Vil vise flotte skiopplevelser på skredsikre topper

Erlend Sande og Espen Nordahl ønsker å vise fram fantastiske skiopplevelser i skredsikre omgivelser med boka Trygge Toppturer.

Sist oppdatert: 28. november 2016 kl 10.17
SIKRE TURER: Høgenibba på Sunnmøre er en av turene hvor du kan unngå skredterreng. Foto: Håvard Myklebust
SIKRE TURER: Høgenibba på Sunnmøre er en av turene hvor du kan unngå skredterreng. Foto: Håvard Myklebust
Lesetid: 4 minutter

Trygge Toppturer

  • Gir turbeskrivelser til 111 norske fjell hvor du kan unngå skredterreng.

  • Skrevet av Espen Nordahl og Erlend Sande.

  • Utgitt av Fri Flyt AS i 2016.

  • Tilgjengelig for salg på friflytbestill.no

tt COVER

– Vi har fjell med havutsikt, vi har noen av de høyeste fjellene i landet, vi har store flanker, skogskjøring og lekent terreng. Alt en skikjører kan ønske seg, egentlig, sier ansvarlig redaktør i Fri Flyt, Erlend Sande.

I forrige uke ble boka Trygge Toppturer utgitt. Boka, som beskriver 111 trygge toppturer. Ideen til boka oppstod for en del år siden for begge, men ble et konkret forslag på Skredkonferansen i Sogndal for tre år siden. Boka er skrevet av Espen Nordahl, i tillegg til en rekke bidragsytere, med Erlend Sande som redaktør.

– Utgangspunktet er at terrenget er er den viktigste faktoren bak snøskred og den enkleste å vurdere. Er det ikke bratt nok, går det ikke skred. I boka vil vi vise hvilke fine skiopplevelser du kan få ved å holde deg til terreng hvor det ikke går skred. Vi tror en del havner i bratt og tidvis farlig terreng uten egentlig å ønske det. For dem vil boka være bevisstgjørende, sier Sande.

Nordahl arbeider til daglig tett med skred både som fjellguide og som sjef ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred i Tromsø. Han mener boka bør favne bredt.

– Jeg vil påstå at den passer for mange, både for nybegynnere og erfarne. Det er mye fokus på terreng og planlegging, og det tror jeg har mange ikke har et nært forhold. De som går en del turer kan få en del innspill.

Se også: Snø? Sjekk Fri Flyt sin snøvarsel

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her-kommer-vinteren_ordinary_1200
Her-kommer-vinteren_ordinary_1200

TIL TOPPS: Forfatter Erlend Sande på toppen av Galdhøpiggen ved en tidligere anledning. Foto: Tore Meirik

– Hvilke kriterier er det som ligger til grunn for at en tur skal kunne klassifiseres som trygg?

 

– Dersom hele ruta går i terreng under 30 grader og utenom mulige utløpssoner for skred, er den trygg med hensyn til skredfare. Det betyr selvsagt ikke at den er hundre prosent trygg på alle måter. Du kan fortsatt ramle og slå hodet, og du er avhengig av sikt og orienteringsferdigheter, slik at du kan følge den planlagte ruta. Vi er opptatt av at Trygge Toppturer ikke skal være et stempel vi kan sette på hver enkelt tur, men et motto på hvordan vi har jobbet for å plukke ut turer. De skal være de tryggeste og mest oversiktige i sine områder. En del steder i landet er det ikke lett å finne turer som er hundre prosent utenom skredterreng, og da har vi inkludert det vi mener er det tryggeste alternativene, sier Sande.

LES OGSÅ:  Alt om skredvarsling og snøskred

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen-skal-omkomme-i-snoeskred_ordinary_1200
Ingen-skal-omkomme-i-snoeskred_ordinary_1200

SKREDKYNDIG: Forfatter Espen Nordahl. Foto: Roy Millar

Les også: Alt om Vikafjellet

Begge forfatterne har en rekke favoritter blant de 111 fjelltoppene.

– Fine turer jeg har vært mange ganger er Lauvnostinden i Hurrungane og Fløtatinden i Sunndalsfjella. Disse er klassikere og blant de mer krevende turene i boka. Nonsnipa i Jølster og Tyldringen i Sogndal er kortere og enklere topper der jeg har hatt fine turer. De fleste toppene i boka har jeg ikke vært på selv, så jeg gleder meg til å utforske flere. Sist vinter besøkte jeg medredaktør Espen Nordahl i Tromsø under ganske krevende forhold, og da gikk vi en fin og skredsikker rute til Tromsdalstinden, sier Sande.

Nordahl lengter på sin side etter kystnære opplevelser.

– Egentlig er det et vanskelig spørsmål. Jeg er veldig glad i Lofoten. Der er det mange fine turer. Jeg synes kombinasjonen av fjell og havn er fin. Det er litt det samme i Vest-Finnmark. Ellers liker jeg jo også en del av de fine, klassiske turene i Jotunheimen.

Boka er tilgjengelig for salg i ffshop.no.

LES OGSÅ: Her kjører du offpiste i Oppdal

LES OGSÅ: Først på ski over Mørkgonga

SE OGSÅ: Alt av den perfekte svingen

Publisert 28. november 2016 kl 13.00
Sist oppdatert 28. november 2016 kl 10.17
 

Relaterte artikler

 
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen