I denne opphaven er det altså ikke lagdeling i snøen, vær og vind, terreng, spader og søkestenger som er tema, men rett og slett psykologien, som kan si mye om årsaken til at skredofre havner i skredene i utgangspunktet.
– Å overleve i snøskredterreng handler om være på rett sted til rett tid, det vil si å gjøre gode valg i forhold til snøskredfare. Det er derfor vi går på skredkurs. Men disse valgene er vanskelige å ta og det handler ikke bare om det som skjer under snøen, vinkler og lagdelinger. Når puddersnøen ligger der dyp og urørt kan lysten til å kjøre bratt være vanskelig å temme. Spesielt om det er mye folk på samme fjell kan vurderingene våre fort bli lagt til siden. Hvis du nøler er det helt sikkert noen andre som kjører flanken før deg. Ved universitetet i Tromsø skal noe av grunnlaget for beslutningene vi tar på ski i skredterreng nå undersøkes. Ved å se på vår opplevelse av sikkerhet i skredfarlig terreng er målet å finne ut mer om hvorfor vi tar de valgene vi gjør, slik at vi kan ta bedre avgjørelser. sier Håkon Berget til Fri Flyt.
Prosjektet er Håkon Bergets hovedoppgave i psykologi, under veiledning av professor Martin Eisemann og stipendiat Hans Christian Vangberg ved psykologisk institutt samt Markus Landrø. Fri Flyt sender ut undersøkelsen i februar 2012.