Espen Nordahl er en kjent skikkelse i skimiljøet i Tromsø. Han har jobbet som fjellguide i en årrekke, og er forfatter bak en av Fri Flyt-forlagets største boksuksesser: Guideboka Toppturer i Troms. Nå har han fått ny jobb og skal lede utviklingen av et nytt kompetansesenter for snøskred i Tromsø.
– Først vil jeg si at jeg er veldig ydmyk og utrolig glad for at jeg ble tilsatt i stillingen. Temaet skred med størst fokus på forebyggende arbeid har vært mitt hjertebarn i mange år. Så dette er en unik mulighet å kunne få bidra enda mer. Jeg gleder meg, sier Nordahl.
Kartlegging
Hovedfokuset skal være på forebyggende arbeid gjennom forskning, utdanning og formidling med spesiell vekt på den menneskelige faktor.
For som han sier:
– Vi er jo selv skyld i 90 prosent av de ulykker vi er involverte i.
Det drives en god del forskning innen emnet allerede i dag, og en viktig oppgave for kompetansesenteret vil være å få kartlagt og samlet informasjonen. Deretter håper de å skaffe midler til å få inn vitenskapelig ansatte som kan drifte forskningen.
Stillingen er et samarbeid mellom Idrettshøgskolen ved Universitetet i Tromsø (UiT) og seksjon for bre, is og snø ved hydrologisk avdeling ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Stillingen er todelt, hvor en av oppgavene vil være som prosjektleder for kompetansesenteret for snøskred, og en del tillagt NVEs snøskredvarsling.
– De siste års tragiske skredhendelser i nord aktualiserer behovet for oppbygging og samordning av et kompetansemiljø innen snø, snøskred og fjellferdsel i Tromsø, sier Nordahl.
– Klart samfunnsansvar
Gjennom et kompetansesenter vil UiT og NVE kunne påta seg et viktig ansvar for forskning og kunnskapsformidling innen temaet. NVEs snøskredvarsling er under utbygging, og stillingen opprettes for å gi varslingen tilstrekkelig kapasitet. Det er for å gjennomføre varslingsvaktene og ivareta behovet for tilstedeværelse og formidling i fylkene Troms og Finnmark.
– Det er et klart samfunnsansvar for en utdanningsinstitusjon i friluftsliv å bidra til å redusere den grusomme statistikken over skadde og omkomne i snøskred. Så håpet er at et slikt kompetansesenter sammen med en fortsatt utvikling av snøskredvarslinga skal kunne bidra til det, sier han.
– Hva vil dette kompetansesenteret ha å si for folk som ferdes i fjellet?
– Det er veldig viktig å få formidlet til de aktive brukerne av fjellet all den kunnskap som senteret og NVEs skredvarslingstjeneste genererer. Vi ønsker å gi folk tilgang på aktuell og forståelig informasjon som kan bidra til at folk ikke løser ut og blir tatt av skred. Kort og greit, vi ønsker en vinter uten omkomne i skred i Norge!