Tidenes tetteste festivalprogram

Jubileumsutgaven av Fjellsportfestivalen byr på både kjent og kjært så vel som nytt og nyttig i fem dager til ende.

Sist oppdatert: 8. januar 2018 kl 07.00
Konkurranser av ulike slag kommer tett som hagl gjennom hele Fjellsportfestivalen. Foto: Håvard Halvorsen
Konkurranser av ulike slag kommer tett som hagl gjennom hele Fjellsportfestivalen. Foto: Håvard Halvorsen
Lesetid: 5 minutter

Et jubileum krever et celebert program, og det mener arrangørene å kunne tilby når den tiende utgaven av Fjellsportfestivalen i Sogndal arrangeres 21. til 25. februar.

Åpningsshowet får nye og flere innslag, inkludert freestyle hoppkonkurransen DSK Open Vinterutgåva, altså Dampskipskaien Open, fra kaia i Sogndal og ut på fjorden, og randoneekonkurransen RindaRando.

Det blir afterski med stil og stemning, kokkekamp på stormkjøkken, kurs og foredrag, og utover helga kommer det også flere nye konkurranser som foreløpig fortsatt er på tegnebrettet. Kinesisk utfor er tilbake og Sogndal Freeride konkurransen går i år som en del av Norgescupen. Dessuten blir det turer og kurs gjennom hele helga – skredkurs, toppturkurs og isklatringskurs på flere nivåer, korte og lange løssnøturer, og toppturer for både ferske og erfarne skiløpere.

– I år starter vi festivalen med tidenes åpningsseremoni. I tillegg til DSK Open Vinterutgåva, har vi lagt opp til en afterski som kommer til å sprenge alle rekorder, både stemningsmessig og innholdsmessig med DJ-Dan, nye lokaler, badestamp, og halsbrekkende konkurranser som ikke er offentliggjort enda, sier festivalsjef Ragnhild Fagerslett.

Saken fortsetter under

Sykkelutfor Fjellsportfestivalen 2017 - Foto 1200x
Sykkelutfor har vært fast på programmet i mange år, og årets utgave er ikke noe unntak. Foto: Fjellsportfestivalen

Sykkelutfor har vært fast på programmet i mange år, og årets utgave er ikke noe unntak. Foto: Fjellsportfestivalen

Fjellsportfestivalen 2017: Kunne ikke vært mer heldig 

Ny tur- og konkurransemeny
Festivalsjefen og programsjefen Anders Løbø Navarsete røper noen av årets nyheter, utover konserter, show og afterski.

– Vi har et nytt program med guidede turer og kurs, blant annet deler av Høgruta i Sogn og en spennende ny tur hvor man går fra Sogndal til Fjærland. Nytt av året er også at vi har tatt tilbake en god gammel klassiker: Kinesisk Utfor, og ikke minst lanserer vi «RindaRando» som blir Sogndals første randokonkurranse for både blodtrimma O2-jegere og vanlige dødelige topptursentusiaster, sier Fagerslett. 

Billetter til festivalen kjøper du her

Sogndal Freeride blir en del av Norgescupen
– Vi har i år valgt å ikke gjennomføre fire stjernes FWQ-konkurranse under festivalen i år, men heller gjøre Sogndal Freeride som en del av Norgescupen. Det var flere grunner til dette, men gjengen som jobber med årets konkurranse tror dette vil kunne øke sjansen for at konkurransen blir gjennomført under ulike vær og snøforhold, og at man kan legge enda mer vekt på å gjøre det til et publikumsvennlig arrangement med masse liv og festivalstemning, sier Fagerslett. 

Les også: Sogndal får Norgescup 

Saken fortsetter under

Sogndal-freeride Foto Håvard Nesbø 1200x
Sogndal Freeride arrangeres som en del av Norgescupen og Fjellsportfestivalen. Foto: Håvard Nesbø

Sogndal Freeride arrangeres som en del av Norgescupen og Fjellsportfestivalen. Foto: Håvard Nesbø 

Variert på alle arenaer
Fjellsportfestivalens ferske programsjef Anders Løbø Navarsete har problemer med å plukke ut ett høydepunkt for helga, men tror det varierte programmet vil by på noe for enhver smak.

