– Det er spennende å gå inn i det ukjente, sier tindevegleder Jørgen Aamot til Fri Flyt.
Lørdag reiser tindeveglederne, klatrerne og skikjørerne Robert Caspersen, Sigurd Felde og Aamot sammen med Medical Aid Mountaineering til et område i Nepal som ligger øst for for Tsumdalen og det over 8000 meter høye fjellet Manaslu. Der venter fem uker med upløyd mark i et område som tidligere ikke har vært åpent for slike turer.
– Det har en god del ubestegne topper på 6000-7000 meter, så jeg forventer absolutt at vi skal få til noe stilig, sier Aamot.
Nepal er slettes ingen ukjent plass for fjellentusiaster verden over. Hele åtte av verdens høyeste fjell ligger i nærheten, og er hyppig besøkt hvert år. Likevel finnes det områder som hittil er ubesteget. Området er lite bereist, og forberedelsene har gått i satelittbilder og kart.
– Jeg har jo vært både i Pakistan og Nepal hvor prosjekter har vært å gå et spesielt fjell. Det er et veldig prisgitt spill ... egentlig en slags utholdenhetsprøve om hvem som holder ut lengst. Det vi skal nå ligner mer på det jeg holder på med her hjemme. Å dra til et fjellområde for å se mulighetene. Det er på ingen måte slik at vi kommer til å ligge på latsiden, vi er jo ivrige typer.
Les mer om MAM her: Fikk inn over 150.000 etter Benjamin Hjorts død
(Artikkelen fortsetter under bildet)
ØST FOR: Området gruppa skal til ligger øst for Mansalu, som du ser her på bildet. Foto: Ben Tubby
– Hvordan forbereder du deg når du ikke vet hva som venter?
– Forberedelsene har på en måte skjedd i 30 år, helt siden jeg tok de første stavtakene. Det er helt klart lettere å dra til et sted hvor du har informasjonen klar, men det tar også vekk litt av eventyret som skikjøring og klatring handler om. Det å finne ut av ting og tenke selv.
Han understreker derimot at du ikke trenger å dra til Nepal for å få pleiet eventyrlysten.
– Bare her i Hemsedal (hvor Aamot har base, red.anm.) finnes det masse ting som verken er gjort eller beskrevet.
Oppdraget i Nepal er også todelt for gruppa som reiser dit. Medical Aid Mountaineering jobber med å gi bistand og førstehjelp til lokalbefolkningen mens de er på ekspedisjon. Selv om Aamot er spent på hvilke skimuligheter som finnes i området, er han også engasjert i bistandsarbeidet.
– Det er klart at det å møte lokalbefolkningen på en ny og nær måte blir like spennende, og det er noe jeg aldri har gjort før. Det er også spennende å være der sammen med kyndig helsepersonell som hva som trengs. Det er jo ofte basisting. Det er ikke sånn at man leker Mor Teresa der, men lærer de om grunnleggende hygiene og førstehjelp som kan heve livskvaliteten, sier Aamot.