Det er tydelig at toppturhungrige nordmenn har fått øynene opp for fjellene i Rosendal og områdene rundt. For hvert år har det vært en stødig økning i antall besøkende, og det har til tider vært litt kaotiske tilstander med parkering på grunn av mange tilreisende. Nå som de fleste etter hvert har pakket bort skiene, er det gjerne bare de mest entusiastiske igjen – de som gjerne går i flere timer for noen skarve meter med skikjøring. Men i år er det annerledes.
TØRRSNØ I SIKTE: En kan fremdeles være heldig og finne tørrsnø i høyden. Her på vei ned fra bandet mellom Melderskin og Omnatind. Toppen av Omnatind sees til høyre. Foto: Cato Leganger
I Rosendalsalpene, som mange liker å kalle fjellene, er det fremdeles mange, mange entusiaster å finne, og det er ikke uten grunn for det er lenge siden det har vært så mye snø i fjellet. Det blir sagt at det aldri har vært observert lignende forhold på det tidspunktet vi er på nå, og det utrolige er at hvis du er heldig så kan du faktisk finne nysnø på de høyeste toppene. Lenger nedover har du perfekt vårsnø som tar deg like ned til skoggrensen. I høyden ligger snøen på noen steder metertykk, og det vil ikke være forbløffende om man kan stå på ski en måned til.
De mest populære målene er Omnatind og gjerne Bjørndalstindane, men flere og flere får også øynene opp for Hestabotnpynten på motsatt side av dalen. Andre legger turen opp via Melderskin. Felles for alle er at det fremdeles byr på formidabel skikjøring, og i varierende vanskelighetsgrad.
PÅ TOPPEN: Marita Fløtre, Erlend Hellingsrud, Geir Nes og hunden Timon nyter utsikten fra toppen av Hestabotnpynten. Foto: Cato Leganger
Noen faremomenter
Det er tydelig at det har vært mye vind i vinter, noe som kan sees på de mange skavlene som henger utover fjellsidene. Nå har mange av de brutt av, noe som har resultert i en del større skred. Mellom annet kunne vi sist lørdag, 13. juni, observere at store deler av den nord-vest vendte fjellsiden nedenfor Nordre Bjørndalstind var løst ut. Høyst trolig trigget av at en del av skavlene som har hengt utfor har løsnet. Med det i mente bør en være litt obs!
Tips til turen
Du kan ta deg inn veien til Myrdalsvannet med bil, men det koster 100 kroner per bil. Leie av nøkkel avtales ved å ringe telefon: 909 74 030.
De fleste går opp via det som heter Nipeskar, men en annen mulighet, og som gir en ekstra dimensjon til turen, er å ro over Myrdalsvannet og gå opp mot Øvre Myrdal. Båter kan leies via Turistinformasjonen i Rosendal på telefon: 53 48 42 80. Leie av båt koster 200 kroner per døgn.
Per nå så må en gå et stykke med skiene på sekken om en velger og ro over vannet, men det er verdt det. Etter hvert som du kommer opp dalen har du Hestabotnpynten og Juklavasstinden på høyre side, Bjørndalstindane og Juklavasskruna i front og de lange sidene opp mot Omnatind og Melderskin til høyre. Mulighetene er mange! Her er det også mange fine teltplasser og ta av, med en elv like ved.
Se ellers i boken Toppturer i Sørvest fra Fri Flyt-forlaget.
Blådalen: For de som ønsker å ta seg innover til Blådalen, så er det nå brøytet til Blådalsdammen. De som har vært der, kan melde om supre forhold på Blådalshorga med utrolige mengder med snø på baksiden av fjellet. Det har ikke blitt brøytet inn til Vetrhus enda.
VINTER I JUNI: Det er litt av en utsikt som møter en når en kommer opp på ryggen etter å ha gått opp Nipeskar. Fra venstre kan en mellom annet se Juklavasstinden, Juklavasskruna, Bjørndalstindene og til høyre i bildet kan en se flanken som kan ta deg ned fra toppen av Omnatind og like ned i dalbunnen i Øvre Myrdal.
Se flere ferske bilder fra Rosendalsalpene i galleriet under!