Skjervheim (35) fortsetter randosatsingen

Landslagsutøver Lars Erik Skjervheim har ingen planer om å gi seg som utøver i randoeliten.

Sist oppdatert: 19. april 2016 kl 08.00
PDG: Lars Erik Skjervheim fortsetter som utøver i randonee. Foto: Daniel Kvalvik
PDG: Lars Erik Skjervheim fortsetter som utøver i randonee. Foto: Daniel Kvalvik
Lesetid: 4 minutter

– I retrospekt er jeg fornøyd. Jeg var litt skuffet underveis, fordi jeg følte jeg kunne gjøre det bedre, men når jeg ser tilbake på det er jeg veldig fornøyd. Det gir også veldig motivasjon til å fortsette når man ser at det er såpass god forbedring, og at kroppen føles sterkere og sterkere. Det blir i alle fall et år til med full satsing på rando, sier Skjervheim til Fri Flyt.

For årets sesong har vært en stor opptur for den 35 år gamle landslagsutøveren fra Voss. Dermed har han også mer enn nok motivasjon til å ta minst et år i verdenseliten. I Norge har han vunnet alle renn han har stilt opp i, og i EM havnet han på en svært imponerende 16. plass. Landslagskollega Malene Blikken Haukøy mente 35-åringen tok store steg etter triumfen.

– Det han presterte i den individuelle konkurransen er den største prestasjonen i norsk herre-rando noensinne. 16. plass høres kanskje ikke så flott ut fra utsiden, men det er et enormt løft for sporten, sa Blikken Haukøy etter europamesterskapet.

Han er suveren i alt han har stilt opp i, og gikk blant annet 3000 høydemeter på tre timer under Stryn Rando. Denne uken får han likevel sin debut i en litt spesiell konkurranse. Da skal han gå det prestisjetunge rennet Patrouille des Glaciers (PDG), som med sine 5000 deltakere er det største randorennet i Alpene. Konkurransen, som betegnes som en folkefest, har sitt utspring etter en øvelse fra andre verdenskrig, og organiseres nå som et renn mellom Zermatt og Verbier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

lars-erik-skjervheim2
lars-erik-skjervheim2

I FORM: Lars Erik Skjervheim ser ut til å bare bli bedre og bedre. Foto: Tore Meirik

– Blir spennende

Poenget var at det sveitsiske militæret ville teste soldatene, og arrangerte derfor rennet for å skille klinten fra hveten. I 1984 ble det åpent for allmennheten. I PDG kjemper sivile lag mot militære lag, i grupper på tre og tre. Skjervheim skal gå sammen med amerikanske Eric Carter og sveitsiske Pascal Egli. Ambisjonene er de klare på.

– Det her blir spennende. Jeg har aldri gått det før, og vet ikke helt hva man skal forvente, sier Lars Erik Skjervheim fra bilen på vei til Chamonix.

Han har i alle fall målsetningen klar.

– Vi satser i alle fall på topp ti. Det må være et reelt mål.

Avstanden er 53 kilometer (ville tilsvart rundt 10 mil uten høydeforskjell), og de beste lagene går i mål etter omtrent 7-8 timer. Rekorden er 5 timer og 52 minutter. Startskuddet går klokken 03.00 på natta/morgenen. Man er med andre ord nødt til å prestere over lang tid for å gjøre det godt.

– Jeg har ikke hatt så veldig gode forberedelser, men jeg har heldigvis en del timer i banken fra før. Det har vært mange turer, også har jeg prøvd å få trene på å holde kroppen i gang over så lang tid. Med så mange deltakere blir det også spennende å se hvordan det går med logistikken. Det kan fort bli mange timer i kø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Disse-kjoerer-rando-VM_ordinary_1200
Disse-kjoerer-rando-VM_ordinary_1200

I TOPPEN: Lars Erik Skjervheim er i toppen av alle konkurranser han er med i. Foto: Norges Skiforbund

– Stabil i formen

– Hvordan er formen da?

– Formen har vært stabilt bra i hele år, så nå gjelder det å få inn noen timer i banken i høyden. En av de store utfordringene blir å holde igjen, og ikke trene for mye denne uka. Det er mange fristende turer her, med Mont Blanc som glitrer i mot. 

Skjervheim ble i slutten av fjorårsesongen også rekordholder på Høgruta i Jotunheimen sammen med nevnte Blikken Haukøy og Martin Andersen. Tidligere denne uka ble rekorden slått.

– Det er tøft at rekorden ble slått, og at det er flere som prøver seg. Det viser at dette er begynnelsen på noe, og ikke bare noe vi gjorde en gang. Jeg vil også prøve å slå den igjen, men det blir kanskje ikke i år. Men det kan være et fint prosjekt til neste år. Det er bare å brette opp armene.

PDG starter 19. april og varer fram til 23. april. Følg med på friflyt.no for oppdateringer fra konkurransen.

Publisert 19. april 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 19. april 2016 kl 08.00
annonse

Relaterte artikler

annonse
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen