Sola like utenfor Stavanger er kanskje ikke stedet folk flest forbinder med snøfylte bratte klipper som gir deg muligheten til å bli blant de beste på ski.
Og det stemmer ganske godt, men Vilde Fimreite (25) har bevist at man kan bli det uansett.
Fimreite er blant Norges aller beste frikjørere og kan vise til flere pallplasser i både norske og utenlandske konkurranser.
Fri Flyt møter den skiglade jenta på Røldal Freeride Challenge.
Her samles hele frikjøringsmiljøet i Norge i slutten av april hvert eneste år til det de aller fleste av deltakerne beskriver som en perfekt avslutning på sesongen.
– For min del skiller denne konkurransen seg fra alt siden det er dette som fikk meg til å starte med frikjøring. Stemningen her er noe helt for seg selv når alle fra miljøet samles, sier Fimreite.
Kjærligheten for Røldal og skikjøring, begynte allerede da hun var liten jente.
Vilde Solbakken Fimreite
Alder: 25
Jobb: Tømrerlærling, etter planen faglært i løpet av 2024.
Bosted: Stavanger/Sola, men har hytte og familie i Røldal.
Sponsorer: Kari Traa, Tendenzer og Elevanate
– Da jeg var tolv år kjørte jeg min første frikjøringskonkurranse i Røldal. Da fikk jeg lurt mamma til å signere på noen papirer, hun visste nok ikke helt hva hun signerte under på.
Med familiehytte i Røldal hadde hun allerede kjørt ski ned mange av anleggets kjente fjellsider, men det var den første frikjøringskonkurransen som virkelig fikk fart på sakene.
– Hva var det som inspirerte deg til å melde deg på konkurransen?
– Jeg visste jo veldig lite hva det var egentlig. Man fikk beskjeden «Her er det bare å finne en linje og kjøre ned.» At det ikke var flere regler enn det synes jeg var kjempetopp.
For Fimreite sin del gikk den første konkurransen over all forventning.
Som vi alle nok har fått høre gjennom oppveksten må man starte på bunnen og jobbe seg oppover for å bli god i noe. Slik var det ikke nødvendigvis for Fimreite.
Etter å ha levert et solid run, vant hun juniorklassen. Den gang ikke bare mot jentene, men mot alle gutta som deltok også.
Seieren ga mersmak.
Så mye mersmak at hun fortsatt holder på 13 år senere, men nå med en god del flere jenter på startstreken.
Til sammen deltok 13 jenter på ski under årets Røldal Freeride Challenge. Helgen før kjørte 54 jenter juniorutgaven av konkurransen i Røldal.
Med andre ord er jentemiljøet i vekst, særlig hos de yngste.
– At jentemiljøet i idretten vokser synes jeg er helt konge. Jeg bruker jo mye tid ved siden av skikjøringen på å være med å få fram jentene i miljøet. Derfor har jeg blant annet hatt en jentecamp i Røldal med 30 jentekids som står på ski.
– Da jeg var liten var det ikke så mange jenter, så det ble til at man sto med gutta. Det er kjekt det og, men det er jo det der med jenter som pusher hverandre som jeg synes er ganske fett. Og det har jo skjedd mye med nivået de siste årene, jentene er jo sykt gode på ski!
En landeveissykkel, eller racersykkel, er sykkelen for deg som i hovedsak som skal trene, sykle flotte turer på asfalt eller vil konkurrere i landeveisritt.
Kombinerer ski og tømrerjobb
Når snøen er utilgjengelig, må man som alltid finne alternative aktiviter for å holde seg i form, for Fimreites del kan dette være mye forskjellig.
– Det går i mye trening. Når jeg er hjemme i Sola sykler jeg en del landevei, surfer, klatrer og hopper på trampoline.
Men dersom man skal ha råd til å reise og konkurrere hele vinteren bør man jobbe mye når man som skikjører går inn i sommerdvale. Ifølge hun selv, skal det ganske mye til for å leve av inntektene fra sponsorer og premiepenger alene.