– Vi har mange nye konsept og innslag som vi gleder oss veldig til å gjennomføre. Men programsjefens personlige favoritt er nok Oral Bee og Mr. Pimp-Lotion. De kommer til Fjellsportfestivalen for første gang, og er sykt gira på å komme til Sogndal. Ellers regner jeg med at Death by Unga Bunga kommer til å sette standarden for festen på lørdagen. Vi vil også slippe foredragsprogrammet snart, sier han.

Saken fortsetter under

Konsert Fjellsportfestivalen 2017 - Foto Fjellsportfestivalen 1200x
Konsertene er alltid populære og i år kommer det flere nye innslag på den fronten. Foto: Fjellsportfestivalen

Konsertene er alltid populære og i år kommer det flere nye innslag på den fronten. Foto: Fjellsportfestivalen

Se bildene fra Fjellsportfestivalen 2017 

Læringsarena
Fagerslett forklarer at tidspunktet for festivalen ikke er tilfeldig. Selv om vær- og snøforholdene tidlig på vinteren kan variere mye, er det gode grunner til at Fjellsportfestivalen velger å ta den risikoen.

– Man lurer kanskje på hvorfor man legger en festival som er så avhengig av vær og snø så tidlig på året når nettopp disse forholdene varierer veldig på den tiden av vinteren. Men sannheten er at Sogndal ønsker å vise seg frem nettopp i februar, når pudderet er dypest og dalen kan skilte med Norges beste skogskjøring kombinert med skiturer fra fjell til fjord, sier hun.

Dessuten gir varierende forhold også muligheter til å lære bort livsviktig kunnskap.

– Fjellsportfestivalen er en vinterfestival som ønsker å øke folks kompetanse på å ferdes i vinterfjellet, både på dager når sola skinner og snøen ligger klistret til fjellet, og når det er skredfarlig, blindt føre og ruskete vær. Denne kunnskapen formidler festivalen gjennom kurs, guidede turer, skredforedrag og samarbeidspartnere som sitter på Norges beste kompetanse innen ski og skredutstyr, sier Fagerslett.

I fjor ble en festivaldeltaker tatt av snøskred da skikjøreren var på tur med en kamerat under festivalen. Begge kom uskadde fra hendelsen.

Les også: Skikjører tatt av skred ved Togga   

Saken fortsetter under

Guidet topptur Foto Fjellsportfestivalen 1200x
Festivalens guidede turer og kurs er viktige læringsarenaer og bidrar til å spre kunnskap om sikker ferdsel i fjellet. Foto: Fjellsportfestivalen

Festivalens guidede turer og kurs er viktige læringsarenaer og bidrar til å spre kunnskap om sikker ferdsel i fjellet. Foto: Fjellsportfestivalen

Pionerer i bransjen
Fagerslett trekker fram at Fjellsportfestivalen var av de første av sitt slag da den startet opp i 2007, og at Sogndal har definert bransjen.

– Oppslutningen rundt festivalen gjennom alle disse årene viser at dette er et type arrangement som er etterspurt og ønsket. Alle skifestivalene som har vokst frem i løpet av de samme årene viser også at det er et stort marked for slike arrangement, sier hun.

Dessuten mener Fagerslett at festivalen har bidratt til å sette Sogndal på kartet.

– Fra å være et bortgjemt snøhull som bare lokale skientusiaster viste om, har Sogndal, gjennom blant annet Fjellsportfestivalen, vokst til å bli et av Norges skihovedsteder, med en enorm tilflytting av friluftsentusiaster og et miljø med rekordhøy tetthet av guider og ledende skikjørere, sier Fagerslett. 

Mer om festivalen 

DH Foto Fjellsportfestivalen
Foto: Fjellsportfestivalen

Foto: Fjellsportfestivalen

Publisert 8. januar 2018 kl 07.00
Sist oppdatert 8. januar 2018 kl 07.00

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen