagt overnatting
En stk gassbrenner (Jetboil)
Slik var dagen - i detalj
Fredag ca. kl 12, avreise fra Oslo/Beitostølen til Fjærland, handling underveis. Møttes i Fjærland og satte en bil på P-plassen der. Deretter kjørte de med den andre bilen til Bødalsseter hvor de satte opp teltet.
Lørdag 04:30. Tidlig opp. Frokost. Stå tidlig opp er et triks for å håndtere risikoen med å dra ut på "usikker" lang tur - da får man maks med dagslys
05:30 Avmarsj fra teltet med ski på sekkene. Til fots ca. 1 1/2 time, deretter 2 1/2 time på ski med feller, siste biten opp den bratte "Brattebakken", til den store varden ved Bohrsbreen som markerer nedgangen fra breen. Ruten så langt er den samme som brukes til Lodalskåpa og de fulgte spor fra andre når de gikk på ski. De var oppe ved Bohrsbreen ca 09:30. (Tiden opp hit inkluderer mange små pauser med påfyll av mat / vann.)
09:30 - 10:00: Pakke ut kiter, launche kiter og krysse bort til Ståleskaret noen km unna.
10:00 - 13:20: kKite over Jostedalsbreen til Flatbreskaret. Inkl 30 min kaffepause på "Ramnane". Bortsett fra denne pausen hadde de kitene i luften hele tiden.
13:20 - 14:00: Pakke ned kiter og kjøre ned til Flatbrehytta, ca 30 min pause her.
14:30 - 16:00: Fra Flatbrehytta ned til parkeringen. Deprøvde å holde seg på snø mest mulig hhv ski og til fots. Usikker på hvor mye tid som ble spart på det.
Bil tilbake til teltet på Bødalsseter, ny overnatting der.
Søndag: Reise hjem.
Turen var totalt 62 km.
KART: Slik var turen over Jostedalsbreen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.