– Det hjelper å være et arbeidsjern og gidde å jobbe hele sommeren og høsten, det lønner seg. Jeg kan i hvert fall jobbe mye for å få fire måneder på ski om vinteren. Selv om jeg akkurat nå ikke kan ta fri hele vinteren når jeg kombinerer det med tømrerutdannelse.
– Jeg tror du må være smart når du reiser rundt og bo hos folk du kjenner, bli kjent med nye folk og ikke være redd for å sende en melding til folk om du kan bo hos dem.
Når hun ikke er på fjellet for å hoppe ut bratte klipper, jobber Vilde Fimreite som tømrerlærling i Stavanger.
Det var flere årsaker som fikk hun til å velge tømreryrket.
– Jeg har alltid likt å bygge og produsere kule ting. Samtidig liker jeg det å fullføre og få til gode resultater i det jeg produserer. For noen år siden bygget og innredet jeg en campervan, og etter det startet jeg å utdanne meg som tømrer. Jeg liker også veldig godt at det er et fysisk tungt yrke hvor jeg får brukt kroppen masse.
I likhet med frikjøring, er det betydelig flere menn innenfor denne bransjen. Tall fra Utdanning.no viser at kun 1,1 prosent av norske tømrere er kvinner.
– I de tre årene jeg har vært lærling har jeg bare møtt en eller to andre jenter. Der jeg jobber er det bare meg og 30 menn. Så der er det jo også veldig mannsdominert. Jeg er vant til det og har ikke noe imot det, men det hadde vært stas med en jente eller to til.
Går alt etter planen får hun fagbrevet før året er omme.
– Så jeg krysser fingrene for at alt går i boks der og at jeg får utdannelsen ferdig, så blir det forhåpentligvis enda en vinter med skikjøring og reising.
Forrige vinter ble noe kortere enn planlagt for Fimreite som like før sesongen opererte begge meniskene i ett kne som ikke fungerte som det skulle.
Til tross for dette forteller hun om en bra sesong.
Til tross for dette forteller hun om en bra sesong.
– Men sesongen gikk veldig bra egentlig, selv om jeg i utgangspunktet ikke hadde lagt så store planer. Jeg opererte i september, og da jeg i november-desember begynte i ny jobb fikk jeg en skade i ryggen. Så både psyken og kroppen var rimelig kjørt da sesongen begynte.
Dermed droppet hun konkurransen i Sveits og resten av den planlagte skikjøringen i januar - noe hun ikke angrer på.
– Jeg valgte å bare trene egentlig, og det er jeg ganske glad for. For når jeg da begynte igjen fikk jeg tre sykt gode måneder på ski med pallplass i alle konkurransene jeg kjørte.
Essensen i wingfoiling er å kunne fly på foilen. Men det krever en viss teknikk å få det til. Lær deg trinnene, og ikke minst trikset på hvordan du pumper deg opp når det blåser litt mindre.
Drømmer om å lage skifilm
– Det største målet med karrieren videre er egentlig bare å fortsette sånn som nå og gjøre det fordi jeg synes det er gøy. Samtidig som jeg får reise rundt og oppleve masse.
– Så fortsette med det du gjør nå egentlig?
– Ja, egentlig enda mer enn det også. Nå som jeg har tatt utdannelse har det vært litt travelt og jeg har måttet dra til jobb om vinteren, men drømmen er å tenke at jeg de fire månedene på vinteren bare kan kjøre ski og gjøre hva jeg vil mens jeg reiser rundt med sponsorer, filmer og kjører konkurranser.
Hun avslører at en av de største drømmene er å lage en skifilm hun kan vise rundt på festivaler eller lignende arrangementer.
– En selvbiografi-film da eller?
– Ja. Noen ganger så tenker jeg: «Herregud, jeg er jo egentlig så kul og kunne sikkert vært kul i en sånn type film». Også tror jeg selv at det hadde blitt dritbra! Det skal ikke stå på selvtilliten der, sier Fimreite og ler.
– Jeg kommer til alltid til å kjøre konkurranser, fordi det synes jeg er sjukt fett, men å lage en film jeg kunne vært stolt over og vist fram til til mange - det hadde vært fett.
Jaktradio lar deg kommunisere effektivt med resten av jaktlaget. Vi tester digitale jaktradioer, slik at du finner beste radio til din jakt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.