– Det var en dårlig sesong. Problemet er ikke at vi stenger 7. juli, men at det er lite folk. Vi hadde bare halvparten av trafikken vi hadde i fjor, sier en åpenhjertig Magne Brekke på telefonen til Fri Flyt.
Han er styreleder, markedssjef og fungerende daglig leder for det sommerlige samlingspunktet for Frikjørings-Norge.
– Det finnes alltid en løsning
Ski-Norge holder pusten når det er snakk om økonomien til Stryn Sommerski.
Kort sesong, tungvint drift med en breheis som må settes opp hvert år og stadig usikkerhet rundt brøyting av veien er noen av skjærene i sjøen. Etter en lovende sesong i 2012, innser Brekke at anlegget ikke kan leve med en omsetning som i 2013.
LES OGSÅ: Slutt på Stryn
– Er det fare for nedleggelse?
– Nei, det tror jeg ikke. Det er som et lokalt fotballlag, det finnes alltid en løsning. Det er sjelden skisentere går konk. Og selv om det skulle skje er det som regel et liv videre, sier han.
Samtidig som Brekke er åpen om den alvorlige situasjonen, ønsker han å få fram at det fortsatt er gode muligheter for både å få anlegget til å tjene penger og forbedre tilbudet på Strynefjellet. Han oppfordrer pengesterke skifolk til å melde seg.
– Skriv gjerne at skisenteret er til salgs. Det er en spennende mulighet til å bli med å utvikle anlegget videre. Det bør være noen som er genuint interessert i ski og som gjerne har erfaring fra drift av skisenter, sier han.
Minus i regnskapet
Regnskap for sommerskisenteret i 2010 og 2011 viser driftsunderskudd på 545.000 og 991.000 kroner. I 2012 var omsetningen i følge Brekke på 3,6 millioner, men på grunn av mye arbeid med breheisen, uhell med tråkkemaskin og andre uforutsette ting ble det minus likevel. I 2013 er kostnadene under kontroll, men omsetningen ned mot halvparten av 2012-tallet.
– På en god pinsehelg får vi inn en million. Vi trenger tre slike i løpet av sesong, så går vi rundt. I år hadde vi dessverre bare én, konstaterer Magne Brekke.
– Hvordan er erfaringen fra parksatsningen?
– Jo, park er alfa og omega utover i sesongen. Vi hadde park i fjor også, men da kom vi seint i gang. Det er som er klart er at alt må være på plass når vi starter, slår han fast.
Han mener det er mye bra på Strynefjellet nå. Driftssjef Idar Aaboen er tilbake og staben fungerer godt. Med kapital fra blant andre Moods of Norway er det tatt tak i vedlikeholdet. Hvis de investerer en halv million til i investeringer, mener Brekke de har en stabil løsning for Bretrekket. Da mener han det går an å få anlegget til å gå i pluss. Men årets sesong startet med lite snø, og allerede under åpningshelgen begynte praten å gå om at ”i år stenger de før St. Hans”.
Snømangel og Yr
– Det har vært mye snakk om at det var lite snø, og det viser seg at folk driver langtidsplanlegging. Den siste helgen hadde vi fantastisk vær og mye respons på Facebook, men folk hadde lagt andre planer, sier han.
Brekke har også en høne å plukke med Yr.no.
– Jeg har lyst til å ta en runde i Reiselivs-Norge når det gjelder værmeldinger. Problemet er ikke selve meldingene, men den visuelle presentasjonen. Nå ser folk en uke med skyer og regn, men ikke at det er snakk om 0,4 millimeter. I år har vi hatt noe få dager med drittvær, men ellers veldig mye bra, sier han.
– Verdensklasse
– Mange av Fri Flyts lesere har antakelig droppet turen til Stryn denne sommeren. Hva har de gått glipp av?
– De første ukene var det frikjøring i toppklassen, slik det alltid er. Kjenner du noen som kan vise veg, er det frikjøring i verdensklasse, i alle fall noe helt unikt. Utover sesongen har vi hatt bra park og fine preparerte bakker. Alle som har vært på camp her har vært kjempefornøyde, og alle arrangørene sier at de kommer tilbake neste år, sier han.