Skredvarslingen på Varsom.no starter første desember, og da er også planen at menigmanns rapportskjema også skal være klart på samme nettsted.
LES OGSÅ: Begravd i snøskred
Inspirert av Klatreforbundets ulykkesrapporter
– Ved å samle info kan vi også få svar på hva som gikk galt, og dermed hvordan vi kan bedre opplæringsmateriale om å ferdes i skredterreng, slik klatreforbundet gjør- som fører til bedre opplæringsmateriale for klatrerne, sier Birgit Rustad i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), som står bak skredvarslingen på Varsom.no.
De ønsker seg all mulig informasjon fra nestenulykker –særlig det som handler om den menneskelige faktor og avgjørelsene som førte til at skredet gikk. Målet er ikke å fordele skyld, men å lære av hendelsene.
– Ved å bidra kan du bidra til at folk kan unngå å gjøre feil selv. Vi skal ikke komme med subjektive meninger, ikke slå fast hva som gikk galt eller ikke, sier Rustad, som understreker at det hele er anonymt.
Fanger opp den menneskelige faktor
– For oss kan det være greit å kunne ta kontakt for eventuell ytterligere informasjon, og derfor vil vi nok be om kontaktinfo. Men denne vil ikke deles, understreker hun.
I forhold til den eksisterende tjenesten regobs –som handler mer om tekniske observasjoner av skred- så skal den nye tjenesten også fange opp den menneskelige faktoren.
– Målet er å registrere hva du som menneske gjorde riktig og galt, hva som lå til grunn for avgjørelsene som førte til skredet, sier Rustad.
Anonymt
– Hvordan defineres nestenulykke i dette tilfellet?
– Å være innblandet i et skred, men komme fra det uten skade. Størrelse, omfang, sted, skredtype og den slags spiller ingen rolle. Vi ønsker oss informasjon fra alle tilfeller hvor det har gått skred og dermed skjedd en feil.
– Tror du folk klarer å være ærlige med seg selv når de skal fortelle om egne feilvurderinger?
– Jeg håper jo det. Når det er anonymt syns forhåpentligvis folk det er greit å blottlegge seg for oss, men ikke noen andre. Det er kanskje en motivasjon for folk at andre kan lære av ens egne feil, og dermed unngå ulykker i framtiden.
Tjuvstart på Skredkonferansen
NVE fikk masse innspill til rapportskjemaet da årets Skredkonferanse i Trondheim tjuvstartet med workshop i dag, og Rustad håper de kommer i mål med den tekniske løsningen innen første dag i desember.
– Vi skal gjøre dette så folkelig som mulig, slik at man ikke skal behøve forkunnskaper for å dele sine erfaringer, sier hun.