Fri Flyt er en del av Schibsted Media. Schibsted Media AS og Schibsted ASA er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her

VALG 2017: Skal Staten støtte park-moroa?

STORTINGSVALGET 2017: Her er temaet hvor Fremskrittspartiet, Miljøpartiet de Grønne og Venstre er nesten helt enige (!).

Sist oppdatert: 7. september 2017 kl 10.06
MED HJELP FRA STATEN? Vi har spurt de politiske partiene om statlige penger bør brukes til å finansiere norske idrettsanleggene i terrengparker – og engasjementet varierer. Foto: Tore Meirik
MED HJELP FRA STATEN? Vi har spurt de politiske partiene om statlige penger bør brukes til å finansiere norske idrettsanleggene i terrengparker – og engasjementet varierer. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter

Stortingsvalget 2017 på friflyt.no

Fri Flyt følger Stortingsvalget 2017, og vil de neste ukene presentere partienes syn på noen av de viktigste spørsmålene for oss som liker oss i bratt, norsk natur sommer og vinter:

Norges nye idrettsstjerner skapes i norske terrengparker, hvor grunnlag for sterke prestasjoner i OL og verdenscup legges. Men i motsetning til utøvere av nesten alle andre idretter, må jibberne bruke et kommersielt drevet anlegg – anlegg som strever med å lage et akseptabelt tilbud til utøvere fordi det er svært kostbart og lite inntekt å hente. Hva skal til for at utøverne i norske terrengparker skal få treningsarenaer som er likestilt med de aller fleste andre idrettsutøvere?

Spørsmål: – Terrengparker i norske alpinanlegg er finansiert av de kommersielle alpinanleggene selv, uten støtte fra Staten i form av for eksempel tippemidler. Dette til tross for at kjøring i slike parker er både OL-gren og et av satsingsområdene til FIS. Hvordan kan tippemidler og andre offentlige penger komme også disse utøverne til gode? 

Arbeiderpartiet (Ap), v. rådgiver Tone Merete Hauk Hansen:

– Arbeiderpartiet vil bevare og beskytte Norsk Tipping for å sikre en ansvarlig spillepolitikk, og at spilleoverskuddet går til idrettsanlegg over hele landet. Arbeiderpartiet vi videreføre ordningen med at fordeling av spilleoverskuddet til idrettsformål i hovedsak går til ulike anlegg i landets kommuner. Anleggene inngår gjerne i den enkelte kommunes utviklingsplaner, som lages i samråd med idretten. Om og hvordan terrengparker eventuelt kan medfinansieres av offentlige midler, vil best kunne avklares i samråd med den aktuelle kommune. Kulturdepartementet kan gi støtte til anlegg som kan få status som nasjonalanlegg. Samlet statlig tilskudd kan ikke overstige 50 % av godkjent kostnad i søknaden. Ordningen med tilskudd til nasjonalanlegg innebærer ikke at staten påtar seg å bygge, eie eller drifte disse anleggene.

Fremskrittspartiet (Frp), v. informasjonsleder Kristian P. Larsson:

– Fremskrittspartiet ønsker å se på mulighetene for å innlemme flere idretter i tippemiddelordningen. Det er viktig at disse pengene ikke bare går til de tradisjonelt store idrettene, men også treffer et bredere lag av idretts-Norge. Fremskrittspartiet stiller seg positive til å vurdere å innlemme finansiering av terrengparker i alpinanlegg i tippemiddelordningen.

Venstre (V), v. frivillig Johannes Bangum:

– Som et liberalt parti støtter Venstre den egenorganiserte idretten. I dag har staten gjort noen typer frivillige lag og foreninger avhengige av tilskudd fra Norsk Tippings spill, mens andre faller utenfor. Venstre mener overskuddet fra Norsk Tipping bør gå inn i statsbudsjettet, og tilskudd til frivillighet og idrett bør fordeles innenfor ordinære budsjettrammer. Samtidig må reglene bli mye mindre rigide slik at egenorganiserte idretter og anlegg ikke diskrimineres fra offentlig støtte slik som i dag.  Venstre vil gjøre alle vesentlige anleggstyper berettiget til statlig tilskudd, uavhengig av idrett. 

Høyre (H), v. programsekretær Geir Staib:

– Idrettens organisasjoner og Kulturdepartementet må i samarbeid definere hvilke grener som skal omfattes av tippemidlene. Det er positivt at alpinanlegg klarer å drive kommersielt og dermed bidra til finansiering av terrengparker.

 

Kristelig Folkeparti (Krf), v. politisk rådgiver Erlend Kjernsrød:

– Dette har vi ikke drøftet i partiet.

Miljøpartiet de grønne (MDG), v. nasjonal talsperson Rasmus Hansson:

– Friluftsliv og idrett styrker helse og livskvalitet for den enkelte og øker forståelsen for menneskets avhengighet av naturen. I Norge har vi mange idrettsutøvere, ski- og sykkelentusiaster og andre som liker fart i naturen – da trenger vi alpinanlegg og terrengparker. Vi vil gi kultur- og friluftstiltak en større andel av spillemidlene fra Norsk Tipping og vi er åpne for at slike midler også kan gis til utendørs idrettsparker. Vi ønsker derimot å øke styrke kunnskap om natur og friluftsliv og mener det kan hindre fremtidige ulykker. Blant annet vil vi styrke barn og unges kunnskap ved å øke bevilgningen til Den naturlige skolesekken og forsterke ute- og friluftslivsundervisningen i skolen.

Partiet Rødt, v. kontorleder Ove Mjelstad:

– Det har vi ikke tatt stilling til. 

Senterpartiet (Sp), v. stortingsrepresentant Marit Arnstad:

– Senterpartiet har ikke tatt stilling til en slik utvidelse knyttet til spillemidlene. 

Sosialistisk venstreparti (Sv), v. Lars Haltbrekken, førstekandidat i Sør-Trøndelag:

– Vi har ikke konkret politikk vedtatt i arbeidsprogrammet på dette spørsmålet, men er villige til å se på forslag for hvordan tippemidler eller offentlig finansiering kan bidra til slike anlegg.

Publisert 7. september 2017 kl 10.06
Sist oppdatert 7. september 2017 kl 10.06
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen

VALG 2017: Skal Staten støtte park-moroa? | FRIFLYT.NO