High Camp Vatnahalsen

Den 23.-26. mars arrangeres den andre utgaven av High Camp på Vatnahalsen. Les mer om hva du kan glede deg til.

Sist oppdatert: 15. februar 2023 kl 15.53
Lesetid: 7 minutter

Du har sikkert sett bildene av de dype pudderdagene, toget, skredgjerdene og de deilige nystekte vaflene som er så unikt for Vatnahalsen. Vatnahalsen er rett og slett en helt spesiell og unorsk skidestinasjon uavhengig av hva du sammenlikner det med.

Fri Flyt High Camp, verdens største toppturfestival, den originale toppturfestivalen. Kjært barn har mange navn. Turtagrø har vært et fast stopp siden 2001, men High Camp har også blitt arrangert på mange flere steder siden.

Vi vil på ingen måte ta æren for at du kjenner til toppturområder som Romsdalen, Lyngen, Sunnmøre og Lofoten, men vi ønsker likevel å nevne i en bisetning at vi har arrangert opptil flere High Camper på alle disse stedene. 

Og det er nettopp dette som ligger som en av grunnfilosofiene bak festivalen. Fri Flyt High Camp ønsker å være bidragsytende til å etablere norske toppturdestinasjoner.

Med alt det unike som Vatnahalsen har å by på, var det derfor et enkelt valg å etablere en High Camp på Vatnahalsen.

Hotellet med campen i forgrunnen under festivalen i 2022. Foto: Martin I Dalen
Hotellet med campen i forgrunnen under festivalen i 2022. Foto: Martin I Dalen

Nordens St. Moritz?

Den gamle bygningen ved Flåmsbana som i sin tid ble bygget som sanatorium (distrikspsykiatrisk senter som det heter i dag), ble aldri tatt i bruk til det formålet.

I stedet ble det et hotell som skiturister fra hele Europa valfartet til tidlig på 1900-tallet.

St. Moritz har siden beveget seg i en retning, mens Vatnahalsen er midt i sin egen renessanse. Det er verken høy champagne-føring eller mange Moncler/Fusalp-bekledde skikjørere å spotte på Vatnahalsen i dag, så Nordens St. Moritz er nok ikke den mest treffende sammenlikningen. Men opplevelsen av en toppturhelg på Vatnahalsen oppleves likevel veldig unorsk.

Det eneste som minner deg på at du befinner deg i gamlelandet er duften av nystekte vafler som til de grader er til stede i peisestua på hotellet. 

Biljardrommet på Vatnahalsen. Foto: Brynjar Tvedt
Biljardrommet på Vatnahalsen. Foto: Brynjar Tvedt

Skiterrenget

Det tok ikke mange timene med befaring på Vatnahalsen til før vi skjønte hva primus motor for Vatnahalsen, Petter Andresen, så i området. Vi ønsket å være med på å oppfylle potensialet.

For det er veldokumentert at skiterrenget på Vatnahalsen er bra. Det som kanskje ikke like fullt veldokumentert er hvor allsidig det er.

Høyfjell og storfjellskjøring med varierende vanskelighetsgrad på den ene siden når været er bra, og masse bra skogskjøring å boltre seg i når sikten er dårlig.

Skikjører nyter god skogskjøring på Vatnahalsen februar 2023. Foto: Carl Lundberg
Skikjører nyter god skogskjøring på Vatnahalsen februar 2023. Foto: Carl Lundberg

Skifører for Vatnahalsen

Skiføreren som du kan få på High Camp Vatnahalsen.
  • Bleienuten

  • Broksenmassivet

  • Urdshovd

  • Baksafjellet

  • Tarven

Denne regionen får mye snø når det er vestavær, men fordi Vatnahalsen ligger så tett på vannskillet mot øst hender det også at det snør når været kommer østfra. 

Blåser det, er det fjell i alle himmelretninger, og derfor stort sett alltid fjellsider som har ligget skjermet. 

På fjellet Tarven kan du for det aller meste holde deg unna skredterreng, og det vil aldri bli oppkjørt. Går du innover Myrdalen vil du finne mer ambisiøs og bratt skikjøring i alle himmelretninger.

God stemning på tur. Foto: Martin I Dalen
God stemning på tur. Foto: Martin I Dalen

Allsidigheten, både i forhold til terreng og vær gjør samlet sett Vatnahalsen til et veldig godt egnet sted å arrangere en toppturfestival. 

Og så har du toget som du kan bruke som skiheis. Du kan starte dagen med å ta toget til Upsete, og gå tur derfra og opp til Bleienuten.

På vei ned peker du tuppene dine i retning Flåmsdalen og får drøye 1000 høydemeter med nedover for bare 500 høydemeter med gåing. Det er et veldig godt regnestykke i vår bok. For å komme deg tilbake til hotellet hopper du Flåmsbana som inngår i festivalpasset ditt.

Ski in og ski out fra hotellet! Foto: Brynjar Tvedt
Ski in og ski out fra hotellet! Foto: Brynjar Tvedt

Apropos behagelige opplevelser, så skal vi dele en hemmelighet med deg. 

Tog til og fra en skihelg eller toppturfestival er helt sjukt undervurdert!

Ingen bilkø og ingen ladekø. Om sjefen ringer deg på vei opp på torsdag og lurer på hvor du er, så kan du slippe å lyge når du sier at du sitter foran pcen og trykker. 

Når festivalen er over, bringer toget deg tilbake til Oslo eller Bergen uten at du må forbrenne mange kalorier eller mange kilo Co2. Det er bare å synke ned i godstolen og restituere etter flere tusen høydemeter og en fet toppturhelg, så er du uthvilt og klar for jobb eller skole på mandag. 

Pssst: Du får for øvrig 50% rabatt på full-flex billetter med VY som festivaldeltager på High Camp Vatnahalsen. 

Du kan bruke toget som skishuttle! Her fra Myrdal. Foto: Brynjar Tvedt
Du kan bruke toget som skishuttle! Her fra Myrdal. Foto: Brynjar Tvedt

I 2023 arrangerer vi High Camp på Vatnahalsen for andre gang og det har nok aldri blitt jobbet hardere for å spikre et bedre program og opplegg enn i år. 

Her er noe av det du har å glede deg til: 

Underholdningsprogram:  

  • Vegard Aasen og Calum Macintyre har et prosjekt gående der de skal kombinere ekstreme skilinjer med vern av natur og miljøpolitikk. Første del av prosjektet deres fant veien til coveret av Fri Flyt sin januarutgave med et av de mest spektakulære bildene Fri Flyt har trykket noen gang. Bildet og projektet fikk etter dette nasjonal oppmerksomhet. De brenner spesielt for å få skimiljøet til å involvere seg i miljøkampen. Om du er interessert enten miljøpolitikk, vern av natur, eller ekstreme skilinjer, eller begge deler, er det bare å legge turen til peisestua klokken 18.30 på lørdag. 

BAKMENN: Calum Macintyre og Vegard Aasen.
BAKMENN: Calum Macintyre og Vegard Aasen.
  • Kjartan Bergsvåg er en eventyrer som har gjort flere spennende ekspedisjoner. I dette foredraget tar han oss med på hvordan han gjør sine forberedelser til de lengre turene. Her er det noe å lære, unasett om du vil inspireres til hverdagseventyr eller lengre ekspedisjoner. Kjartan kom også akkurat tilbake fra Sydpolen!

  • Christer Lundberg Nes er forfatter av boka Skikompis, tindevegleder og ekspert på skred og sikker ferdsel skiterreng. Foredraget til Christer vil handle om veivalg og gode rutiner før og under tur for å unngå skredhendelser eller skredulykker. Boka Skikompis kommer for øvrig i ny utgave denne sesongen og det blir mulighet for å kjøpe en signert utgave etter foredraget.

  • Minna Riihimaki er en finsk skikjører, syklist og tannkirurg som har vært bosatt i Chamonix siden slutten av 90-tallet. I 2016 opplevde hun en livstruende ulykke som krevde tretten operasjoner og fire år med intens rehabilitering for å komme seg tilbake til sin aktive livsstil. 

Minna Riihimaki i Chamonix. Foto: Norrøna
Minna Riihimaki i Chamonix. Foto: Norrøna
  • Romsdalen og Tomrefjord sin favorittsønn, Bjørn Tomren, spiller opp til en intim minikonsert i peisstua på lørdags kveld. Synk ned i godstolen med et glass rødvin og nyt toenene fra den folkekjære trubaduren. Funfact: Bjørn Tomren er god på flere ting enn strupesang. Han har gjennomført flere ekspedisjoner og innehar verdensrekorden i flest forseringer av Norge på langs; i kajakk, til fots, på ski og i robåt. 

  • Hva blir egentlig en High Camp uten quiz fra Jon Håvard Strømsnes? Det er det ingen i festivalledelsen som vet, for det er ingen av oss som noen gang har opplevd en High Camp uten han. Godgutten og stemningsbyggeren fra Florø feirer 10 år på High Camp i 2023, og vi håper han fortsetter i minst 10 år til. Gled deg til elektrisk stemning, shoutouts of fete premier fra Norrøna når Jon Håvard sparker i gang i showet klokken 22 på lørdag. Det blir også basar fra Jon Håvard på fredag klokken 22.

Jon Håvard Strømsnes under High Camp Turtagrø i 2022. Foto: Brynjar Tvedt
Jon Håvard Strømsnes under High Camp Turtagrø i 2022. Foto: Brynjar Tvedt

Festivalpasset på High Camp Vatnahalsen inkluderer:

  • Gratis teltplass på Vatnahalsen og tilgang på sanitæranlegg

  • Rabatterte priser på mat og drikke på Vatnahalsen.

  • Konsert med Bjørn Tomren på lørdag kveld.

  • DJ og disco i peisestua lørdag kveld

  • 50 % rabatt å togbilletter med VY og gratis transport med Flåmsbana.

  • Låne demoutstyr fra våre sponsorer

  • Melde deg på rabatterte guidede turer og kurs med Bre og Fjell

  • Høre på inspirerende og lærerike foredrag

  • Delta på quiz og basar med Jon Håvard Strømsnes

  • Møte masse likesinnede mennesker

Gira på å teste nytt utstyr?

På High Camp har vi et rikholdig utvalg av det beste nye toppturutstyret fra norsk sportsbransje.

Hovedsponsor Norrøna låner ut det meste av sitt sortiment. I tillegg stiller Norrøna med en reparasjonsstand hvor du kan få fiksa slitte klær helt gratis. Uansett om det er Norrøna eller et annet merke. Du kan teste ski, støvler og bindinger fra Völkl, K2, Dynafit, G3 og Fischer og Mammut låner ut det du trenger av sikkerhetssutstyr.

Les mer her

På High Camp Vatnahalsen kan du låne årets kolleksjoner fra Norrøna helt gratis! Foto: Brynjar Tvedt
På High Camp Vatnahalsen kan du låne årets kolleksjoner fra Norrøna helt gratis! Foto: Brynjar Tvedt
Publisert 15. februar 2023 kl 15.53
Sist oppdatert 15. februar 2023 kl 15.53

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen