Midt-Norges jibbenestor Eimund Staverløkk har dratt i gang storstilt visning av storfilmen fra Field på Prinsen kino i Trondheim tirsdag kveld, med besøk av flere kjørere + produsent Filip Christensen & Even Sigstad.
– God erfaring i Trondheim
– Det var jo premiere på fredag, men jeg tror det blir artig for publikum å få treffe folka bak filmen. Det er jo scener fra Trondheim i filmen, blant annet fra ei trapp på Tiller, sier Staverløkk.
Eirik Finseth er den eneste trønderen som opptrer foran kamera i Supervention. Han kommer til Prinsen kino, og mener trønderpublikummet har mye å glede seg til.
– Supervention er en jævla bra film, og disse skifilmene har alltid blitt godt mottatt i Trondheim, så jeg har veldig trua, sier Finseth.
Storfint besøk
Han har fanga opp signaler på at noen tror Asbjørn Eggebø Næss er trønder, siden Asbjørn har flytta til Nordmøre. Men det er han ikke.
– De som tror Asbjørn er trønder må ta seg en geografileksjon. Jesper Tjäder derimot, han er trønder, sier Finseth.
Tjäder er fra Östersund, en del av Sverige som en gang i tida var en del av Trøndelag. Han kommer ikke til Trondheim, men det gjør Aleksander Aurdal, Anders Backe, Lasse Nyhaugen, Even Sigstad, Filip Christensen, Jan Petter Aarskog og altså Eirik Finseth.
10 000-målet for lengst passert
Før helgas norgespremiere på Supervention uttalte regissør Filip Christensen at målet var å få 10 000 personer til å se Supervention på kino. Det målet ble nådd nesten med en gang, og allerede den første helga hadde hele 12336 kinogjester sett filmen. Dette plasserte filmen på 5. plass over helgas mest sette kinofilmer i Norge.
10 000 er et viktig mål, for det er kundegrunnlaget som må til for å få innvilget søknad om såkalt etterhåndsstøtte. Dette er pengestøtte fra Norsk filminstitutt, som er en automatisk, altså ikke skjønnsvurdert, økonomisk støtte. Størrelsen på støtten er basert på filmens salg fra premieredato og tre år framover, både på kino og dvd/ bluray. I tillegg tas filmens budsjett i betraktning når størrelsen på støtten skal bestemmes.
Ikke overrasket over suksessen
– Det er første gang en slik film har ordinær kinopremiere og derfor er det ikke noen tilsvarende film å sammenligne med som grunnlag for besøksforventninger. Men jeg er ikke overrasket over besøket i åpningshelgen. Filmen trekker nok i første omgang publikum fra skimiljøet, blant dem som er fascinert av sporten og fra andre idrettsmiljøer. Men dette er en film med fart og spenning som nok også trekker et bredere og ungt publikum. Og det unge publikummet oppsøker tradisjonelt kinoen rask når det er noe de vil se. Hvis filmen i tillegg får mye positiv omtale som sprer seg, vil filmen sannsynligvis trekke besøk langt utover den harde kjerne av entusiaster, sier Birgitte Langballe, informasjonssjef i Film og Kino, som fører besøksstatistikk for norske kinoer.
Langt opp til Flåklypa Grand Prix
Superventions strålende åpningshelg på kino lar seg altså ikke uten videre sammenligne med andre filmer, men ved å se på tilsvarende tall for et par andre norske kinosuksesser kan man sette Fields film i et slags perspektiv.
– Max Manus hadde 134 842 besøk åpningshelgen, mens Gåten Ragnarok hadde 51 937 besøk. Harry Potter og Ildbegeret er den filmen som har hatt høyest åpningsbesøk siden 2003, med 200 996 besøk, sier Langballe.
Det fins ikke tall for åpningshelga for historiens mest sette, norske kinofilm, som er Flåklypa Grand Prix. Men hvis Filip og Even skal overgå Kjell Aukrust og Ivo Caprinos mesterverk fra 1975 må de trekke 4 347 000 kinogjester totalt. Det hadde vært noe det!
Mer info om helgas visning i Trondheim finner du her!