Skjervheim planlegger OL-gull

Det internasjonale randoneeforbundet er tatt opp i den internasjonale olympiske komité (IOC) – som er første steg på veien mot OL.

Sist oppdatert: 5. august 2016 kl 12.25
KLAR FOR OL: Landslagsutøver i skialpinisme, Lars Erik Skjervheim, lover å bidra til at Norge tar OL-gull i sporten som nettopp er tatt opp av IOC. Foto: Håvard Myklebust
KLAR FOR OL: Landslagsutøver i skialpinisme, Lars Erik Skjervheim, lover å bidra til at Norge tar OL-gull i sporten som nettopp er tatt opp av IOC. Foto: Håvard Myklebust
Lesetid: 3 minutter

Dermed kan skialpinisme, randonee, rando – eller skimountaineering som det heter i internasjonale sammenhenger – snart bli OL-gren.

– Lys i tunnelen for framtidas randoutøvere

– Dette er spennende nyheter. Dette er noe ISMF (International Ski Mountaineering Federation) har jobba med over lang tid. Dette kan bevege seg i mange ulike retninger, og det viktigste er å holde på identiteten og sjela til idretten, med fjellet og naturen som arena. Naturlig, luftig og eksotisk fritt for rundløyper. Uansett er det en anerkjennelse av idretten, noe vi som utøvere og forbund selvsagt ser etterlengta etter. Vi er jo rimelig dedikerte, men å satse over lang tid uten tilgang til økonomiske og menneskelige ressurser kan være slitsomt. Dette må være det største lyset i tunnelen for framtidige utøvere, sier Lars Erik Skjervheim.

LarsErik
LarsErik

OPTIMIST: Lars Erik Skjervheim ser lyst på framtiden til både utøverne og sporten, nå når skialpinisme er tatt inn i varmen av Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC): Foto: NSF

– Store muligheter

Vossingen på randolandslaget, og en av Norges mestvinnende og mest profilerte utøvere i skialpinisme. Selv om skialpinisme ikke er OL-gren ennå (i motsetning til klatring, surfing og skateboard, som nylig ble tatt opp), så er IOC-medlemskap et langt steg på veien.

– Nå håper vi på mer støtte og anerkjennelse i Skiforbundet (NSF) og Olympiatoppen. For oss som arbeider med rando i Norge, det er jo fortsatt en fersk idrett her, kan jo NSF virke satt og lite interessert i nye muligheter. Men mulighetene er jo store, og vi vet at Norge er en sterk skinasjon, men da trengs også satsingsvilje fra forbundet sentralt. Hvis Olympiatoppen åpner dørene mer enn bare på gløtt vil det legge til rette for en enklere hverdag for oss randofolk i åra som kommer, sier Skjervheim.

Går for OL-gull

– Hvilke effekter tror du IOC-medlemskapet vil få på lengre sikt?

– Det vil bety mye for rekrutteringa til idretten både nasjonalt og internasjonalt. I Norge er det mange som ikke vet så mye om det vi driver med, men det kan snu sakte men sikkert nå, og flere kan få øynene opp for denne spennende idretten som er som skapt for den norske fjellheimen – og ikke minst det norske folk, om det er med ski på beina eller fjernkontroll i handa.

– Hva med deg selv, planlegger du å ta OL-gull?

– Selvsagt! Jeg planlegger i alle fall å legge til rette for at en nordmann og/ eller kvinne skal kunne ta OL-gull i skialpinisme en gang i framtida.

Publisert 5. august 2016 kl 12.25
Sist oppdatert 5. august 2016 kl 12.25

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen