– Skill Norgescupen fra FWQ

Frikjøringsveteran Ove Nestvold frykter for rekrutteringen dersom Norgescupen fortsetter slik den gjør nå.

Sist oppdatert: 12. februar 2016 kl 17.19
KRITISK: Ove Nestvold er kritisk til hvordan Norgescupen kjøres i år. Foto: Sverre Hjørnevik
KRITISK: Ove Nestvold er kritisk til hvordan Norgescupen kjøres i år. Foto: Sverre Hjørnevik
Lesetid: 4 minutter

– Norgescupen burde legges på et lavere nivå, også kan den og kvalifiseringen gå hver for seg. Slik det er nå er det bekyrmingsverdig for rekrutteringen i bunnen. Det er vanskelig for nye kjørere å få kjørt noe, sier frikjører Ove Nestvold, som det siste tiåret har vært fast inventar på toppen av resultatlistene i Norgescupen.

Mandag denne uken ble deltakerlistene for Sogndal Freeride 2016 publisert. Der ble det klart at 13 av de totalt 32 utøverne i herreklassen er norske. I kvinneklassen er det kun Anja Gardli som skal kjøre mot ni andre kvinner. Flere av Fri Flyts lesere reagerte kraftig på fordelingen, og en av dem var Ove Nestvold.

I år kjøres kun tre konkurranser i frikjøringscupen, etter at Stavanger Freeride ble avlyst. I tillegg har Vågå, som i fjor hadde to stjerner, gått ut av cupen for å lage sin egen konkurranse. Dermed står man igjen med Sogndal, Sauda BCC og Røldal. Både Sogndal og Røldal har fire stjerner, som betyr at de er svært viktig i kvalifiseringen inn til verdenscupen.

I år endrer Sauda konseptet: Vil kåre Norges mest komplette skikjører

(Artikkelen fortsetter under bildet)

21-37-00_ordinary_1200
21-37-00_ordinary_1200

STARTER: Vebjørn Enersen under fjorårets konkurranse i Sogndal. Han kjører også i år. Foto: Bård Basberg

Få med deg Norgescupen i år: Her kjøres freeridecupen denne sesongen

– Bredden har blitt glemt

Det mener Nestvold gir et elitepreg på konkurransen.

– Det har blitt for spissa mot verdenscup-kvalifiseringen, og bredden har blitt glemt. Jeg synes Norgescupen bør ha et ansvar for å rekruttere frikjørere, så kan andre stå for elitedelen. Frikjøring skal være gøy, og for mange. Ikke bare for de få som satser hardt.

– Hva med publikumsaspektet?

– For min egen del får jeg mindre lyst til å se konkurranser når det er så mange utenlandske kjørere. Jeg synes det er mer spennende å se kjentfolk, sier Nestvold.

Nestvold har sluttet å kjøre konkurranser foreløpig, men understreker at han ikke har lagt opp. En av grunnene til at han velger å ikke kjøre, er på grunn av elitiseringen av Norgescupen.

– Det er på en måte riktig at man slipper til dem som virkelig satser, men man må få med bredden i forhold til det. Det frister på en måte ikke å melde seg på, sier veteranen. 

Se stort galleri: Slik var fjorårets Sogndal Freeride

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Endelig-vestlandspudder_crop_goldenratio_800
Endelig-vestlandspudder_crop_goldenratio_800

COMEBACK: Asbjørn Eggebø Næss gjør comeback i årets Norgescup. Foto: Håvard Myklebust

Er klar over problemet

Presseansvarlig i Norgescupen, Katrine Gabrielsen, sier de er klar over diskusjonen som foregår rundt cupen, og sier de har tatt den opp i styret i Norwegian Freeride Series. Likevel vil ingenting skje med det første.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke å splitte norgescupen og FWQ. FWQ-systemet medfører profesjonalitet og en ordentlig seeding, slik at ikke skikjørere med gode nok ferdigheter får sette utfor krevende fjellsider. Noe som har skjedd før. Vi har diskutert muligheten for et kombinert poengsystem, sier Gabrielsen.

– Hva tenker du om at mange mener systemet hemmer rekrutteringen?

– Akkurat i 2016 kan nok dette stemme for rekruttering inn til selve norgescup da to av av konkurranser har fire stjerner. Men det hemmer ikke rekruttering til frikjøring generelt da det er mange andre uavhengige konkurranser. Spesielt på juniornivå der det er mange nye konkurranser som har kommet til. Rekrutteringen til frikjøring i Norge er veldig bra, mener Gabrielsen.

Sogndal vil ha verdenscup: FWT i Sogndal: – Krevende, men mulig

En feil

Hun er også klar på at heller ikke Norwegian Freeride Series er fornøyde med fordelingen av utøvere i Sogndal. En av årsakene er at Sogndal trodde de hadde samme avtale som Røldal - at man kunne kvotere inn 50 prosent norske kjørere. Dette stemte altså ikke. 

– Vi ønsker oss så mange norske som mulig men at det kommer noen utenlandske er bare gøy så en kan måle nivået. 

– Hvem bør Norgescupen være for?

– Norgescupen bør være for de beste innen frikjøring i Norge. Med stjernestatusen til FWQ vil det være naturlig at nivået er høyere på de konkurransene med høyest stjernestatus, avslutter Gabrielsen. 

Sogndal Freeride starter 17. februar.

Se bilder fra Sogndal Freeride i 2015:

Publisert 12. februar 2016 kl 16.14
Sist oppdatert 12. februar 2016 kl 17.19

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen