I år 2100 kan vintrene i Norge være opptil tre (!) måneder kortere enn i dag –og i flere kystnære strøk kan helt snøfrie vintre bli normalen.
Snøen forsvinner
– På kortere sikt, altså 10 til 30 år fram i tid, vil nok snømengdene øke i indre og høyereliggende strøk. I kystnære områder er snømengden allerede i ferd med å avta, og det vil fortsette. Men temperaturen stiger, og på lengre sikt vil snømengdene avta over hele landet, sier Reidun Gangstø, som er forsker ved klimatjenestene til Norges Meteorologiske Institutt (MET) til Fri Flyt.
MET har nylig laget et rapport til Røde Kors, som viser hvordan klimaet i Norge vil endres fram mot 2100. Rapporten inneholder ikke særlig hyggelig lesning for oss som liker dyp snø og vinterlige forhold:
«Snøsesongen blir kortere i hele Norge fram mot år 2100. De største endringene ventes i lavlandet, - med 2-3 måneder kortere periode med snødekket bakke. I lavtliggende områder vil snøen bli nesten borte i mange år, men det vil fortsatt være enkelte år med betydelig snøfall.»
Les rapporten i sin helhet her!
SJELDEN-SJELDNERE-ALDRI? Slike forhold er ikke dagligdags i Norge, og alt tyder på at de blir enda lenger mellom de gode pudderdagene i norske fjell. Foto: Tore Meirik
Menneskeskapt
Nedbøren skal altså øke, men på grunn av stigende temperatur blir det i form av regn, og ikke snø. Antallet korte og voldsomme regnskyll vil øke.
– Når temperaturen stiger øker fordampningen fra havene, og dermed også nedbøren. Men med stigende temperatur blir det naturlig nok færre snøfall, sier Gangstø.
– Hva er årsaken til dette?
– Det er bred enighet blant klimaforskere at den globale oppvarmingen er menneskeskapt, og at utslipp av co2 er den viktigste årsaken.
Et eksempel fra rapporten antyder at det i Møre og Romsdal og Trøndelag kan gå fra 150 dager med snø til mellom 70 og 80 dager. Det samme gjelder heiområdene i Agder og høyereliggende strøk i Østlandet.
– Det er en betydelig reduksjon av snøsesongen enkelte steder. I fjellområder vil reduksjonen være mindre men de har også mer og ta av. I ytre kyststrøk vil det ikke være mye igjen av snøsesongen, sier leder for Norsk Klimaservicesenter, Inger Hanssen-Bauer, til NRK.
Hva med vann- og vindsport?
Selv om klimaendringene fører til kortere vintre er det ingen garanti for bedre forhold for sommeraktiviteter. Ifølge Gangstø vil elvepadlesesongen bli lenger, men uten nødvendigvis økte vannmengder.
– Korte og voldsomme regnskyll vil øke vannstanden kortvarig, men mindre snø i fjellene vil føre til mindre smeltevann, sier hun.
– Hva med vind og bølger på havet?
– Det er nedbør vi har forsket mest på, så det er vanskelig å si så mye om, annet enn at en økning i vind, og dermed bølger, er antydet i statistikken, men ikke nok til at vi kan si noe sikkert. Det som derimot er 100% sikkert er at temperaturen og nedbøren øker og vil forsette å øke mye fram til 2100.
LES OGSÅ: Klima- eller værkrise?