Tråkkemaskinsjåfør raser mot randofolk

Driftssjef i Tusten skisenter er livredd toppturgjengere som besøker anlegget utenfor åpningstid skal bli kappet i to av tråkkemaskinwiren.

Sist oppdatert: 6. januar 2015 kl 12.29
FARLIG WIRE: Her er Pål Nakken på jobb i Tusten skisenter utenfor Molde. Wiren til tråkkemaskina kan være svært farlig for folk som oppholder seg i skianlegget utenfor åpningstiden. Wiren er en kilometer lang. Foto: Privat
FARLIG WIRE: Her er Pål Nakken på jobb i Tusten skisenter utenfor Molde. Wiren til tråkkemaskina kan være svært farlig for folk som oppholder seg i skianlegget utenfor åpningstiden. Wiren er en kilometer lang. Foto: Privat
Lesetid: 2 minutter

Pål Nakken kjører tråkkemaskin nesten hver dag i skisenteret utenfor Molde, og hver kveld møter han folk som ferdes på toppturski i anlegget utenfor åpningstiden. I jula var en skiløper få sekunder fra å kjøre rett på wiren i stor fart –noe som kunne vært livsfarlig.

Nære på

– Han kom over en kul på vei ned, og kjørte rett over wiren, som da lå på bakken. Hadde han kommet få sekunder før eller etter ville han fått wiren i ansiktshøyde, forteller Nakken til Fri Flyt.

Det er veitrafikkloven som gjelder for tråkkemaskinkjøring, som betyr at Nakken ville stått ansvarlig hvis skikjøreren hadde blitt skadet. Etter episoden la han ut følgende melding på Facebook:

«Helvetes randoneera finn dåkker et anna fjell å gå på før i bli drapsmann!!!!!»

Livsfarlig

– Jeg ble skremt av den episoden, og følte jeg bare måtte si fra, utdyper han.

Nakken forteller at folk går topptur i skisenteret hver eneste kveld, uansett vær. Wiren er så å si umulig å se i mørket, og selve tråkkemaskina kan være opptil 800 meter unna wiren. 

– Risikoen er at de kjører på wiren på vei ned, eller at den pendler og treffer folk, selv om de er et stykke unna. Det sier seg selv at det er livsfarlig, sier han.

Daglig problem 

Med varierende snø- og værforhold og nokså bratt terreng bruker han wiren nesten hver gang han preparerer løypene. Fordi de går for en stor del i utmark kan ikke skisenteret nekte folk å ferdes der.

 

– Jeg tror ikke de forstår hvor farlig det er. De kan heller gå på dagtid, selv om de ikke betaler for seg. Det handler om folks sikkerhet. Skulle det skje noe, er det jeg som får skylda, og den byrden ønsker jeg ikke å bære, sier Nakken til lokalavisa Romsdals Budstikke.

Tråkkemaskiner bruker vinsj med wire for å preparere bratte bakker og når det er vanskelige snøforhold. Hvis beltene begynner å skli blir selve prepareringa dårlig, derfor er wire en forutsetning i bratt lende.

Publisert 6. januar 2015 kl 12.29
Sist oppdatert 6. januar 2015 kl 12.29
 

Relaterte artikler

 
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen