– Svært krevende forhold

Erfarne fjellkarer i Troms advarer mot uvanlige skumle forhold i fjellene i fylket.

Sist oppdatert: 18. mars 2014 kl 15.20
USTABILT: Det går selvutløste skred så å si overalt i Troms for tida. Dette er fra Lille Blåmannen i går. Foto: Geir Jenssen
USTABILT: Det går selvutløste skred så å si overalt i Troms for tida. Dette er fra Lille Blåmannen i går. Foto: Geir Jenssen
Lesetid: 7 minutter

– Nå går det skred under 20 grader på hard is, og hele fjellsider kommer ut. Og når man ser et slikt skred som Kjetil utløste kan man jo ikke be folk grave en spadeprøve, sier Jens-Morten Øvervoll, som er både en erfaren toppturkar og medlem i Troms Røde Kors.

LES OGSÅ: – Nå er det farlig!

– Kjør heller naken i skogen!

Kollegaen Tor André Skjelbakken var involvert i redningsaksjonen da tre finske turgåere utløste skred i Lyngen denne uka. Den ene ble tatt, men heldigvis reddet ut i live.

– Slik forholdene er nå skal man rett og slett holde seg under 30 grader! Lyngen Røde Kors Hjelpekorps stilte 20 mannskaper i skredet som berørte tre finnlendere i går. Tromsø RKH, Folkehjelp og Lavinehunder var på veg med ytterligere 40. Redningstjenesten tar skred og skredfaren på største alvor. Det må alle som ferdes i fjellet også gjøre. Gjør heller som Henrik Romsas. Kanskje får man skrubbsår på uvante steder, men man overlever for å fortelle om det, oppfordrer Skjelbakken.

Slakt terreng er svaret

Fjellguide Espen Nordahl, med hjemmebane i Lyngsalpene, har et kort og godt råd til alle som vil på tur:

– Nå når snøen er spørsmålet, er terrenget svaret! Lær å bruke terrenget. Kort og godt. Terrenget er vår gode venn, sier han.

– Krever ekstra respekt

Også på Senja er det skumpe forhold. Fjellguide Bent Vidar Eilertsen sier at forholdene er både krevende og kompliserte, med tore lokale forskjeller.

– Hovedproblemene jeg opplever her på Senja er både svake lag i det gamle snødekket etter det uvanlige været vi har hatt i vinter, samt lommer med store mengder pakket snø som ligger oppå et glatt is og skarelag. Snøen har begynt å sette seg mer og få bedre bindinger nå som været har blitt kaldere, men det kan fortsatt kollapse i farlige skred om det får en viss belastning på feil sted. 
Det meldes fortsatt om betydelig skredfare, altså faregrad 3, i hele Troms, og det burde innebære en stor grad av respekt hos folk som ferdes i fjellet, sier han.

– Klassisk situasjon

Eilertsen sier folk må være svært forsiktige, og at de rådende forholdene er typisk for perioder hvor det skjer snøskredulykker.

– Det som har skjedd nå er en klassiker i forhold til skredulykker. Vi i Nord- Norge har nå endelig fått fint vær og etterlengtet god snø for aktivitet i fjellet. Og det kom også i sammenheng med en helg nå. Da strømmer mange folk ut med stort initiativ, drømmer og planer på agendaen, og kanskje glemmer av å stoppe opp å ha is i magen og respekt i hodet for rådende forhold i fjellet og egne kunnskaper.
 Jeg oppfordrer alle topptur entusiaster som vil ut i fjellet til å sette seg inn hva skredfare er og innebærer, og være ærlig overfor seg selv og turfølget hvilke kunnskaper og erfaringer man har. Og deretter velge tur etter evne og rådende forhold, sier han.

– De spenstige turene kan vente

Eilertsen, som er under utdanning til å bli tindevegleder, har mange og gode råd til de som vil ut på tur nå. Han skriver:

«Planlegg og gjennomfør slakere og sikrere turer hvor marginen er god og magefølelsen kjennes god og avslappet til at dette kjennes trygt å gjøre. Og om man da kanskje ikke har noen erfaringer/ kunnskaper til å kunne vite noe om dette, ja så bør man ikke bevege seg inn i bratt terreng i det hele tatt. Da er kanskje den veldig slake lia bak huset beste turvalget nå om dagen. Det kan være vel verdt og på ingen måte et nederlag nå. De spenstige turene får heller vente på seg. Så bør man kanskje skaffe seg mer erfaring og kompetanse om skred og skredvurdering om man ønsker å drive denne aktiviteten lenger enn som så i krevende forhold. Og da er det viktig å respektere at det tar tid å opparbeide seg dette. Men det hjelper å begynne en plass med et kurs eller hjelp fra erfarne venner. Gå sammen en vennegjeng og meld dere på et skredkurs eller toppturkurs. Disse tilbys av mange dyktige arrangører i form av både grunnkurs og videregående kurs. Da er det ofte lettere å utvikle seg videre på egen hånd når gruppa/vennene sitter på samme basiskunnskap.

Dette er såpass komplisert og farlig fra naturens side at det ikke finnes noen enkle regler og tips for hvordan man både kan kjøre bratt på ski og samtidig være sikker på å ikke havne i en farlig skredsituasjon. Jeg jobber som guide til daglig og har mye erfaring, utdanning, og kompetanse på skred, men jeg er på ingen måte ferdig utlært og på så måte sikker på å ikke havne i en farlig situasjon. Så det er mange ganger jeg selv også føler meg usikker på situasjoner og forhold i fjellet. Men min regel da er alltid å stoppe opp litt og ha is i magen, og heller velge turer med ytterligere god sikkerhetsmargin i forhold til å ungå skredutsatt terreng. Da velger jeg heller for eksempel slakere turer på rygger og i heng under 30 grader. Så kjører jeg heller raskere og råere på ski der for å oppnå spenning og kick om det er det jeg søker. Da koser jeg meg med en avslappende magefølelse istede for hjertet i halsen i håp om at flaksen er til stede i dag også. Dette syns jeg er en god regel om man føler seg usikker på forholdene. Det koster så alt for mye om ulykken først inntreffer, konsekvensene er store, og det kommer alltid flere skidager i fremtiden om man er varsom og respekterer naturens farlige sider.»

– Må være skeptisk

I Tamokdalen lenger inn i landet er også skredfaren stor, med vedvarende svake lag. Tamoks lokale helt Aadne Olsrud melder om strålende snø, men maner til forsiktighet.

– Slik det er nå med mye løssnø og fint vær er det klart at man vil ut og nyte dette. Og det skal man selvsagt, men det er helt nødvendig å være  konservativ i valg av tur slik som forholdene er nå. Man bør nå være svært skeptisk til alt terreng som er over 30 grader bratt, spesielt fete lesider med mye innblåst snø, tenke på at man kan utløse svære skred på lang avstand, da bør man helst ikke være i utløpsområdet. Vær også oppmerksom på andre i nærheten, og tenk på hvilke konsekvenser som kan oppstå for deg, eller dem, som en følge av hvor man beveger seg, sier han.

Vanskelig å vurdere

Olsrud minner om at ferdsel i fjellet, særlig der det nærmer seg 30 grader, krever store kunnskaper slik forholdene er nå.

– Skal man absolutt i brattere terreng, må man være i stand til å fastslå at det er trygt med rimelig grad av sikkerhet, og at de aktuelle skredproblemene ikke finnes der du tenker å kjøre. Det krever lang erfaring og stor kunnskap, ikke minst lokal kunnskap om historikk i snødekket. Har man ikke dette, og fremdeles vil kjøre bratt bør man leie guide som har denne kunnskapen, men det er veldig sannsynlig at guiden under de rådende forhold vil velge de tryggeste turene, det vil si ikke spesielt bratt eller utsatt. Skogskjøring er et fint alternativ til topptur, det er ofte her den beste snøen finnes. Her bør man selvsagt og tenke på skredbaner og bratthet  særlig i nærheten av skoggrensen, trærne har bare en begrenset stabiliserende virkning på snøen, sier han. 

Skredekspert og Tindevegleder Markus Landrø redegjør for situasjonen i Nord-Norge i denne filmen:

Oppdatert snøskredvarsel for hele Norge finner du på varsom.no!

Publisert 18. mars 2014 kl 15.20
Sist oppdatert 18. mars 2014 kl 15.20

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen