Torsdagslista - Triksnavn #2

Denne ukas liste er ulik den forrige i samme kategori. Nå handler det om opprinnelsen til alle de uttrykkene som folk slenger rundt seg. Jibbere er tilsynelatende glad i tyske bakevarer, smør og hestesport!

Sist oppdatert: 22. august 2013 kl 12.00
SHIFTY: Han er et triksnavn, mulig han vurderte å skifte retning å bli jazzartisk, men ombestemte seg.
SHIFTY: Han er et triksnavn, mulig han vurderte å skifte retning å bli jazzartisk, men ombestemte seg.
Lesetid: 4 minutter

Mange ganger er det snakk om hvilke triks for tar, hvordan det gjøres, og hver gang en møter skatere eller snowboardere er det snakk om å stjele ord fra de. Vel, her er en liste over opprinnelsen til triksnavn, med ujevn kildekritikk.

Shifty, som er artikkelbildet, er visstnok en artist. Ser unektelig hard ut, som en skuespiller i en apokalypsefilm, kanskje litt ustabil. Som en litt mer rockabilly versjon av vokalisten i the Prodigy.

Pretzel er ikke et ord Tom Wallisch fant opp. Det er svært utbredt, spesielt i Tyskland og Østerrike, men gjennom emigrasjon kom ordet, og ikke minst saltkringla, til USA. I USA har de også en tendens til å ta sjokolade på alt, så de har måtte legge til varianten salt- og søt pretzel.

Butter er også hentet fra matverden. Kanskje ingen overraskelse, men det er en mulighet for at intetanende folk i omgivelsene lurer smått på hva Nosebutter er, for ikke å snakke om tailbutter!

Cork handler egentlig ikke om en akse i utgangspunktet, det handler om franske skoger og bark. Denne barken kjemper for sin overlevelse siden vin i større grad leveres med skrukork. Og der fikk vi eksempel på at ordet har blitt hentet inn i det norske språk og fått en større betydning.

Rodeo er i utgangspunktet en hestesport, og forsåvidt også okser, men da kaller det som regel bare «Bullriding». Sett en skikkelig stram susp som klemmer på testiklene på hesten og hold den fast så lenge som mulig. I enkelte tilfeller ramler folk av og må rulle bakover over skuldra, noe som tidvis blir omtales som «rodeorulle».

- PS: «Rodeoking» kunne også vært Sandy Boville fra Coals Videotrip.

Switch handler ikke om noe som er baklengs, men noe som har blitt skiftet om på. Som å bytte pol, spenning, retning, osv. Vanlig betyning er noe så enkelt som en lysbryter eller lignende.

Fakie sånn er vi vant til å forholde oss til, men dette er da også et av de få ordene som faktisk har sin utbredelse fra skate: Som denne air to fakien er et godt eksempel på: 

 

Bio ordet er ikke i  bruk like mye som før, men det får så være. Det handler egentlig om grekere, og det antikke ordet for liv, noe levende, det levende. Biologi, biografi, biologisk og mye annet kommer fra dette. Mysteriet er hvorfor det ble et triksnavn, og ironisk nok er det i fare for å dø ut i dag.

Flatspin: Opprinnelig en beskrivelse av en mekanikk, som på godt norsk kan beskrives som bevegelsen av et prosjektil i en treg rotasjon med en bred sladd.

Ofte brukt i luftfart, nærmere bestemt når et fly faller mot bakken og spinner flatt i luften. Hollywood ville nok kalt det noe ala «the death spin». Det finnes også kontrollert flat-spin som en avansert manøver i flyakrobatikk der et fly «drifter» rundt en sving.

Dette er blant  de ordene der ski faktisk har etablert bruken av ordet som «sitt eget».

Switch-up er overraskende nok en sang fra Big Sean, der han har fått med seg Common. Det er også et firma med et litt diffust virkeområdet. Slagordet “Behavior, Potential & Drama” ble jeg smått nyskjerrig. Imponerende at de kan drive med både prislapper og håndtere noe som er verdens nest største: «Captain Nantha Coomarasamy was contracted as the Barge Master for the load-out of the world's second largest Semi FPS (Floating Production System) by MISC and Shell Petroleum».  http://www.switchup.com.my/

Mute er blant de mest brukte ordene, men det er smått underlig med en stille grab. Det betyr jo bare at det ikke er lyd. Det er blant annet beskrivelse av det å være stum, og stumme bokstaver som ikke uttales. Men det var Skate som tok i bruk ordet til grabs først. 

Publisert 22. august 2013 kl 11.53
Sist oppdatert 22. august 2013 kl 12.00

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen