Velkommin heim!
KITE PÅ ISLAND
STEDET: Island ligger i Nord-Atlanteren midt mellom Europa og Amerika. Halvparten av de 295.000 innbyggeren bor i og rundt hovedstaden Reykjavik. Island er mest kjent for sin vulkanske natur med varme kilder, geysirer og isbreer.
REISEN DIT: Fra Oslo går det daglige fly til Reykjavik med Icelandair. Turen tar omtrent tre timer.
KITING: Island har vind, eksotiske strender og drømmeforhold for kiting. Sommeren er mest aktuell og gir deg de største mulighetene.
STRENDENE: Strendene er slående vakre, men ankomsten kan være kronglete. Utenfor Reykjavik blir veiene dårlige, og du er fort avhengig av bil med firehjulstrekk og store dekk for å finne de mest avsidesliggende stedene.
KOST OG LOSJI: I Reykjavik finner du både dyre hoteller og rimeligere gjestehus.
MER INFO: På nettsiden kite.is finnes diskusjonsforum for kiting og nyttige kontaktadresser. Sjekk visiticeland.com for losji og severdigheter.
Skiltet lyser imot oss med store bokstaver på flyplassen i 101 Reykjavik. Hit kom nordmenn en gang, fraktet av vinden, på jakt etter slaver. Vi skal lete etter islandske vinder.
Det sies at det alltid blåser på denne øya.
LES OGSÅ: Med kite på topptur
– Javel gutter, hva synes dere om Island? Bjorn Ofeigson, lokal kiteentusiast, skal være vår personlige guide til lavasletter og hete kilder, kombinert med et dampende natteliv. Å vise frem denne funky vulkanøya til tradisjonelle turister er en takknemlig oppgave. Før du vet ordet av det havner du i The golden circle, med geysirer, hete kilder og en halvslapp vulkan eller to.
Nå er det mars måned, og Bjorn skal få bryne seg på gjester av det mer kravstore slaget.
Vår gyldne sirkel begynner på noen snø-flekker ved det lokale skisenteret Blåfjell. Fjellet har ikke så mye snø som sin navnebror i norsk barne-tv. Det blåser riktig nok, men regnet siler, snøen er råtten og tåken velter inn tjukk som rømme.
– For en måned siden hadde vi mer snø og kaldere vær. Islendingene har hatt den beste vinteren på lenge, sier Bjorn.
Vi titter inn i tåka. Og prøver å glede oss over den flotte vinteren som smelter vekk under føttene våre. Guiden vår skjønner at vi begynner å bli desperate. Han henter svigerfars Toyota Hilux 4x4, og tar oss med på biltur til havet neste dag.
LES OGSÅ: Utstyr til kiting
Island har drømmeforhold for kiting. Selv om sesongene glir litt over i hverandre, er det sommersesongen som byr på de største mulighetene. Bjorn tar oss med rundt kysten sørvest for Reykjavik. Han snakker om sorte strender, omgivelser som tatt ut fra Mordor i Ringenes herre. Her finner du ikke lettkledde kropper, cuba libre på stranda eller små menn med juggel i kofferten.
Helt ute i havet finner vi den første milelange stranden, sort som kull og myk som bomull. I bakgrunnen stiger damp opp fra varme kilder.
En kløft deler stranden i to, og utgjør forkastningen mellom de to kontinentalplatene under Island.
Her møtes Amerika og Europa – i geologisk forstand.
I havet stikker enorme steinkolosser opp sporadisk. Mer eksotiske og spesielle kitespoter skal du lete lenge etter. Vi passerer Grindavik og kommer til en annen strand, et elvedelta, stort og åpent og paddeflatt, skjermet for havets dønninger.
Men hvor er vinden?
Ironisk nok, like utenfor Reykjavik - der turen startet - finner vi vind. Ved en molo med strand på begge sider får vi endelig muligheten.
Vannet er sjokkerende kaldt.
Vinden burde vært sterkere enn dette.
Bjorn lar ikke sekundene gå til spille, han gjør klar brettet og rigger opp kamera. To timer er alt vi rekker før sola er nede og vinden er borte.
SLITNE, MEN STORFORNØYDE etter en lang dag, pakker vi sammen. Vår guide gliser fornøyd, men legger ikkje skjul på at vi er noen måneder for tidlig ute.
– Kom tilbake til sommeren og vi kan gjøre ting som er ti ganger så spennende.
LES OGSÅ: Finn et kitekurs