Juniornorgescupen i frikjøring 2017
4. februar: Ål Junior Freeride
11.–12. mars: Hemsedal Junior Freeride 1. april: Sauda BCC Junior
8. april: Oppdal Junior Freeride
20. – 23. april: Røldal Junior Freeride
Synnøve Medhus ble juniorverdensmester i frikjøring i Andorra i fjor, etter at hun imponerte stort i både norske og internasjonale konkurranser. I år blir det langt vanskeligere for de norske kjørerne å komme seg til VM.
– Juniorene fra 15 til 18 år risikerer å måtte reise til utlandet for å sanke poeng til kvalifisering. Junior-freeridemiljøet i Norge har hatt voldsom fremgang i både deltagere, antall renn og ikke minst prestasjoner hos de eldste. Det vil være veldig synd hvis norske juniorer med ambisjoner må reise utenlands for å kvalifisere til VM. Det kan bli en barriere som reduserer rekrutteringen blant de som ønsker å satse. Det er synd om vi «isolerer» oss fra resten av freerideverdenen, sier Finn Morten Andresen, far til to av Norges største frikjøringstalenter; Hans Gabel og Sole August Andresen.
Det er foreløpig uklart hvem som skal spikre et samarbeid med Freeride Junior Tour (FJT). Ifølge primus motor Pelle Gangeskar er det flere fordeler med å være på lag med den internasjonale organisasjonen.
– Konsekvensene av å gå ut er blant annet at norske juniorer som vil satse må reise til Alpene eller enda lenger tre ganger per sesong. Kostnaden ved å være FJT er vesentlig lavere enn på seniornivå, sier Gangeskar, som har arrangert både FJT og Freeride World Tour (FWT) i Røldal.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
HISTORISK: Forrige vinter ble Synnøve Medhus tidenes første, norske juniorverdensmester i frikjøring. Her troner hun øverst på pallen, ankert av konkurrentene Olivia Askew (USA) og Illona Carlod (FRA). Foto: Tore Meirik
En av de andre store juniorkonkurransene i Norge er Hemsedal Junior Freeride. Årets versjon går uten samarbeid med FJT – men slik har det vært også tidligere.
– Vårt mål er å rekruttere og fremme frikjøring til bredden, med lav inngangsterskel. Ved å gjøre det for seriøst vil en del i de eldste klassene velge å ikke delta, for det virker for seriøst. Vi har hatt flere deltagere som har kjørt sine første konkurranser nettopp fordi de føler det er litt mindre farlig å stille til start uten FWQ-junior status, sier arrangør Ole-Kristian Strøm.
– Hvilke andre konsekvenser ser du?
– Vi får flere deltagere, mindre økonomiske utgifter, og en tryggere ramme slik vi kan fortsette å levere kvalitetskonkurranser for alle deltagere uansett alder og uten innblanding utenfra. Samtidig er dessverre konsekvensen at vi kan risikere VM i 2018 uten norsk deltagelse. Men her bør kanskje noen inn i dialog med FWQ-gjengen. Hvordan kan dette løses? Skulle man integrert FWQ i norske junior- og seniorkonkurranser burde det vært et styre i Norge som administrerte det hele. Jeg har vært veldig kritisk til hele systemet fra dag en, hvor vi så norgescupen sakte men sikkert forfalle.
Landets kanskje mest erfarne arrangør av frikjøringskonkurranser for både liten og stor, Pelle Gangeskar, mener FJT-systemet er klare for samarbeid for å finne en løsning hvor norske utøvere kan kvalle til VM.
– Paraplyorganisasjonen Freeride World Tour har etter det jeg har forstått en inkluderende holdning til dette, og ser på forskjellige løsninger, sier Gangeskar.