Skibutikkens død?

KOMMENTAR: Norske sportsbutikker bør kunne ta seg betalt for å ha peiling. Det er vårt viktigste våpen mot netthandel fra utlandet.

Sist oppdatert: 25. april 2015 kl 16.00
IKKE BILLIG NOK: Selv ikke når det er skibaluba og supersalg klarer norske sportsbutikker å konkurrere på pris med utenlandske nettbutikker. Er det bra? Er det virkelig ikke plass til den norske ski-faghandelen lenger? Kommentarforfatteren driver selv sportsbutikk, og håper å få bedre betalt for fagkunnskapen sin i framtida. Arkivfoto: Tore Meirik
IKKE BILLIG NOK: Selv ikke når det er skibaluba og supersalg klarer norske sportsbutikker å konkurrere på pris med utenlandske nettbutikker. Er det bra? Er det virkelig ikke plass til den norske ski-faghandelen lenger? Kommentarforfatteren driver selv sportsbutikk, og håper å få bedre betalt for fagkunnskapen sin i framtida. Arkivfoto: Tore Meirik

Bakgrunnen for denne kommentaren er dette innlegget i Playboard, som handler om skateboardbutikken som er i ferd med å forsvinne, selv om antallet skatere og skateboardparker øker stadig. Er det samme i ferd med å skje i skibransjen?

Leif Øyvind Solemsli

Kommentarforfatter Leif Øyvind Solemsli er daglig leder og deleier i sportsbutikken Intersport Filefjell. Han har bakgrunn fra landslaget i telemarkkjøring, og er en svært habil frikjører. Solemsli jobber også som skredobservatør for NVE, i varslingsregion Jotunheimen.

TMM_1591

Foto: Tore Meirik

I Norge har sportsbransjen levd på høyere marginer både i forhandlerleddet og mest sannsynlig i stor grad også i importørleddet helt til netthandelen kom. Nå ser vi en prispressing fra netthandelen siden gapet fra utlandet er blitt stort.

Problemet til norske sportsbutikker er imidlertid at lønningene –altså kostnadene- er høyere enn i utlandet, noe som naturligvis må føre til høyere marginer for å kunne betale lønnsgildet som oljebransjen har dratt i gang. 

For å møte konkurransen fra netthandel tror jeg vi må ha en vridning av den vanlige «kjøp og salg»-mentaliteten. Vi må møte kundene på pris, og kanskje selge randoskia til en pris vi isolert sett ikke kan leve med, men da må vi samtidig «fange» kundene med muligheter for tilpassing av utstyr, kurs, turer, og en troverdig dialog som man ikke får på nettet. 

Men dette må man da kunne ta seg betalt for. Eventuelt bør kanskje også utvalget på kapitalbindende og kostbart utstyr (som ski) ned, og man bør heller satse på å ha tilleggsutstyret som kundene trenger der og da, og som ikke er så dyrt at de nødvendigvis gidder å kjøpe på nett. Ski er ganske greit å kjøpe på nett, da de trenger minimalt med tilpasninger, og info finner man jo på diverse forum hvor 14 år gamle «verdensmestere» ligger i og anbefaler… 

Skotilpasning er det derimot verre med i cyberspace. Folk må gjerne kjøpe skoa sine hos Sport Conrad, så lenge vi kan tjene penger på å tilpasse de. Jeg tror de mer spesialiserte småbutikkene som tilbyr entusiasme og gir brukerne løsninger og utstyr som de trenger og som fungerer, vil overleve. Nettet og stormarkedene er kommet for å bli, så vi må konkurrere på en annen arena enn på pris.

Men for å oppnå en status som «spesialbutikk som veit hva en driver med» bør en møte kundene på arenaene hvor utstyret brukes, og ikke bare være «eksperten» i butikken som aldri er ute selv. Og en vil nok ikke overleve på å skulle være «corebutikk» og selge bare de dyreste signalproduktene som ski, klær, sykler og lignende, da prispresset og handelslekkasjen blir for stor til å leve av. Det er begrenset hvor mange ganger i året en investerer i ny Gore-tex jakke eller lignende, men det er alltid noe en kunne trenge for å gjøre toppturen litt bedre!

Og da kan en kjøpe en bra ulltrøye hos «fagbutikken», eller kjøre 15 mil til XXL i byen, spare 500 kroner og kjøpe et helt sett til 99,- ... For så å irritere seg over dårlig passform og buksesig når en egentlig skulle kose seg på tur. Hver sin lyst!

Publisert 25. april 2015 kl 16.00
Sist oppdatert 25. april 2015 kl 16.00

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen