Skientusiaster begravd i snøskred

Tre skientusiaster ble begravd i et snøskred på Auseskjæret i Sykkylven nyttårsaften. Les historien om hvordan de berget livet.

Sist oppdatert: 5. januar 2010 kl 15.57
Skredområdet. Foto: Lufttransport
Skredområdet. Foto: Lufttransport
Lesetid: 3 minutter

- Eg høyrde berre eit hyl. Så såg eg at omtrent heile toppsida gjekk på ein gong. Så såg eg ein person forsvinne under snøen, og så blei det heilt stille, forteller Magne Tessem til NRK.

Han unngikk skredet og gravde kameratene fram.

Av gruppen på fem ble fire tatt av skredet og tre ble begravd. De som havnet under snøen ønsker å være anonyme, men de har sendt sin historie til Fri Flyt, slik at andre kan ta lærdom:

 

Skred på Auseskjæret nyttårshelga

Dårlig sikt og mye snø gjorde valg av fjell enkelt - Auseskjæret er ansett som en trygg og fin tur - et fjell som benyttes ofte som "alene på tur" fjell.

Uansett tur, topptur eller i skianlegg har vi rutine for at ALLE skal ha tipp topp moderne SENDER-MOTTAKERE på seg, SPADE og SØKESTANG i sekken er LIKE VIKTIG!. Dette reddet oss denne dagen! Vi hadde også bivuakkpose, førstehjelp og hodelykt i sekkene itillegg til varme klær. Før start gjennomførte vi gruppetest av utstyret for å sikre at alle SENDER-MOTTAKERE både sender og mottar signaler. 5 skiløpere holder godt venstre opplangs ryggen i dårlig sikt, før vi sammen vurderer at vi er for langt til venstre for den vanlige ruten og går ut mot høyre. Vi ender da opp for langt mot høyre og begynner å krysse oppover mot venstre igjen.

Vi vurderer fjellsiden som trygg tross signal om skredfare like før. Dårlig sikt gjorde nok at vi ble blindhet for reell bratthet. Samtidig har flere av oss hadde mange års erfaring med turer opp Auseskjæret og vurderte fjellet som trygt. Vi går med god avstand mellom oss, antar ca. 20 meter, mens vi begynner å krysse oppover mot venstre. Nr 5 ligger enda lenger bak. Noen få meter etter et tydelig drønn i snøen løser raset ut.

Nr.1, 3 og 4 blir helt begravd. Nr. 2 klarer å snu skiene og holde seg oppreist og blir ikke begravd. Nr. 5 som ligger lengre bak er ikke i kontakt med raset. Nr. 1. har håndleddet over snøen og blir raskt gravd frem av nr. 2 som løper videre og graver ut nr 3. Nr 4 blir også raskt funnet av nr 5 ved effektiv bruk av SENDER-MOTTAKER og gravd frem like etter.

Ansiktene var ca. 30-50cm under snøen, bein og ski ca. 1,5 meter. Alle ansikt utgravd etter ca. fem minutter i god behold, takket være effektiv bruk av utstyret. Skredet var helt stille - en gruppe på fire skiløpere som lå ca. 30minutt bak i sporet verken hørte eller så skredet.

Hva har vi lært:Ingen turer er trygge - snø er per definisjon ustabil, skredsignaler fra vær og snø skal taes alvorlig og det kan gå skred i sider som det "aldri" er gått skred i tidligere. Sikkerhetsutstyr og kunnskap om bruk redder liv: Sender-mottakere, spade og søkestang reddet oss denne dagen. Kunnskap om skred er viktig og må oppdateres. Noen i gruppen hadde tatt kurs siste årene, de fleste for mange år siden.Nå skal skredkunnskapen oppdateres og det skal trenes på søk, og diskutere erfaringer med andre.

Publisert 5. januar 2010 kl 13.23
Sist oppdatert 5. januar 2010 kl 15.57

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen